Høstens deiligste dessert: Blåbærpai med lønnesirup

Her er oppskriften på desserten som passer utmerket til neste jentesamling!

28. september 2016 av Sonia Uppal og 52moreyears

Denne saken er skrevet i samarbeid med Gitte Witt og Filip Loebbert, som står bak bloggen 52moreyears.com.

– Vi har begynt å bake nesten hver søndag nå, det er så koselig. Ofte drar vi opp til mamma, hun bor i barndomshjemmet mitt fremdeles, og der er det perfekt miljø til å bake. Jeg skrev tidligere at søndager kunne være en litt kompleks dag. Men nå for tiden er jeg veldig glad i søndager. Baking er jo litt terapi om man kan like det, akkurat som matlaging. I dag skulle vi rundt på noen leilighets visninger, men startet dagen med å bake blåbærpai. Ideen kom da Filip var på jakt etter blåbær is til et annet bruksområde, og så er vi begge veldig glad i pai. Filip sin mamma lager den beste paien jeg har smakt, skal nok prøve å lage den en dag og legge opp her også. Men i dag er det altså blåbærpai på menyen. Jeg leste et sitat fra en amerikansk “hjemme kokk”, som skrev at det beste hun visste var når en hjemme kokk tok en bakeoppskrift fra en annen hjemme kokk, tilsatte en egen tvist, eller vri, for så å gjøre det til sin oppskrift. Det syns jeg var fint. Denne blåbærpaien er inspirert, litt herfra og derfra, med et sluttresultat som er vår signatur. Den ble varmt tatt imot av både mamma, momo og oss.

Sunt mellommåltid: Ta med deg sunne rawfood boller i veska! 

– Det er jo ikke blåbær sesong akkurat nå, men du får fatt i gode blåbær til en ikke altfor dyr penge på en del grønnsaks butikker i alle fall.


Deigen:

175 gram mel, jeg brukte 100 gram hvetemel og 75 gram sammalt spelt mel.

3 ss vann

100 gram smør

1 eggeplomme

2 ss lønnesirup

Fyllet:

Blåbær, ca 5 kopper

1 teskje vaniljesukker

1/2 teskje kanel

2 1/2 ss maisenna mel

2/3 kopp og 2 ss lønnesirup

2 ss smør

1/4 ts salt

1 teskje raspet sitron skall

1 teskje sitronsaft

2/3 kopp vann 


Sånn gjør du:

Begynn med paideigen. Bland 100 gram smør med melet. Tilsett 2 ss lønnesirup, en eggeplomme, og 3 ss vann. Bland alt sammen med hendene, til en fast deig. NB, den skal ikke være tørr. Legg deigen i plast i kjøleskapet i ca 15-20 minutter. Mens paideigen er til kjøling lager du fyllet. I en liten gryte blander du maisennamel, lønnesirup, salt og kanel. Bland så inn vann og 1 1/2 kopp blåbær. La det koke opp mens du rører rundt, og knus samtidig blåbærene med sleiven du rører med. Når massen har tyknet, (etter ca 1-2 minutter) tar du gryten av platen. Tilsett smør, vaniljesukker, sitronskall og sitronsaft og bland sammen. La gryten avkjøle. Ta paideigen ut av kjøleskapet, og smør den ut i en paiform. Stek i ovnen på 200grader i ca 25 minutter. Den skal bli crisp men ikke brent. Avkjøl. Bland 2 kopper blåbær i fyllet, og smør det ut i den avkjølte paideigen. Legg et lag med friske bær oppå toppen. La kaken avkjøles i kjøleskapet i et par timer, eller så lenge du ønsker, før servering. 

Kanskje du også er interessert i...

#IAMSCARLETT