Her er den bærekraftige diamanttrenden kjendisene elsker

«Diamonds are a girl’s best friend», sang Marilyn Monroe, og nå er det kommet noe helt nytt på markedet; diamanter som dyrkes frem i et laboratorium. Meghan Markle og Leonardo DiCaprio er allerede fans, og ifølge tilhengere er disse edle stenene minst like vakre – bare mer miljøvennlige og rimeligere. Vi har tatt en nærmere titt på hypen rundt de nye diamantene.

«At vi velger å gå for lab-diamanter handler om bærekraft, klimavennlighet og ikke minst menneskerettigheter.» — Smykkedesigner Maria Black

Først i Norge

En ny rapport fra konsulentfirmaet McKinsey sier at innen 2025 vil rundt 30 til 40 prosent av det globale smykkesalget være påvirket av den nye generasjonen kunder, som rett og slett er nødt til å tenke bærekraft. Du gjettet riktig, det er snakk om deg og meg. Påstanden gir mening.

Men inntil nå har smykkebransjen hengt litt etter, og det har vært lite informasjon til oss forbrukere. Heldigvis har vi pionerer i Norge som kan bane vei. To av dem heter Jenny Gørvell-Dahll og Danuka Hewage, som lanserte smykkemerket Nangi Fine Jewelry i 2017. Jeg besøkte paret for første gang i 2019, og ble umiddelbart fascinert av deres historie og hvordan de ønsket å bringe diamanter laget i et laboratorium til det norske markedet.

«Hæ, diamanter som egentlig ikke er diamanter?» var min første reaksjon. Jeg hadde aldri hørt om såkalte lab-diamanter. For Jenny og Danuka startet det med at de reiste til verdens største diamant- og smykkemesse i Hongkong, for lære mer om lab-diamanter. De ble overbevist.

– Vi er nå de første som tilbyr lab-diamanter i Norge, forteller Jenny, og sier også at det var en skummel beslutning å ta som de eneste i landet.

– Nå føles det riktigere enn noen gang. Vi tror bærekraftige lab-diamanter er fremtiden.

  • Lab-diamanter er ekte diamanter, laget av karbon, og det tar bare noen månender å lage dem, forklarer smykkedesigner Maria Black.

Generasjon Z

Den dansk-irske smykkedesigneren Maria Black, som har base i København, har lenge jobbet for å ta grep rundt det etiske i egen bransje. Hun innrømmer at de så klart ikke sitter på alle svarene for fremtiden, men begynner i det små, og har for eksempel byttet ut gullet sitt med resirkulert fair trade-gull og diamantene sine med edle stener laget i et laboratorium.

– At vi velger å gå for lab-diamanter handler om bærekraft, en bevissthet rundt klima og ikke minst menneskerettigheter. Lab-diamanter er ekte diamanter, det også, laget av karbon. Istedenfor at naturen har brukt millioner av år på å dyrke dem frem, blir de skapt på laboratoriet på få måneder, forklarer Maria Black. Hun mener det alltid vil være et marked for diamanter som blir utvunnet – det er jo dette folk flest kjenner til.

– Kunder, og spesielt generasjon Z, er mer opptatt av etisk produksjon, noe som gjør endringen vår naturlig. Det handler om å informere og forklare. Er man enig i våre holdninger, vil man fortsette å kjøpe smykker fra oss, legger Maria til.

Diamonds are forever

De Beers, som er et av verdens største diamantmerker, og som nesten har hatt monopol på distribusjon av stenene, har nå introdusert lab-diamanter selv. Et stort steg for De Beers, som har levd på diamantbudskapet sitt siden 1888. Du har kanskje hørt deres berømte slogan «A Diamond is Forever». Etter andre verdenskrig hadde naturligvis salget av diamanter gått ned grunnet den økonomiske krisen. En diamantkampanje laget av De Beers skulle vise seg å være svært effektiv – salget steg i været.

I dag er setningen på fire ord en av de mest anerkjente og brukte i historien. Marilyn Monroe glamoriserte diamanter på 50-tallet da hun sang «Diamond’s are a Girl’s Best Friend», men nå henger kanskje alt i en tynn tråd?

– Det er interessant å oppleve at mye av mannens tidligere forventninger til diamanter er basert på denne reklamekampanjen. Den tuftes på at det er han som kjøper til henne, at forlovelsesringen må koste minst tre månedslønner – og, ikke minst, at det må være en gruvediamant. Dette tror jeg den nye generasjonen kommer til å endre på, sier Jenny. I 2018 ble faktisk definisjonen på en diamant endret ved å fjerne ordet naturlig. Dette for å kunne inkludere lab-diamanter. Diamanter laget på laboratorium er av minst like god kvalitet som diamanter utvunnet i naturen – de er bare mer miljøvennlige og etiske.

Sidney og Jessica bak Kimaï var noen av de første som startet med lab-diamanter. I dag har de blant annet Meghan Markle på kundelisten.

Markle-effekten

Sidney og Jessica, som står bak det belgiske smykkemerket Kimaï, ønsker å gjøre en innsats for miljøet og den nye generasjonen som skal stå for det fremtidige luksusmarkedet. Duoen kom over lab-diamanter i 2017, en tid da alt dette var helt nytt.

– Det var som et slags tegn, og vi visste momentant at det var dette som skulle forme oss som merke. Vi begynte å jobbe med design, laget prototyper og lanserte nettbutikken. Det var skummelt, men to måneder etter ble Meghan Markle avbildet med øredobbene våre – resten er historie, sier Jessica Warch, som er medeier og designer. Jentene forteller at en gruvediamant er innom rundt 10–15 ulike arbeidshender før den selges. Lab-diamanter gjør verdikjeden transparent, noe som er alfa og omega for deres del.

– Vårt største mål er å få slutt på uetisk diamantutvinning. Vi skal klare dette ved å modernisere måten man lager smykker og diamanter på. Vi har alltid sagt at diamantgruvene aldri kommer til å vare for evig, sier Jessica.

Amish Shah, som var en av de første til å jobbe med lab-diamanter, uttalte i 2017 at «Det var ikke Uber som ødela taxi-næringen. Det er alltid forbrukeren som har det siste ordet» – så nå gjenstår det bare å se om diamanter laget i et laboratorium blir alle kvinners nye bestevenn.

Visste du at...

– Den første laboratoriums-diamanten ble laget i 1955, men det var først rundt 2017 at det ble en slags aksept på markedet? Da de første stenene ble solgt, var prisene dobbelt så høye som hos De Beers.

– At det ikke er mulig for det blotte øyet å se forskjell på en diamant fra et laboratorium og en diamant fra naturen.

– Lab-diamanter kan være opptil 20–50 prosent rimeligere, noe som gjør at markedet åpner opp for flere kunder.

– Leonardo DiCaprio investerte i Diamond Foundry etter at han spilte i Blood Diamond. Diamond Foundry er et av verdens største firmaer som lager lab-diamanter.