© Getty Images/Produsentene

Sminke-SOS: Hvordan skal du legge makeup til bunad?

Bunad passer ikke sammen med mye sminke. Vi anbefaler duggfrisk hud, strålende blikk og en makeup som egentlig ikke synes så godt - bare gjør deg ekstra naturlig vakker!

Noe av det viktigste med bunadsminken er å legge et godt underlag. Husk, det kommer til å bli en laaang dag. Du vil at makeupen skal vare lenger enn 17. mai-frokosten, helst kvelden ut. Og det får du til med gode primerprodukter.

En av de mest holdbare primerene vi har testet, er denne. Den legges etter fuktighetskremen og gir ikke noe glød, men det er greit. For etter noen timers 17. mai-hallo er mer skinnende hud det siste du vil ha. Pore Minimizing Fondation Primer fra Smashbox, 295 kr.

Du trenger også en skikkelig øyenskyggeprimer. Og da ville vi gått for denne, som er berømt og beryktet for utholdenheten sin. Ikke fordi du skal bruke så mye øyenskygge, men for at alt i det området skal holde seg på plass. Eyeshadow Primer Potion fra Urban Decay, 110 kr.

Når underlaget er ferdig, kan du fortsette med foundation. Bruk så lite som mulig, og bare der du trenger det. Har du fregner, er det finest om de skinner gjennom. Det beste redskapet du har er fingrene dine, bruk dem på alle overganger slik at makeupen blir helt usynlig.

En lysreflekterende concealer under øynene er også et must, for å få et strålende blikk og dekke mørke partier. Og her skal du få et ordentlig profftips fra makeupartistene:  Legg et passe raust lag i en V-form under øynene, og la det trekke inn i huden ett minutt før du duser det ut med ringfingeren eller en ren pensel. Om du bruker fingeren, så klapp produktet inn, istedet for å dra det utover. Mineralize Concealer fra MAC, 170 kr.

Så er det tid for den duggfriske sommergløden. Målet er blussende eplekinn, men uten å ta helt av med skimmeret.

Dette er nydelig til deg som er lys i huden. De delikat skimrende, rosa pigmentene gir deg tonen til porselenshud som har vært i solen, samtidig som den blender inn med sin fuktige konsistens. Cream Blush fra Elisabeth Arden, 330 kr. 

Mens du som ønsker mer glød kommer til å elske dette, som er en all time favourite blant makeupartister. Shimmer Brick i fargen Pink Quartz fra Bobbi Brown, 470 kr.

Påfør solpudderet med stor kost på kinnbena med sirkelbevegelser, og sveip den lett over panne, hake og neserygg. For å være på den sikre siden anbefaler vi å ta med speilet ut i dagslys etter påføringen. Vil du lære mer om hvordan du får en fin glød? Sjekk ut Emilie Tømmerbergs tips til hvordan du legger solpudder!

I stedet for øyenskygge, kan du legge det samme solpudderet på hele øyenlokket, og tone det ut mot brynet. Du kan også bruke dus rosa rouge. Da blir det litt som Gigi Hadids freshe sommerlook her:

© @gigihadid

(Foto: @gigihadid)

...Men vi ville kanskje droppet perlekrans mot bunadssølv.

I stedet for masse øyensminke, er det mer 2015 å bruke brynene til å ramme inn øynene. Også til bunad. I denne artikkelen får du full veiledning til å hvordan sminke øyenbryn.

Siste trinn i øyenmakeupen er mascara. Tykke, klumpete vipper ser oversminket ut til nasjonaldrakten, men du kan gjerne gi dem litt ekstra lengde. Ved å fokusere på de midtre hårene, og prøve å dra dem frem og opp med kosten, gir du en illusjon av lange vipper og et åpent blikk. Og synes du dette blir for snilt, er det lov å gi deg selv litt ekstra omf med noen punktvipper. De gir deg det helt riktige Synnøve Solbakken-blikket - bare sexy! Vår vakre beautyblogger Emilie Tømmerberg viser deg her hvordan du setter på punktvipper. Det er mye enklere enn du tror!

Så gjenstår bare leppene. Vi anbefaler en leppebalsam med litt farge. Denne reagerer på leppene dine og gir dem din egen, unike, blussende glød, i tillegg til masse pleie med ingredienser som motvirker aldring. YSL Lip Perfector, 297 kr. 

© Anna Stokland

(Foto: Anna Stokland)

Og da skal du i teorien ende opp med å se litt ut som en av modellene fra Gianbattista Vallis høstvisning. Bortsett fra bunaden.

Kanskje du også er interessert i...