Her er de nominerte til Jenteprisen 2022

Vinneren av Jenteprisen 2022 skal snart kåres! Aldri før har det vært viktigere å markere denne dagen som hedrer de som gjør en ekstra innsats for jenters rettigheter.

Kari Helene Partapuoli er generalsekretær i Plan International Norge.

Stort og mangfoldig engasjement

Det er tydelig at det finnes en stor innsatsvilje og engasjement rundt den viktige saken som i mange år har vært en prioritet for Costume:

– Jenters rettigheter og likestilling er Costumes hjertesak fordi det fortsatt er en lang vei å gå. Det siste året har likestilling i verden dessverre gått i feil retning. Abort har blitt ulovlig i ti stater i USA, fortsatt er det 129 millioner jenter i verden som ikke går på skole og her hjemme nedprioriteres fødselstilbudet. I tillegg er det faktisk slik at i 96 prosent av alle parforhold i Norge tjener mannen mer enn kvinnen - så her må det kjempes på, sier sjefredaktør i Costume, Kine B. Hartz.

Jenteprisen har i år mottatt 46 nominasjoner som inkluderer både etablerte aktører og mindre kjente profiler som alle skal løftes frem for sitt viktige arbeid. Blant årets kandidater finner vi større foreninger som Oslo Krisesenter og Amnesty International Norge samt flere sterke kvinnelige rollemodeller, blant andre Abida Raja som i sin aktuelle bok «Abida Raja: Frihetens øyeblikk» forteller om tvangsekteskap og et liv med vold.

– Når vi ser listen over de nominerte er det ingen tvil om det ikke er mangel på gode krefter som drar i riktig retning. Jeg er spesielt imponert over det store mangfoldet blant de nominerte og engasjementet de viser. Det gir både håp og kamplyst. Vi i Costume gleder oss til å være med og dele ut Jenteprisen sjette år på rad og løfte frem en verdig vinner, avslutter Hartz.

Fjorårets vinner

Jenteprisen 2021 gikk til Moving Mamas for deres innsats for å sikre inkludering og integrering i norsk arbeidsliv gjennom å få flere innvandrerkvinner i arbeid. Moving Mamas har et eget utdanningsprogram for introduksjon til arbeidslivet og nettverksbygging.

— Å få leve frie liv i Norge handler mye om egen inntekt, men også om kunnskap om samfunnet og gode nettverk. Vi tror at alle ønsker å bidra, være en ressurs og delta i det norske arbeidslivet, men at mangelen på jobbferdigheter, støtte og nettverk gjør terskelen høy for å få seg jobb. Det er ikke mangel på vilje, men muligheter, sa Kirstine Holst, gründer og styreleder i Moving Mamas ved mottakelsen av hedersprisen.

Her er de nominerte til Jenteprisen 2022

Jenteprisen 2022 deles ut den 11. oktober på Ingensteds i Oslo. Årets nominerte er som følger:

@1000Historier
Abid og Abida Raja
Abida Akhtar
AKKS
Amalie Winther Lund
Ammehjelpen
Amnesty International Norge
Anna Knudsen
Astrid Willa Eide Hoem
Barselopprøret
Benedicte Haugaard
Bunadsgeriljaen
Camilla Lorentzen
Christina Fraas
Christine Jentoft
Donna Kastrati
Endometrioseforeningen
Eva Rose Furmyr
Femihelse
@frida.tegner – Frida Marie Grande
Guro Helene Sørdalen
Henriette Thorsen
Iselin Guttormsen
Julianne Sperle-Rydberg
Kaveh Rashidi
Kine Aamodt Pedersen
Kristin Gjelsvik
Kvinnefrontens “Mørketall”-prosjekt
Laial Janet Ayoub
Lena Bjelland Pedersen
Linnea Hovland Esnali
Linnea Sandsberg
Lise Klaveness
@psyktdeg – Maria Abrahamsen
Martine Halvorsen
Montørjentene EL og IT
Nellie Krokstad
Oslo Krisesenter
Patricia Kaatee
Penelope Lea
Ronja Axelsen Johansen
Shabana Rehman
Sigrid Bonde Tusvik
Søsterlenken
Søsterlenken Sporty
Tusvik & Tønne