mister-mye-haar
© Anna Stokland

8 ting du kan gjøre om du mister mye hår

Det kan være et stort irritasjonsmoment hvis du mister mye hår. Her får du hjelp og tips til hva du kan gjøre med det!

Det er mange overraskende grunner til at du mister mye hår. Hvis du mister mye kan det faktisk skyldes kraftig menstruasjon - blant annet.

Det er viktig å huske at det er helt normalt å miste hår. Vi mister i gjennomsnitt 50-100 hårstrå hver eneste dag. Selv om det høres mye ut er det faktisk under én prosent av alle våre hårstrå. Derfor behøver du ikke å være bekymret hvis du mister litt hår i løpet av dagen. I perioder kan du imidlertid miste mer hår enn normalt, og da er det heldigvis et par gode råd som gjør at du kan beholde litt mer av frisyren din.

8 gode råd som du kan bruke hvis du opplever å miste mye hår

1. Unngå stress

Hvis du har det veldig travelt og føler deg stresset vil du ha større risiko for å miste mye hår. Det er derfor en god idè å se på hva som gjør deg stresset, og forsøk å endre situasjonen. Dette er selvsagt ikke gjort i en vending, men dersom du blir bedre til å slappe av vil du forhåpentligvis fort oppleve at du ikke mister så mye hår som ellers.

2. Vitaminer

Hvis du mangler jern og B-vitaminer, kan det være at du mister mye hår. Det kan derfor være en god idè å ta kosttilskudd eller spise matvarer som inneholder disse vitaminene. Det kan for eksempel være fisk, oksekjøtt, nøtter og egg. Tenk over hva du kan legge til av sunne matvarer i kosten din, fremfor hva du bør fjerne. Da blir både kropp og hode glad!

3. Vask håret ditt riktig

Det er delte meninger om hvordan du bør vaske håret ditt for å unngå at du mister mye hår. Alle er derimot enig om at en irritert hodebunn vil føre til hårtap. Derfor bør du finne produkter som irriterer hodebunnen minst mulig. Økologiske produkter er ofte den beste veien å gå. Pass også på å ikke sove med strikk i håret om natten, eller redusere antall hårvask i løpet av uken.

4. Styling

Hvis du styler håret ditt på samme måte hver dag, kan det fgjøre at du mister mye hår. Det skyldes at håret kan ta skade av å sitte i den samme knuten eller hestehalen. Håret får da den samme knekken hver eneste dag. Sørg derfor for å variere stylingen, slik at håret ikke brekkes på det samme stedet om og om igjen. Prøv også å investere i produkter som pleier samtidig som det styler. Det kan være en finishing balm, litt hårolje og varmebeskyttende spray.

Håndplukket til deg

5. Begrens børsting av håret

På samme måte som med styling av håret, kan det skade og føre til hårtap hvis du børster håret for mye. Når du børster håret trekker du i hårrøttene, og hvis du gjør det for ofte kan det føre til at du mister mye hår. Det er derfor en god idé å begrense børstingen og i stedet børste fingrene lett gjennom håret, slik at du ikke skader hårrøttene. Bruk eventuelt en børste laget av tre eller bambus (dette vil dessuten gjøre håret mindre fett) eller en supermyk tangle teaser.

6. Gjør håret lettere

Langt hår veier naturligvis mer enn kort hår, og det lange håret kan faktisk være med til å føre til at du mister mer hår. Det skyldes at hårets vekt stresser hårrøttene og at du da mister mye hår. Du kan derfor vurdere å tynne litt ut i lokkene, slik at det blir litt lettere.

7. Unngå varmebehandling

Hårføner og rettetang kan skade håret på flere måter. En av de negative tingene ved varmen er at du mister mye hår. Derfor bør du unngå å tørke og rette håret, hvis du er i en periode hvor du mister mye.

8. Massér hodebunnen din

Hvis hodebunnen din er sunn og frisk har hårrøttene det også bedre. Det er derfor en god idé å massere hodebunnen med en deilig olje. Da blir hårrøttene sunne og dermed mister du ikke så mye hår. Bruk eksempelvis også rosmarinolje hvis du vil gi røttene litt ekstra boost!