Vi har en god nyhet til alle Sex and the City-fans! Den ikoniske HBO-serien som ble vist på skjermen fra 1998-2004, vender nemlig tilbake – denne gang under tittelen And Just Like That. Her kan vi se frem til et gjensyn med tre av de fire opprinnelige hovedrollene, nemlig Sarah Jessica Parker (Carrie), Cynthia Nixon (Miranda) og Kristin Davis (Charlotte).
Seriens omtale har vært gjennom mye siden dens originale premiere, hvor Sex and the City blant annet har blitt kritisert for alt fra sitt syn på homoseksualitet og kjønnsidentitet til overdreven materialisme og mangel på diversitet i rollebesetningen.
Vi har derfor samlet en liste med fem ting som sikkert ville vært annerledes, hvis den originale Sex and the City-serien hadde premiert i dag.
1. Større diversitet i rollebesetningen
Da Sex and the City hadde sin premiere i 1998, besto hovedrollene av fire hvite kvinner – en rollebesetning som utvilsomt ikke avspeiler den virkelige verdens kvinner, som har alle slags typer hudfarger.
Sex and the City har ikke vært alene om å ha en veldig homogen rollebesetning og gjennom de siste årene har flere bevegelser og organisasjoner derfor tatt opp nødvendigheten av å ha mer diversitet i film- og seriebransjen.
Cynthia Nixon, skuespilleren bak karakteren Miranda, har tidligere gitt uttrykk for at Sex and the City ville vært radikalt annerledes med hensyn til diversitet, hvis serien ble filmet i dag – så det blir spennende å se om det er en selvkritikk seriens forfattere og produsenter har tatt til seg.
2. Tinder og iPhones
Når de fire single venninnene er på jakt etter den store kjærligheten eller bare den neste daten, er det ofte forbundet med en romantisk hendelse som et tilfeldig sammentreff på gaten eller ved å gripe en villfaren ball på baseball-stadionen. Det blir utvekslet telefonnumre og kvinnene venter etterfølgende i spenning ved fasttelefonen for å høre om en potensiell kandidat skulle ringe. Har man vært ute hele dagen, oppstår der også et nervepirrende øyeblikk når de kommer hjem og skal lytte til telefonsvareren for å høre om han har ringt.
De lange telefonsamtalene og hele spillet om at få en kvinnes eller manns nummer er selvsagt utdatert, for i dag foregår datinglivet til mange på sosiale medier og ikke minst via dating-apps. Hvis Sex and the City skulle lages om igjen i dag, ville det digitale (dating)liv uten tvil fylle mer. Dessverre må vi si at det mer analoge kjærlighetslivet, uten Instagram-DM's, Tinder-matches og Facebook-profiler, faktisk er en del av seriens sjarm – og forhåpentlig er det også noe som And Just Like That kan by på et kjærkomment gjensyn med.
3. En mer realistisk økonomi
En ustyrlig shoppe-trang hører sammen med et stort budsjett – og det må man si at Sex and the City-kvinnene har. Særlig Carries forbruk har skapt forundring - for hvordan kan man egentlig leve av å skrive én ukentlig spalte og samtidig ha en fin leilighet midt på Manhattan, flere hundre sko til 300 dollar per par og en garderobe som renner over av designerplagg?
Dette spørsmålet fikk faktisk en journalist fra BuzzFeed i 2018 til å ta en nærmere titt på Carries økonomi og resultatet var mildt sagt sjokkerende: Gjennom Sex and the Citys seks sesonger skulle Carrie ha oppsamlet en gjeld på 1,2 millioner dollar for å holde tritt med sitt ekstravagante liv.
Med dette får Carrie Bradshaws kjente sitat: "I like my money where I can see it, hanging in my closet", plutselig en litt annen klang – og man kan håpe at det i en 2021-versjon av serien hadde vært skrudd litt ned for overforbruket. Både for miljøets og Carries bankkonto sin skyld.
Carrie Bradshaw er en shopaholic uten like og hun sier ikke nei til et godt tilbud på et par nye stiletter fra Manolo Blahnik. Med New Yorks pulserende byliv, en ny date hver uke og et hav av invitasjoner til fasjonable arrangementer finnes det nok av anledninger til å kjøpe nye klær. Ingenting blir spart på shopping-fronten og hvis man ikke kjente til de store motemerkene fra før, så gjør man ihvertfall det etter å ha sett serien.
Men i dag fyller forbruk mer enn noensinne før i bevisstheten vår og det med god grunn: Klesproduksjon er i dag en av de største klimaverstingene og står for cirka 10 prosent av verdens samlede CO2-utslipp.
Selv om det fortsatt er mye som kan forbedres er bærekraft, gjenbruk, vintage og upcycling for alvor blitt en del av vårt faste ordforråd – og derfor kan man godt forestille seg at Carrie, Miranda, Samantha og Charlotte ville ha brukt mer tid i bruktbutikkene og mindre tid på shoppe nyproduserte klær hvis Sex and the City kom ut i dag.
5. Kjønnsidentitet og seksuell orientering
Sex er et omdiskutert tema i Sex and the City og de fire kvinnene diskuterer livlig deres (og andres) sexliv – men tilsynelatende kun innenfor heteronormative rammer. I dag er det generelt et helt annet syn på seksualitet og kjønnsidentitet enn det var på slutten av 90 -tallet og det er tydelig at det er her serien står i størst kontrast til nåtiden.
Hvem husker for eksempel da Samantha i fjerde sesong inngikk i et forhold med kunstneren Maria, som fikk resten av gruppen til å definere forholdet som en 'fase'? Miranda sammenlignet det med å ville transformere seg til en brannhydrant, Carrie med å ville transformere seg til en sko, og Charlotte konkluderte med at det kun kan være fordi hun har gått tom for menn, som fikk Miranda til å utbryte: "Then you go on strike, you don’t eat pussy!” Eller hva med sesong 3 hvor Carrie dro til en fest med flere homoseksuelle og biseksuelle gjester og beskrev situasjonen som 'Alice-In-Confused-Sexual-Orientation-Land'?
Miranda, Carrie og Charlotte ville (forhåpentligvis) hatt et mer inkluderende syn på seksualitet, kjønnsidentitet og LGBTQ+-personer i dag enn i 1998 – og sikkert i den kommende serien også.