Loewe
© Anna Stokland

Guide: Slik vasker du ull og kashmir

Alltid lurt på hvor mange grader ulla skal vaskes på, eller hvordan man fjerner nupper skånsomt? Se her!

26. oktober 2017 av Alexandra Sætran

Du har svidd av rundt 1.000 kroner på sesongens fineste ullgenser - eller så har du kanskje fått en hjemmestrikket genser av mor eller søster. Hva nå? Hvordan vasker man ull- og kashmir uten at plagget krymper, og hva gjør du når genseren nupper? Vi har snakket med Monica Bergem om hvordan man tar best mulig vare på sesongens alle varmeste og fineste plagg.

Kashmir er ikke billig, og selv om kjedebutikkene har begynt å lage rimeligere plagg som man kan kjøpe uten å legge halve månedslønna i, vil man likevel bevare klærne så godt som mulig. Det er aldri morsomt å ødelegge plagg i vasken.

– Kashmirull er verdens mest eksklusive naturfiber. Ullen består av ultratynne hårfibre som må behandles varsomt. Produktene kan sendes til renseri eller vaskes hjemme, tipser Monica Bergem, eieren av det norske klesmerket Kashmina. 

– Ved vask hjemme bør man bruke maskinens ullprogram, på 30 grader og med vaskemiddel ment for ull. 

Bergem tipser om blant annet Milo, og legger til at man må unngå sentrifugering, selv om forskere mener man kan sentrifugere. Er du usikker, anbefaler vi å følge Monicas råd. Trå varsomt!

– Man kan også prøve forsiktig håndvask, men ofte vil ullprogrammet faktisk være mer skånsomt, så vi anbefaler det. 

Så du denne: Dette er sesongens fineste strikkeplagg

Ull har mange gode egenskaper, ikke bare at den holder deg varm under vinteren. I tillegg til å ha god motstand mot smuss, tar den opp mye fuktighet uten at det kjennes vått, og gjør så den også varmer i fuktig tilstand. I og med at ull er et såpass slitesterkt materiale, behøver det ikke havne i vaskemaskinen like ofte som en jeans eller en bomullstopp. Likevel er det flere og flere merker som produserer ullklær som tåler mer vask i dag. Tenke deg en ekstra gang før du legger alt i vaskemaskinen - noen ganger trenger ullgenseren bare litt frisk luft.

Ullklær skal alltid vaskes på ullprogram og med Milo. Er du usikker, er det av og til bedre å håndvaske, da også med Milo - og helst rundt 30 grader. Vasker du med 50 grader og oppover er det stor fare for at plaggene krymper. Et godt tips er også å ikke ha for mye klær i vaskemaskinen når man vasker ull og kashmir. Ett kilo klær holder.

Hvordan tørker man ull- og kashmir?

– Etter vask presses vannet forsiktig ut av plagget. Ved tørking anbefaler vi å legge plagget flatt på et håndkle på gulvet, aldri hengende. Ved behov strekk plagg etter vask.

Har du noen teknikker som går på det å fjerne nupper på ullplagg?

– Kashmirullen nupper, særlig i begynnelsen. Dessverre så må vi nok bare akseptere at det alltid vil oppstå noe nupping når man har strikkede plagg av naturfiber og ull. Det skyldes at de korteste hårfibrene i garnet kommer ut, ved første slitasje. Dette oppstår gjerne under armene, på brystet eller andre steder som får litt ekstra slitasje. 

Monica sier man kan plukke hårballene eller nuppene bort. Noen klipper eller bruker barberhøvel - dette ødelegger plaggene da det kutter fibre som da lager nye nupper til neste gang. 

– Dra forsiktig bort nuppene etter bruk, og helst før første vask. Etter første vask vil du oppleve at ullen har satt seg enda bedre og nuppingen avtar, sier Monica fra Kashmina.

Kilder: SIFO, Forskning.no

Kanskje du også er interessert i...