Emily Ratajkowski
© Getty Images

Har du fet hud? Unngå disse feilene!

Sliter du med fet hud, samtidig som jungelen av motsigende tips og triks gjør deg mer forvirret? Her er en liste over de fem viktigste tingene du bør unngå

14. juni 2017 av Marie Alkestrup / Silje Kilmork Vemøy

Overordnet sett kan ansiktshuden deles inn i fire hovedkategorier: Normal, tørr, fet og kombinert hudtype. 

Og selv om folk med tørr hud definitivt har sitt å stri med, er det spesielt de med fet hud som stadig får kjenne på hudmessige utfordringer i hverdagen. Urenheter er ofte en del av pakken når man sliter med fet hud, i tillegg sliter mange med at de får glinsende hud i ansiktet utover dagen. Er du en av dem som kjenner deg godt igjen i alle faktorer, kan vi legge til en liten oppmuntring: Heldigvis vil de med fet hud mest sannsynlig eldes senere enn både dem med normal og tørr hud i ansiktet. 

Her får du en oversikt over fem viktige faktorer som hjelper deg i kampen mot fet hud og urenheter. 


1. Unngå å tørke ut huden din

Selv om det kan virke logisk at løsningen på fet hud er å forsøke å tørke den ut, er dette absolutt ingen god idé. 

Ved overdreven rensing eller bruk av unødvendig sterke produkter, blir huden bare forvirret og vil overprodusere talg. Resultatet blir at du sitter igjen med enda mer irritert og fet hud. 

Unngå derfor sterke rensekremer og såper, og velg i stedet milde varianter som du bruker morgen og kveld. 

Finn ut om melk er bra for huden din! 


2. Unngå oljebasert fuktighetskrem, og velg i stedet mattende og dyptrensende kremer. 

På samme måte som med rens, gjelder det samme med fuktighetskremen. Ikke velg en krem som gjør huden din mer fet. Noe ikke alle har fått med seg, er at det er stor forskjell på fuktighet og fett!

Bruk gjerne en krem som inneholder salicylsyre, som hjelper til med å rense porene i dybden og gi færre urenheter. Dessuten er kremer og serumer i geleform gode alternativer til de oljebaserte variantene. 

Du kan også se etter kremer som etterlater huden med en matt overflate, så er du sikker på at du har hjulpet huden din et stykke på vei. Prøv for eksempel en av variantene nedenfor! 

Les mer om hva hudlegene anbefaler for å ta knekken på kvisene her.3. Dropp fete foundations

Velg en lett foundation som ikke tilstopper porene. Foundations i mousse- og mineralform er gode valg. 

Gå gjerne for pudderprodukter fremfor flytende makeup, da puddebaserte produkter ikke inneholder like mange bakterier eller har samme tilstoppende effekt. 

4. Ikke glem å rense ansiktet etter trening! 

Dette gjelder for alle hudtyper, men er spesielt relevant for deg med fet hud - da denne hudtypen har en større tendens for å utvikle urenheter. 

Porene i huden åpner seg når svetten pipler frem under trening, og renser du ikke huden straks etterpå, vil dagens bakterier og skitt feste seg og bli til morgendagens urenheter. 
5. ...og husk solkremen!

Selv om huden er fet og solkrem kan føles som det siste du har lyst til å smøre den inn med, er det superviktig at du ikke hopper over dette i sommermånedene. 

Spesielt ikke hvis du sliter med urenheter, da solen kan risikere å gjøre gamle aknearr til vedvarende mørke flekker. 

De finnes heldigvis lette og mattende varianter. Produktene nedenfor er gode alternativer! Kanskje du også er interessert i...