© Stephanie Oonk

Bli med til designerens drømmehjem i Amsterdam

Marieke Meulendijks (41), sjefdesigner i Les Coyotes de Paris, har en forkjærlighet for fotografi, samtidskunst og arkitektur, noe som gjenspeiles i både designet og hjemmet hennes. Vi fikk tilbringe en dag sammen med henne i Amsterdam.

– Jeg prøver å gjenopplive ikoniske silhuetter når jeg skal designe nye kolleksjoner, men med en moderne vri, selvsagt, sier Marieke Meulendijks.

Vi sitter i det lyse, godt harmonerte hjemmet hennes, midt mellom de berømte kanalene i Amsterdam. Det er en helt egen stemning som råder når man trår over dørstokken. Et fantastisk lys siver malerisk inn gjennom de store vinduene som strekker seg fra tak til gulv.

– Den romslige fornemmelsen her er så annerledes enn stedene jeg ellers har bodd. Jeg blir så inspirert av å være her, forteller Meulendijks. Overalt hvor man ser i huset møter øyet et nøye kuratert utvalg av møbler, samleobjekter og verk som står stilt mellom de høye, sandfargede veggene. Man får opplevelsen av å trå inn i hennes kreative utvikling og prosess. Det er ingen tvil om at detaljene teller, og at denne damen har god smak.

Hun rekker frem kjeks fra den lokale matbutikken, og spør om vi skal starte intervjuet.

Marieke elsker å be hjem venner og familie. Da er det viktig å ha et stort spisebord. Stolene er fra India.

© Stephanie Oonk

Hvordan startet Les Coyotes de Paris?

– For fire år siden startet jeg med å designe barnekolleksjoner, noe som ble en stor suksess, og stadig ble jeg spurt om når jeg skulle designe klær for damer. Etter et par runder med mannen min, som også jobber i firmaet, bestemte vi oss for å gi det en sjanse – og vi har aldri angret. Dag for dag fortsetter Les Coyotes de Paris å vokse, og kolleksjonene blir sterkere for hver sesong.

Her tilbringer Marieke mye av tiden sin, sammen med design-, salgs- og markedsteamet.

© Stephanie Onk

Beskriv merket med egne ord.

– Les Coyotes de Paris er skulpturelt, litt nonchalant og overøst av eleganse. Vi leker alltid med teksturer, farger og silhuetter for å skape denne Coyotes-jenten – som er chic, hverdagslig og kanskje litt fransk.

Hvor stammer navnet Les Coyotes de Paris fra?

– Det startet med en fantasihistorie om en ulv da vi skulle utvikle barnekolleksjonen, altså en coyote som lekte rundt i gatene i Paris. Vi valgte å beholde signaturen da vi lanserte damekolleksjonen for å styrke merkevaren.

Styres du av trender når du skal skape noe eget?

– Jeg tror på at trender skapes gjennom print og kvaliteter. Derfor prøver jeg alltid å tenke nytt når jeg velger materialer til de kommen- de kolleksjonene, og oftest er 80 prosent italienske kvaliteter. Vi lager også egne mønstre, men jeg vil gå sakte frem. For meg er det viktig at kjøperne elsker det jeg lager fordi det er kult, og ikke fordi det er en trend. Og så er det viktig at merket oppfattes som helhetlig, uansett hvilken sesong eller trender som gjelder. Jeg ville aldri ha skapt et trendplagg hvis det ikke var i tråd med merkets DNA. Dessuten styres jeg av emosjoner og finner komfort i det, fremfor trender som herjer på sosiale medier.

Hva inspirerer deg?

– Oftest mennesker rundt meg, museumsbesøk, kunst og interiør. Resultatet blir unikt når du kan hente inspirasjon fra andre steder enn catwalken. Loppemarkeder, ulike tekstilfabrikker og reiser er også med på å sette et preg. Jeg liker også å vandre rundt på vintagemessene i Belgia. Det er som et museum med print fra hundre år tilbake.

Hvordan kombinerer du rollen som mor og designer?

– For meg er det veldig viktig å være god mor, god partner, god venninne og samtidig god leder, men det er ikke alltid så lett. Jeg har aldri brukt en krone på barnepass, selv om jeg har tvillinger på fire. Jeg tror jeg og mannen min har knekt koden med faste rutiner i hverdagene. Og så er vi veldig flinke til å være til stede når vi er hjemme. Jeg legger bort telefonen og prøver å tilbringe mest mulig tid med barna mine før de legger seg, men man går stadig med dårlig samvittighet for at tiden aldri strekker til – men så prøver jeg å minne meg selv på at jeg er heldig som får drive med det jeg elsker.

Hvilket tips ville du gitt en ung designer?

– Følg med i timen, jobb beinhardt og sug til deg all lærdom. Jeg ble selvstendig som 21-åring, og har alltid fulgt instinktet mitt.

Hva er dine tanker om bærekraft?

– Vi har alltid vært opptatt av å velge materialer som er organiske og nedbrytbare, men vi er kanskje ikke de som skriker høyest. 60 prosent av klærne i kolleksjonene er allerede resirkulerbare, men jeg vil ikke gå ut med en «statement» før vi er 100 prosent rene. Men målet er å være der om noen år. Jeg vil lære mer om bærekraft før vi kaster oss på trenden, slik som alle andre.

Hvem er din favorittdesigner?

– Hvis jeg kunne valgt å fylle garderoben med kun ett merke, ville det uten tvil vært Jil Sander. Jeg elsker alt hun skaper. Jeg liker også tilbehøret fra Bottega Veneta. Det er mye som har endret seg i det motehuset etter at Daniel Lee tok over roret. Han er så talentfull og kreativ på et teknisk nivå, som kun designere kan forstå.

Når du designer, tenker du på hva du selv ønsker i garderoben eller på kvinnen i gaten?

– Jeg tenker på kule damer, som jeg kunne tenkt meg å kle opp, men jeg blir selvfølgelig påvirket av min egen garderobe, den jeg er og min personlige klessmak.

Hvilke moteprofiler følger du på Instagram for inspirasjon?

– Jeg elsker stilen til nederlandske @Lindatol_. Nederlandske damer er opptatt av mote, men de er ikke så flinke til å kle seg. Linda Tol er unntaket. Jeg liker også stilen til danske @sophiaroe og amerikanske @ filis_pina, og så følger jeg selvsagt @newbottega.

Marieke er glad i å lese gode bøker etter at barna har lagt seg. Området er innredet for å være et sted for ro og avslapping

© Stephanie Oonk

Hva er unikt med nederlandsk design?

– Mange av materialene i nederlandsk design stammer fra langt tilbake i tid. Se for eksempel på Scotch and Soda, det store nederlandske klesselskapet jeg også jobbet for i mange år. De bruker gamle materialer og prøver å skape en futuristisk vri. Nederlendere er veldig nedtonet, enkle og praktiske i stilen, kanskje til og med litt for kjedelige. Vi har masse å lære av belgiske damer, og forhåpentligvis er mitt design med på å heve blikket.

Beskriv din interiørstil

– Minimalistisk og personlig. Jeg elsker kunst og samler på ting som har en betydning for meg, som objekter fra Afrikas som min far tok med på 1950-tallet. I tillegg er jeg veldig glad i keramikk. Faren min begynte å lage skulpturer etter at han pensjonerte seg, og har kreert utrolig mye fint som jeg har spart på. Han pleier å dra til Italia for å lage objekter med lokale steiner, og mye av det han kommer hjem med ser ut som kunst. Jeg har lenge vurdert å gjøre et samarbeid med ham og Les Coyotes de Paris, men så vil jeg ikke ta fra ham friheten nå som han endelig skal leve pensjonistlivet.

Hvilke interiørprofiler inspirerer deg?

– Jeg elsker belgisk arkitektur, så jeg følger mange belgiske profiler. De er så flinke til å kombinere tre, marmor og stein, som er grunnlaget i hjemmet mitt, men det har vært en lang prosess å få alt på plass. Det trenger ikke å være dyrt å være kreativ, men det krever tid.

Hva kommer aldri over dørstokken?

– Farger. Siden hverdagen er så hektisk, er det viktig for meg å komme hjem til en avslappet atmosfære.

Alle møblene har en historie, i tillegg til at de er funksjonelle og ser bra ut. Lampen har hun arvet fra bestemoren.

© Stephanie Oonk