Den 8. juni går Costume Awards av stabelen på Henie Onstad Kunstsenter ved Oslofjorden. I år har vi to nye, grønne priser for å hedre de som går foran og viser vei for en mer bærekraftig motebransje. Costume Conscious Award deles ut til Årets grønne motemerke og Årets grønne initiativ. I sistenevnte kategori er syom-bevegelsen Fæbrik nominert, og i den anledning har de startet en challenge på Instagram.
– I juni er vi invitert til motefesten over alle motefester, Costume Awards, sier Jenny Skavlan inn i kamera til alle følgerne deres.
– I den forbindelse har vi satt i gang en challenge om å transformere ballkjoler fra 80-tallet ved å bruke minst ett av mønstrene våre.
Vi gleder oss til å følge med på @jointhefaebrik for å se hva slags kjoler som blir tryllet frem av gamle skatter. Gjenbruk er en av de viktigste tiltak for en mer bærekraftig fremtid.
– Motebransjen er en av verdens mest forrurensede industrier. Heldigvis er det også mange som jobber kontinuerlig for å bli en del av løsningen på klimakrisen. Disse to prisene er ment for å løfte frem innovasjon og tiltak som er med på å skape en mer bærekraftig motebransje – til inspirasjon for andre aktører, sier sjefredaktør Kine B. Hartz.
Årets grønne motemerke deles ut i samarbeid med Weleda, som er kåret til et av verdens mest bærekraftige selskaper innen naturlig hudpleie flere år på rad, mens Årets grønne initiativ deles ut sammen med Woden, som har markert seg sterkt på bærekraft og innovasjon ved blant å lage joggesko av fiskeskinn.
– Det er viktig for oss å dele ut disse prisene med aktører som tar bærekraft på alvor, sier sjefredaktør Hartz.
Mange engasjerende initiativer
Til de to grønne prisene er det fem utvalgte nominerte, som Costume har funnet sammen med bærekrafts-konsulent Elin Carlsen.
– Det er så mange bra initiativ og vanskelig å velge, så vi har prioritert de initiativene som har klart å engasjere og samle mange brukere for å skape størst mulig endring, som blant annet Fæbrik og Tise Second Chance har klart. CPHFW 2023 Sustainability Requirements er valgt fordi det er et annet godt eksempel på det. Initiativet er et samarbeid mellom CPHFW, Oslo Runway og Norwegian Fashion Hub, og inkluderer implementeringen av bærekraftkriterier for over 60 norske mote- og livsstil merker som trer i kraft under Oslo Runway neste år.
I kategorien Årets grønne motemerke er det også fem nominerte. Men hva er et bærekraftig motemerke?
– Et merke som ikke bare tar hensyn til, men som også gir tilbake til mennesker, klima og miljø. Det er få, eller ingen motemerker som kan si at de er 100% bærekraftige i dag, men et mer bærekraftig motemerke sikrer anstendige arbeidsforhold i leverandørkjeden, jobber sirkulært, begrenser klimautslipp og sørger for minst mulig belastning på miljøet.
Det er flere norske motemerker som nå utmerker seg innenfor bærekraft.
– Pierre Robert er en av de bedre til å jobbe helhetlig med bærekraft, og en av få aktører som klimamerker produktene sine. ESP er en pioner innen lokal, etisk produksjon, der store deler av kolleksjonen sys på bestilling. Envelope1976 er en positiv påvirker og forkjemper for tidløst design, varighet og ombruk av eldre kolleksjoner. Overproduksjon, raske trender og behovet for konstant fornyelse er noe av det mest skadelige for klima og miljø. Sleepers har en transparent verdikjede, der de gjennom organisasjonen Fair Rubber Association tilbyr arbeiderne rettferdige vilkår, og FSC-merket sikrer at de bruker naturgummi som er ansvarlig anskaffet og ikke bidrar til avskoging. New Movements er en av få som jobber sirkulært og de investerer mye i innovasjon. De har kommet langt innenfor mer bærekraftige produksjonsprosesser, sier Elin Carlsen.