© Rotate

Er denne nye brudetrenden kommet for å bli?

Ideen om brudekjolen som koster en månedslønn og brukes kun en gang, er utdatert og lite bærekraftig. Stadig flere designere tilbyr nå vanlig prisede kjoler du både kan gifte deg i og bruke igjen og igjen. Kjolen i ditt liv skal faktisk stå ved din side i tykt og tynt.

Vinn-vinn

Første gang jeg så noe annet enn den typiske brudekjolen, var da motepersonligheten Olivia Palermo giftet seg med Johannes Huebl i 2014. Antrekket hennes besto av en kasjmirgenser og et tyllskjørt signert Carolina Herrera og ikke overraskende, et par blå Manolo Blahniks. Håret var festet i en nokså hverdagslig hestehale.

«Sånn vil jeg gå kledd i bryllupet mitt,» tenkte jeg, uten å engang ha så mye som en kjæreste ved min side. En av grunnene var så enkel som at genseren var så fin i seg selv at jeg tenkte at den kunne brukes i etterkant. Olivia satte et slags standpunkt, og viste kvinner over hele verden at et brudeantrekk kan brukes om igjen. Siden den gang har flere designere hoppet på bølgen for å gjøre brudekjolebransjen hakket mer bærekraftig.

Moderne brud

Et av merkene som har valgt denne retningen, er Rotate, med Thora Valdimarsdottir og Jeanette Madsen i spissen.

– Inspirasjonen bak er den moderne bruden. Vi skjønte raskt at hun ikke trenger det typiske over the top fuss, eller den gammeldagse måten å kle seg på i bryllupet sitt. Hun vil bare føle seg vakker, spesiell og være kledd i en kjole hun kan ha det gøy i, sier jentene bak Rotate.

Utgangspunktet for kolleksjonen er Rotates arkiv, og da pandemien begynte å slippe taket, føltes det naturlig for både Jeanette og Thora å lansere en brudekolleksjon. Endelig kan man feire kjærligheten igjen! Kjolene til Rotate er ikke langt fra hva man ville kalt en brudekjole, men de har lekt med snitt og materialer – slik at den også kan brukes utenom den store dagen.

– Vi føler det er enkelt å tone ned kjolene, slik at de kan brukes i en uformell setting. De er ikke typiske brudekjoler. Vi ser for oss kjolene med fargerikt tilbehør utenfor bryllupsuniverset, kanskje til og med med et par havaianas på ferie, sier Thora.

Hvem er den typiske bruden som kjøper kjolene deres?
– En brud som ikke er redd for å skille seg ut. Kjolene er nok for dem som allerede elsker Rotate-universet vårt. Vi har hatt bryllupsfesten i bakhodet gjennom design-prosessen, og kan allerede se for oss alle jentene der ute som danser til sola står opp, sier duoen.

Rotate lanserer sin første brudekolleksjon i vår. Stilsikre og brukervennlige kjoler, som ikke nødvendigvis skriker bryllup.

© Produsenten
“Vi føler det er enkelt å tone kjolene ned, slik at de kan brukes i en uformell setting. De er ikke typiske brudekjoler” — Thora Valdimarsdottir, Rotate

Se min kjole

Da Han Chong, mannen bak Self-Portrait lanserte brude-kolleksjonen sin i 2016, var den til bruder som ikke ønsket å se ut som en bløtkake (les: prinsesse Diana). Han hadde den utradisjonelle bruden i bakhodet, og lot seg inspirere av stjerner som Bianca Jagger og den tidligere modellen Pattie Boyd. Begge gikk for relativt uvanlige antrekk på den tiden; en todelt dress på Bianca, og en pelskåpe over skuldrene på sistnevnte. Det var ideen om å sette sitt personlige preg på brudelooken som tiltalte ham.

I dag er det flere merkevarer som lager hvite, vakre og vene kjoler, som også kan brukes utenfor bryllupsarenaen. Året etter hoppet det populære kjolemerket Reformation etter Chong, og utvidet sortimentet sitt. For rundt 4.000 kroner kunne man stå hvit brud, for så å bruke antrekket på bryllupsreisen etterpå. H&M og & Other Stories er også med i klubben, og har tidligere lansert brudekjoler- og drakter nettopp for å bevise at de kan styles etter bryllupet.

Det ukrainske klesmerket Sleeper, som er kjent for nattøy som også kan brukes utenfor soverommets fire vegger, lanserte sin første brudekolleksjon i fjor. Designerne bak, Kate Zubarieva og Asya Varetsa, har tidligere uttalt at de endelig fikk realisert sin drøm om å lage en kolleksjon med inspirasjon fra Marie Antoinette. Mange av kjolene er designet for et lite og intimt bryllup – derfor er heller ikke kjolene ekstravagante eller tar for mye fokus. «A wedding dress for now and forever,» skriver de på den inspirerende Instagram-kontoen sin @daily_sleeper. Oppskriften er kjoler laget for hverdagsgarderoben, med materialer som lin og silke, og med en komfortabel passform.

Det ukrainske merket Sleeper lager kjoler til bryllupet ditt – og til hverdagen.

© Produsenten

Antibrud?

Det ligger litt i navnet, The Anti Bride er et australsk konsept som blant annet styler bruder over hele verden, og legger til rette for å få det bryllupet en selv ønsker seg – uten å la seg påvirke av trendene rundt. De liker en brud utenom det vanlige. Shelly Nikles, som er kreativ direktør, sier at det dessverre er vanskelig å oppnå bærekraft i alle ledd når det kommer til bryllup.

– Vi ser likevel en økning blant designere som er åpne i alle ledd, og som prøver å lage ting man kan bruke ved flere anledninger. Vi elsker tendensen der bruder kan fortsette å bruke plaggene, skoene og tilbehøret sitt, sier hun, og legger til at hun har fått bilder av flere bruder som bruker kjolene sine på dates, eller stylet med en jeans for å tone ned antrekket.

– Mange går for mer moderne, og kall det gjerne moteriktige, kjoler, istedenfor den typiske brudekjolen. Dette er en stor endring i bransjen, sier Nikles.