Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jenteprisen2

Her er de nominerte til Jenteprisen 2020

Vinneren av Jenteprisen 2020 skal snart kåres! Med omkring 70 nominerte viser det store engasjementet for prisen at det fortsatt er behov for å synliggjøre likestilling og brudd på jenters rettigheter.

For fjerde år på rad inngår vi et viktig samarbeid med Plan International Norge. I forbindelse med FNs jentedag 11. oktober skal vi hylle de som setter fokus på jenters rettigheter. Prisens formål er å løfte frem en enkeltperson, organisasjon, bedrift eller andre i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe diskriminering av jenter - enten i Norge eller ute i verden.

– Det er fantastisk å se hvordan Jenteprisen skaper et enormt engasjement. Det er en glede å få være med å løfte frem noen som gjør en forskjell for jenters rettigheter, og vi blir alltid veldig inspirert av alle de nominerte. Vi gleder oss til å være med og feire årets vinner, sier sjefredaktør i Costume, Kine B. Hartz

Flere av de nominerte til Jenteprisen 2020 jobber mot overgrep, diskriminering og trakassering av jenter og kvinner. Dette er et stort globalt problem, også i Norge.

– Voldtekt og seksuelle overgrep er et samfunnsproblem. Å ha et lavterskeltilbud er avgjørende for jenter og kvinners psykiske helse og trygghet, sier DIXI Ressurssenter, et krisesenter for mennesker utsatt for voldtekt.

Dessverre opplever altfor mange barn og unge grove brudd på sine rettigheter. Det kan ta mange år fra overgrepet har funnet sted, til personen er klar til å fortelle det til noen. Da er det viktig at de har riktige og kompetente folk de kan snakke med, og at de blir trodd.

– Politiets rapport om voldtektssituasjonen i Norge viser at den største andelen av voldtektssakene omhandlet unge mellom 13 og 21 år. At det finnes en stiftelse som sier «vi tror deg», og som jobber med å støtte utsatte jenter og kvinner, har for mange vært helt avgjørende, sier Vi tror deg stiftelsen.

Ada Sofie Austegard, grunnleggeren av Stine Sofies stiftelsen, en organisasjon som arbeider for voldsutsatte barn, er enig i at vold og overgrep av barn er en viktig prioritering.

– Vi vet at jenter i mye større grad enn gutter utsettes for seksuelle overgrep. Derfor er det veldig viktig at jenter vet hva som er lov og ikke lov at voksne gjør med barn, sier hun.

80533 © Siri Granheim / Also Known As

Vinner av Jenteprisen 2019: Gjennom arbeidstrening, nettverksbygging, språkutvikling, sang, dans og håndarbeid, tilbyr Papillon en møteplass for unge flerkulturelle jenter og kvinner i Bergen.

Fjorårets pris gikk til organisasjonen Papillon, en møteplass for flerkulturelle jenter og kvinner i Bergen. De forteller at prisen ga dem anerkjennelse og motivasjon til å fortsette arbeidet.

Jenteprisen deles ut fredag 9. oktober i forbindelse med FNs internasjonale jentedag den påfølgende søndagen, 11. oktober. Vinneren vil bli kåret av en uavhengig jury.

– Jenteprisen hjelper oss å løfte frem ildsjeler som jobber for jenters rettigheter og beskyttelse. Koronakrisen skyver arbeid for likestilling og jenters rettigheter bakover i køen, sånn kan vi ikke ha det. Derfor er årets Jentepris ekstra viktig, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.

Her er de nominerte til Jenteprisen 2020!

aisha-bigset

Aisha Bigset - Samfunnsdebattant og gründer

Aisha er født i Burundi og flyttet til Norge som 13-åring sammen med familien. Hun har en bachelor i språklig kommunikasjon og tar nå master i likestilling og mangfold. Hun har reist tilbake til Burundi to ganger og har ønsket å bidra til at jenter der ikke skal måtte slutte på skolen fordi de får mensen og mangler sanitærprodukter. Derfor startet hun å samle inn tøybind til kvinner og organisasjonen Association Mpore MAMA. Organisasjon har fokus på kvinnehelse, trygghet og åpenhet rundt menstruasjon. Aisha holder også kurs for mødre og jenter der de lærer om mensen og hygiene. Aisha ønsker å utvide organisasjonen til Tanzania også. Med jevne mellomrom holder Aisha og andre sy-dugnader rundt omkring i Trøndelag, der hun bor, og de samler også inn menskopper i Norge for å ta med til Burundi.

Benedicte Haugaard - Grunnlegger av Equal Agency

Benedicte er utdannet journalist, jobber som influencer og som motivasjonscoach i Equal Agency, som hun er medeier i, en organisasjon som kjemper for likelønn, flere kvinner i ledelsen og at kvinner skal satse på karriere istedenfor å kun være «mamma». Hun bruker sine plattformer for løfte saker hun brenner for. Hun har for eksempel kritiserte politi og rettsvesen når de truet med å henlegge voldtektsforsøket hun anmeldte. Hun klarte senere selv å ta gjerningsmannen til både tingrett og lagmannsrett etter å ha ropt høyt på internett og i forskjellige aviser. I februar 2020, etter en 18 måneders lang kamp, vant hun saken.

Dixi-facebook-profilbilde1

DIXI Ressurssenter - Krisesenter for voldtekt

DIXI Ressurssenter mot voldtekt er et lavterskeltilbud for folk som er utsatt for voldtekt, eller kjenner noen som er utsatt. Alle som arbeider i DIXI er fagutdannet med bred erfaring i feltet, og noen av de ansatte har også selv opplevd voldtekt. DIXI er her for at utsatte og pårørende skal få noen å snakke med, på en trygg arena kan man skape håp for framtiden. Å komme til samtale på DIXI er helt uforpliktende. De tilbyr samtaler uavhengig av hvor lenge det er siden voldtekten skjedde. For mange kan det ta uker, måneder eller år før behovene melder seg. Tilbudet er gratis og alle som jobber der har taushetsplikt.

2020_IdaEliassenCoker

Ida Neema Eliassen-Coker - Redaktør i Magasinet Altså

Ida jobbet i flere år som frilans journalist med saker som hun mente var viktig å ta opp. Etter noen år ønsket hun å starte noe eget fordi hun så at det manglet noe i markedet. Hun ville ta opp saker som var spesielt kvinnerelevant, e.g. at enslige ikke får fertilitetshjelp (nå har det heldigvis skjedd en endring i det) og at det forskes lite på kvinnekroppen. Derfor startet hun Magasinet Altså. Det er et feministisk blad som tar opp aktuelle temaer og kan er med å forandre fremtiden for jenter og kvinner til det bedre.

Iselin-Guttormsen1

Iselin Guttormsen - Influenser, sexolog og podcastvert

Iselin er utdannet sexolog og er podcastvert for en av Norges største podcaster: G-punktet. I podcasten tar hun for seg temaer som kropp og seksualitet, vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep, legning, kjønnsidentitet, sexliv, samliv, kjærlighetsliv, utroskap, barn og seksualitet, pornografiens påvirkningskraft og menneskeverd, for å nevne noe. Iselin har i løpet av kort tid markert seg som en kvinne som taler jenters sak og viktigheten av en åpen dialog om kropp, sex og seksualitet.

kaisa-markhus-crop400

Kaisa Markhus - Klatreinstruktør i Afghanistan

Kaisa er utdannet lærer og har jobbet med alt fra sommercamper til folkehøgskole til rådgiver for hørselshemmede barn. Hun er også klatreinstruktør. Hun har alltid hatt et ønske om å bidra til en forandring og rettferdighet i verden, derfor startet hun å jobbe for Ascend Athletics, som arbeider for unge jenter i Afghanistan. Kaisa jobber for å styrke kvinners fysiske og psykiske helse gjennom et helhetlig program over to år hvor hun bruker sport og turer ut i fjellene som hjelpemiddel. Målet er å oppmuntre jentene til å bli gryende ledere i samfunnet sitt, sterke forbilder for unge jenter - og gutter. Ved å bestige høye fjelltopper viser Kaisa at jenter er like sterke, om ikke sterkere enn mange gutter, og at jenter klarer like mye.

Nikita-Abbas_FotoKristine-Aas © Kristine Aas

Nikita Abbas - Samfunnsdebattant

Nikita er 19 år, funksjonshemmet, skeiv og kommer fra en veldig streng kultur på landsbygda i Pakistan. Hun har lenge jobbet for at jenter med funksjonshemning skal få like rettigheter og bli husket. Hun har vært aktiv juniorrådgiver i URO (ungdommenes rettighetsorgan, ungdomsgruppen til Plan International Norge) og engasjert seg i ulike prosjekter for å fremme mangfold i arbeidslivet. Hun er blant annet ambassadør for Equality Check og MAK (Mangfold, Ambisjon og Kompetanse).

Hun var redd for at koronapandemien som nå rammer Norge og verden ville påvirke psyken til mange jenter og øke forekomsten av vold og overgrep. Derfor valgte hun å spre et kodeord som jenter over hele Norge kan sende til henne om de trenger noen å snakke med eller trenger hjelp med å tilkalle politiet. Hun er også bekymret for at jenter mister utdanning og har tilbudt seg å gi leksehjelp til dem som ønsker. På et tidspunkt hjalp hun 30 stykker om dagen og snakket med enda flere jenter som forteller henne at de sliter.

stinesofiesstiftelse

Stine Sofies Stiftelse - Stiftelse for voldsutsatte barn

Stine Sofies Stiftelse ble etablert i 2000, etter at Stine Sofie (8) og Lena (10) ble brutalt voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. I dag jobber det over 50 mennesker i stiftelsen, og i 2016 åpnet Stine Sofie Senteret verdens første kurs - og mestringssenter for voldsutsatte barn. I arbeidet for en barndom uten vold og overgrep er deres jobb å være modig, kompromissløs og alltid på barnas side.

Hvorfor er det dere jobber med aktuelt i kampen for jenters rettigheter?

– Stine Sofies Stiftelse jobber for en barndom uten vold og overgrep – for både gutter og jenter. Likevel vet vi at jenter i mye større grad enn gutter utsettes for seksuelle overgrep. Derfor er det veldig viktig at jenter vet hva som er lov og ikke lov at voksne gjør med barn. I snitt går det over 17 år fra et barn utsettes for seksuelle overgrep, til de forteller om det til noen. Det kan ødelegge barndommen og oppveksten – og det kan påvirke resten av livet. Siden stiftelsen ble etablert har vi snakket med barn om vold og overgrep, om kropp og seksualitet, og om gode og vonde hemmeligheter. Jo tidligere, jo bedre. Derfor er barnehagen vår viktigste arena. Hvert år snakker vi med tusenvis av barn, men vi vil gjerne nå ut til flere.

ROSA

ROSA - Krisesenter for folk utsatt for menneskehandel

ROSA (Reetablering, Oppholdssteder, Sikkerhet, Assistanse) gir hjelp til personer utsatt for menneskehandel. Det er et tiltak i den nasjonale handlingsplanen mot menneskehandel finansiert av Justis- og beredskapsdepartementet. Hjelpetiltaket har siden 2005 bistått over 700 ofre for menneskehandel og vært i kontakt med over 1000. ROSA drifter den nasjonale døgnåpne hjelpetelefonen mot menneskehandel og koordinerer bistand og beskyttelse til ofre for menneskehandel.

ROSA møter de utsatte når de ber om hjelp og gjennom samtaler og tett oppfølging trygger ROSA dem slik at de tør å bryte med bakmannsapparatet. De tilbyr trygge oppholdssteder på landets krisesentre og andre botiltak, juridisk bistand og tilgang på helsetjenester, aktiviteter og kvalifiserende tiltak. ROSA jobber aktivt for å fremme de utsattes rettigheter gjennom å løfte deres erfaringer og utfordringer fram for norske myndigheter og synliggjøre deres situasjon gjennom media. Et omfattende og utadrettet informasjonsarbeid står sentralt i arbeidet deres, for å øke kompetanse om identifisering slik at flere kan få hjelp.

118665810_2139342099545127_2149712380367211092_o

Vi tror deg stiftelsen - Stiftelse for vold og voldtektsofre

Vi tror deg stiftelsen står sammen mot voldtekt, seksuelle overgrep og seksuelle trakasseringer. Stiftelsen forebygger, avdekker, styrker rettssikkerheten og ivaretar utsatte og pårørende. Stiftelsen jobber kontinuerlig med å fjerne stigmaet rundt å føle skam og skyld, samt få mer åpenhet og forståelse rundt problematikken. Dette gjennom holdningskampanjer, medieaktiviteter og andre prosjekter. Vi tror deg stiftelsen ønsker at alle skal føle seg sett og hørt.

Stiftelsen har et mål om å stå fremst i kampen mot voldtekt. Vi tror deg stiftelsen baseres på frivillighet, og er ikke et behandlingstilbud. Stiftelsen drives av personer med egenerfaring. June Holm (egen nominasjon) er grunnleggeren, og Kine Pedersen Aamodt (egen nominasjon) var den første som tok kontakt og jobber også for stiftelsen.

AdaSofieAustegard © Privat

Ada Sofie Austegard - Startet Stine Sofies stiftelsen

I 2000 ble datteren til Ada, Stine Sofie (8), og hennes venninne Lena (10), brutalt voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. Tiden etter var vond og uvirkelig, men Ada bestemte seg fort for å bruke resten av livet til å hjelpe de barna som overlever volden. Sammen med en venninne startet hun Stine Sofies Stiftelse senere samme år. Fra å være to mennesker som jobbet med å endre lover for å styrke ofre og etterlattes rettigheter, har de i dag over 50 ansatte. De jobber med store nasjonale tiltak for forebygging og avdekking av vold og overgrep mot barn. I 2016 åpnet Ada og stiftelsen verdens første kurs- og mestringssenter for volds- og overgrepsutsatte barn.

– Jeg jobber for en barndom uten vold og overgrep – for både gutter og jenter. Likevel vet vi at jenter i mye større grad enn gutter utsettes for seksuelle overgrep. Derfor er det veldig viktig at jenter vet hva som er lov og ikke lov at voksne gjør med barn, sier Austegaard.

Abida Akhtar - Samfunnsdebattant

Abida er norskpakistansk og har jobbet for kvinners rettigheter i over 20 år. Hun ble gift som 18-åring (arrangert ekteskap) og ble mor kort tid etter. Hun har holdt flere markeringer og skrevet flere innlegg mot tvangsekteskap og æreskultur, samt mot terror og rasisme. Hun har også engasjert seg i politikken og samarbeidet med statsråder om en mentorordning for unge på flukt fra æreskultur. Abida har også skrevet tre barnebøker om utenforskap og rasisme, e.g. boka «Carlos leter etter jungelen», som handler om en liten gutt som er adoptert.

– Jeg håper at vi fremover kan få frem mer av de positive sidene av å ha tokulturell bakgrunn, ikke bare snakke om utfordringer, sier Akhtar.

Alice Hamran Gründer

Alice er gründer og fast bestemt på at man klarer det man vil. Hun har startet Millennials Masterclass, som er en medlemsportal for unge gründermammaer. Hun tilbyr veiledning og inspirasjon, samt viser medlemmene strategier som hjelper dem å ta bedriften opp et nivå. Alice har globale ambisjoner og vil hjelpe flere kvinner å bygge opp egen bedrift hjemmefra.

– Vi har en lang vei å gå som kvinnelige gründere, for å oppnå likestilling og for å tørre å ta plass. Jeg opplever selv å høre at jeg er «så tøff» som driver for meg selv, enda det er verdens mest naturlige ting for meg.

Amal Aden Forfatter og foredragsholder

Amal er forfatter, skribent og foredragsholder. Hun er fra Somalia, og kom til Norge i 1996 etter å ha vært gatebarn i Somalia i flere år. Starten i Norge var tøff. Det var et møte med en annen kultur, barnevern og andre offentlige instanser som ikke klarte å hjelpe henne. Hun endte i rusmiljøet på Grønland og levde i perioder på gata i Oslo. Siden 2011 har Amal vært medlem i Den kulturelle Skolesekkens faglige råd og siden 2013 har hun vært fast spaltist i ukeavisen Dag og Tid, og spaltist i Dagbladet siden oktober 2016. I tillegg til Amnesty-prisen har Amal tidligere blitt tildelt Zola-prisen 2010 for sitt arbeid med norsk innvandrings- og integreringspolitikk. – Jeg er født i et land der jenter ikke er like mye verdt som gutter, derfor er det for meg viktig å kjempe for jenters rettigheter. Jeg er opptatt av rettferdighet, kanskje fordi jeg har sett mye urettferdighet.

Authentigration - Støttesenter for innvandrere for å trives i nytt land

Formålet med Authentigration er å støtte innvandrere og innvandrerfamilier til å trives i nytt land etter at de har flyttet, både frivillig og ufrivillig. De ønsker å være en stemme for mennesker som ofte ikke blir sett og bistå dem med å takle overgangen til et nytt land: følelsesmessig, sosialt, kulturelt og profesjonelt. Mange som flytter til et nytt land kjenner på ensomhet. Særlig mange kvinner. De har startet en podcast der de snakker om det å være ny i et land og prøver å gjøre det ukjente kjent.

– De etablerte begrepene knyttet til en overgang til et nytt land har alltid vært assimilering, segregering, integrering og marginalisering; begreper og definisjoner vi som startet denne bevegelsen, ikke kunne finne oss selv i. Å prøve å kamuflere deg inn i en ny kultur er neppe en bærekraftig strategi.

Aya El-Helou - Samfunnsdebattant

Aya studerer innovasjon og prosjektledelse i Fredrikstad på fulltid, og hoster podcasten Bindestrek på siden. Hun engasjerer seg i saker som forskjellsbehandling av kvinner i ulike kulturer og likestilling og bruker sine kanaler, sosiale medier, podcast og blog, til å snakke sak.

– Det jeg jobber med gir jenter en plattform hvor de kan høre på historier som ligner på sine egne, og hvor de kan lese om andre jenters historier som kunne vært deres egne. Målet med arbeidet mitt er å åpne opp for diskusjon om temaer som har begrenset jenter. Jeg vil utfordre tankesett og systemer som begrenser og forskjellsbehandler jenter.

Bergitte Viste - Foredragsholder

Bergitte er foredragsholder og nylig udannet ingeniør ved NTNU. Nå reiser rundt i Norge og snakker om «Pornokulturens konsekvenser». Hun er også aktiv samfunnsdebattant og har skrevet flere kronikker om tema hun brenner for.

Christina-Fraas_FotoKristine-Slyngstad4 © Kristine Slyngstad

Christina Fraas – Kirsebærhagen

Influencer Christina, eller Kirsebærhagen i sosiale medier, bruker sin plattform til å snakke om de sakene hun brenner for, blant annet likestilling, menneskerettigheter og kvinnerettigheter. Hun synes at media ofte fremstiller saker på en måte som ikke engasjerer hennes målgruppe og/eller at sakene er vanskelig å forstå. Det er derfor viktig for henne å omtale saker fra hennes synspunkt, gjøre det delevennlig og enkelt å forstå. Gjerne med fargerike bilder som illustrerer poenget. I 2019 var det mange som fikk med seg strikkepinnebildet og engasjementet til Christina i demonstrasjon mot endring i abortloven. I år har hun fokusert på Pride, Kvinnedagen og hva ordet "feminisme" skal bety i 2020, Black Lives Matter, mensen, og korona.

– I alt jeg gjør har jeg en feministisk agenda, uten å nødvendigvis kalle det nettopp det. Det betyr at jeg fokuserer på likestilte muligheter og rettigheter. Og jeg inspirerer jenter (og gutter) til å ta plass, snakke om temaer som ikke får nok oppmerksomhet ellers og til å være den de innerst inne ønsker å være!

Birgit Skarstein - Paralympisk idrettsutøver

Birgit er norsk paralympisk idrettsutøver og samfunnsdebattant. Hun har flere verdenscupseire bak seg i roing og langrenn. Hun er også med i årets Skal Vi danse på TV2. Hun er for et forbilde for mange jenter.

Camilla Lorentzen - Influencer

Camilla er kjent som treningsprofilen camillalor på Instagram og har i overkant av 85.000 følgere. Hun har også skrevet bøkene «God Nok inspirasjonsguide» og «God nok med fitnokmetoden». På sin konto deler hun åpenhjertig informasjon fra livet sitt, også kommentarer hun får som er stygge.

Carina Elisabeth Carlsen - Influencer

Carina er utdannet vernepleier med fordypning i seksuell helse og skriver master der hun forsker på influencere og ansvarsfølelse i sosiale medier. Gjennom sin Instagramkonto @fetmenfattet og nettside jobber Carina for å endre folks holdninger til kropp, gi plass til alle uansett størrelse og fasong og fremme et godt selvbilde. Hun tar også opp temaer som kroppsmyter, for eksempel at kroppspress er et kvinneproblem.

– Min hjertesak er å redusere kroppspress. Jeg puster saken! Jeg har vært engasjert i dette siden jeg var femten, da jeg fikk spiseforstyrrelse og begynte å skjønne at verden anså meg som mindre verdt fordi jeg var tjukk. Med årene har jeg samlet kunnskap om hvordan vi ser på kropp i dagens samfunn og mener selv jeg kjemper en kamp for inkludering av oss alle - uavhengig av alder og fasong.

Cecilie Nilsen - Influencer

Cecilie jobber på driftsavdelingen på Sykehuset i Stavanger og er aktiv i sosiale medier. På Instagram, Snapchat og blogg deler hun ting fra hverdagslivet og sine meninger om saker hun bryr seg om, som likestilling, kroppspress og retten til å være seg selv.

– Jeg jobber for at alle jenter, uansett hvordan de ser ut, hvem de elsker, hva de tror på eller hvor de kommer fra, skal føle seg like betydningsfulle. Jeg mener at mennesker uansett skal føle seg gode nok som den de er, skal kunne stå imot press og kunne være seg selv uten at andre skal si hva som er rett og galt.

Christine Jentoft - Samfunnsdebattant

Christine levde som mann i litt over 20 år før hun bestemt seg for å leve som kvinne. Hun engasjerer seg for transpersoners rettigheter og er spesielt opptatt av at kjønn ikke skal defineres ut fra hvilket underliv en har. – Kampen for skeive kvinner og jenter, og da spesielt transkvinner, ligger milevis bak når det kommer til aksept i dagens samfunn, selv i Norge. Et friere kjønnsrom å bevege seg i, for alle, vil frigjøre jenter, cis og trans, til å kunne utrykke og utfolde seg som de selv vil.

De skamløse jentene - Samfunnsdebattant

«De Skamløse Jentene», Amina Bile, Sofia Srour, Nancy Herz, er en gruppe kvinner som tør å stå opp mot uretten i egne miljøer, som tør å utfordre og som sier fra om at de ikke eier skammen andre prøver å påføre dem. De har deltatt i debatter, møtt politikere, reist rundt og holdt foredrag, samarbeidet med organisasjoner og arrangert Skamløs dag på Stortinget og snakket med jenter som kjenner sosial kontroll på kroppen. Selv om de har skrevet bok sammen om skam og æreskultur og de ofte blir referert til som en trio, er de opptatt av at de er tre enkeltindivider med forskjellig bakgrunn og opplevelser som kjemper en felles kamp. Boka “Skamløs” ble gitt ut i oktober 2017. De sier at “skamløshetens tid er for alle, det er opptil hver enkelt å definere innholdet”.

Donna Kastrati - Gründer

Donna er grunnlegger og medeier av Equal Agency, som også er nominert, sammen med Benedicte Haugaard. Hun har en datter med autisme og ønsker å skape like muligheter for henne og andre med ekstra utfordringer. Hun bruker sin plattform til å heie på andre kvinner og støtte dem på veien til å bli sin egen sjef eller skape samarbeid og muligheter med og for hverandre. Hun er også grunnlegger av Hun Etablerer, en personlig tjeneste som hjelper kvinnelige gründere med å etablere og komme i gang sin egen bedrift.

– En av mine grunnleggende verdier er samarbeid over konkurranse og jeg har derfor hjulpet flere i min egen bransje og skapt konkurrenter for meg selv, da jeg virkelig tror man kommet lenger med å støtte og heie hverandre opp og frem. Grunnen til at jeg gjør dette er fordi jeg brenner for kvinners rettigheter og likestilling, da jeg selv kommer fra et land hvor kvinner er undertrykt, og selv i Norge jobber dessverre statistikken imot oss kvinner. Så mitt mål er å få opp de 16 prosentene med kvinnelige aksjeselskaper på en lik linje med de mannlige.

Ella Fyhn - Samfunnsdebattant

Ella har skrevet artikkelen «mee too i skolegården» og engasjerer seg i kampen for jenters rettigheter, mot diskriminering og bedre seksualundervisning i skolen. Hun er aktiv i politikken og er med i Barneombudet sin ekspertgruppe. Hun har vært nominert til skamløsprisen og til 30 lederstjerner under 30.

Ellen Reitan - Politiker

Ellen har jobbet i AUF og Arbeiderpartiet i nesten 10 år. For tiden bor hun i USA der hun tar en doktorgrad i samfunnsøkonomi. I august i år skrev hun en mye omtalt kronikk om at Trøndelag Arbeiderparti fremdeles ikke hadde tatt et oppgjør med #metoo. Det var starten på en rekke andre liknende historier fra damer som har opplevd en dårlig kultur i Arbeiderpariet og Trond Giske.

– Hvis jenters rettigheter skal løftes må jenter være i rom der beslutninger tas. Da må det være trygt både å delta, og å si fra hvis noe er ugreit. Derfor kan vi aldri akseptere at prisen blir for høy for jenters deltakelse på arenaer hvor makten er plassert. I tillegg handler #metoo og kampen mot seksuell trakassering om retten for jenter og kvinner til å ikke være seksuelle objekter.

Emilie Andrea Franklin Dahl - Samfunnsdebattant

Emilie ble seksuelt misbrukt av sin stefar fra hun var 6 til hun var 12 år. Overgrepene fant sted under trusler fra stefaren om ikke å si det til noen, da ville han få omplassert henne til fosterhjem. Gjennom dokumentarfilmen «Alt det jeg er» forteller Emilie sin historie om årene med overgrep og hva som skjedde etterpå.

Eva Rose Furmyr - Fødselsfotograf

Eva Rose er fødselsfotograf og jobber for å normalisere og ufarliggjøre fødsler, i tillegg engasjerer hun seg for å bedre fødetilbudet i Norge. Til nå har hun fotografert mer enn 170 fødsler, laget dokumentarserie, skrevet bok og spredt kunnskap, trygghet og glede for nybakte eller snart nybakte foreldre i Norge og i verden.

– Fødsel er det største og viktigste dagen i en kvinnes liv. Det kan gjør henne sterk og klar for det nye familielivet eller det kan ødelegge henne og resten av familien. Jeg ønsker at kvinner skal vite om sine rettigheter og ulike valg for å finne ut hva som vil gjøre henne trygg

Equal Agency - Gründersamfunn for kvinner

Equal Agency drives av gründer og designer Donna Kastrati, journalist og influenser Benedicte Haugaard og markedsfører Karoline Hamre. Equal Agency er Norges største gründersamfunn for kvinner med over 350 medlemmer. Equal Agency jobber for at kvinner skal satse på karrieren og drømmene sine. I tillegg til å ha et online community med nettkurs, livesendinger, coaching og andre tjenester, har de fire samlinger i året hvor man får inspirasjon, motivasjon, mulighet til å utvide nettverk og masse faglig påfyll fra våre tverrfaglige samarbeidspartnere.

– Vårt mål er å løfte kvinnelige gründere, og vi gir oss ikke før vi har flere kvinnelige ledere i norsk næringsliv - gjerne med egen bedrift. Samfunnet vårt følger ikke med i tiden, og i 2020 skal ikke kvinner ses på som «rugemaskiner» som kastes frem og tilbake mellom mammapermisjon og ansettelse, mens mennene får frihet til å satse på karrieren. Kvinner skal ha lik mulighet til å oppnå drømmene sine og satse på seg og sin karriere.

Femihelse - Podcast

Helene og Sigrun er jentene bak Femihelse, en podcast om kvinnehelse fra A-Å. Målet er å gjøre informasjon om kvinnehelse tilgjengelig og gi det mer oppmerksomhet, også i forskning. Femihelse ble startet høsten 2018 etter at Helene og Sigrunn skjønte at deres venner, kollegaer og de selv visste lite om hvordan kvinnekroppen egentlig henger sammen.

– Det tar i gjennomsnitt mellom 7-8 år å få diagnosen endometriose, en tilstand over 100 millioner kvinner i verden har. Dette sier litt om hvor lite kunnskap som finnes der ute, og at alt for mange må gå alt for lenge med smerter og uvisshet. Dette handler i bunn og grunn om at det er mindre prestisje knyttet til det å forske på eller spesialisere seg på kvinnesykdommer, og at det i mange land, også i Norge, er knyttet tabu til kvinnekroppen på en annen måte enn det er til mannekroppen.

Foreldrebanden

Foreldrebanden er en gjeng med foreldre spredt over hele landet som sammen driver et sosiale medier-kollektiv på Snapchat, Instagram og Facebook. De tar for seg ulike gleder og utfordringer ved foreldrelivet og andre temaer de synes er viktige, morsomme eller interessante. Blant annet likestilling og jenters rettigheter. De har 76.000 abonnenter på Snapchat og 21.000 følgere på Instagram.

– Vi har snakket mye om endringene i abortloven og om kvinners mulighet og rettigheter knyttet til å få samme hjelp som en mann ved fertilitetsproblemer (altså eggdonasjon). Vi har snakket mye om permisjonsordning og hvilke rettigheter mødre og fedre eller medmødre har det, hvordan kvinnesykdommer ofte blir nedprioritert i det norske helsevesenet og blir forsket for lite på og rettigheter som ammefri.

Gisle August Gjevestad Agledahl - Programleder og journalist

Gisle er journalist og programleder for NRK seriene «Innafor», «Psykopat» og «Jævla homo». Han er også regissør og manusforfatter for «F-ordet» med Ulrikke Falch og manusredaktør for «Avkledd» med Jenny Skavlan. Gisle bruker Instagram som verktøy i journalistikken og til å spre bevissthet, og holder foredrag for unge (og de som jobber med unge) om utfordringer rundt seksualitet og identitet. Gisle vil at alle skal få muligheten til å leve et verdig liv uansett hvilket utgangspunkt man er født med, e.g. hvilket kjønn du identifiserer deg med, hvem du elsker, hvilken farge du har på huden, hvilket land du er vokst opp i eller funksjonsevnen din

Helseforum for kvinner - Senter for selvhjelp, motivasjon og mestring

Helseforum for kvinner jobber med å styrket helse og muligheter for ensomme og kronisk syke kvinner. Organisasjonen jobber for at kvinnene skal få en bedre hverdag, inkludering, utdanning og arbeid. Medarbeiderne er traumeinformerte og har lang erfaring med målgruppens utfordringer og behov.

Iman Meskini - Skuespiller

Iman er skuespiller og kjent for rollen som Sana Bakkoush i dramaserien «Skam» som ble sendt av NRK. Iman har både gjennom Skam-serien og sine sosiale medier-kanaler jobbet for å bekjempe religiøse stereotypier og fremmedfrykt, samt for å vise at jenter, uansett religion, hudfarge eller alder står sterkere sammen.

Ina Alvilde Rangønes Libak - Politiker

Ina Rangønes Libak er leder av AUF og utdannet sosionom. Hun er også folkevalgt for Arbeiderpartiet i kommunestyret i Ås og i Viken fylkesting. Hun ble landets yngste kommunestyrerepresentant i valget i 2007 da hun ble valgt inn i Averøy. Hun ble politisk aktiv etter å ha sett «En ubehagelig sannhet». Den gjorde henne så bekymret for klimaendringene at hun i begynte å dusje i kaldt vann og meldte seg inn i Natur og Ungdom.

– AUF kjemper for likestilling i Norge og ute i verden, blant annet er et krav til Arbeiderpartiet at Norge skal føre en feministisk utenrikspolitikk og ta initiativ til et likestillingsløft i Norsk bistand, med særlig fokus på rett til å bestemme over egen kropp, reproduktiv helse og vann og sanitær.

Ingrid Bergtun - Influencer

Ingrid jobber med sosiale medier som bærekraft-influencer. Hun lærer bort søm og redesign og har litt i overkant av 100 000 følgere på Instagram, TikTok og YouTube. I august i år ga hun ut boken «Sy med Ingrid og Ingrid», sammen med Ingrid Vik Lysne. Den toppet bestselgerlistene og forlaget har akkurat bestilt opplag nummer tre. Boken viser hvordan man kan lage sine egne klær av gjenbrukstekstiler. I juli i år ble hun nominert til D2 sin ledestjerner 30 under 30.

– Målet mitt er å inspirere så mange som mulig til å sy, redesigne og reparere klærne sine. Klesindustrien er både en miljøversting og mange jenter arbeider under forferdelige forhold. Ved å gjøre flere bevisste på hvor mye arbeid og ressurser som går med når et plagg produseres vil de kanskje også engasjere seg i klesindustriens utfordringer.

Jannicke Elisabet K. Bekkelund - Samfunnsdebattant og forfatter

Jannicke ble utsatt for incestovergrep fra hun var 4-5 år gammel til hun var 11-12 år. Hun har skrevet boken «Forbannelsen» om opplevelsen. Hun holder foredrag og har en podcast som heter «Incest» der hun snakker om det hun har vært igjennom og om tema. Under koronakrisen har hun vært tilgjengelig for jenter som trenger noen å snakke med.

– Jeg bidrar til å øke jenters sikkerhet både i og utenfor sitt eget hjem. Jeg vil at jenter i større grad skal bruke ytringsfriheten sin, selv om de blir tvunget i stillhet i alle ledd.

Jennie Sofie Pickl - Influencer

Jennie Sofie er YouTube-influencer og har blant annet jobbet med Disney Channel og designet tre kleskolleksjoner med WOW der slagordet var «good enough». Hun deler ting fra livet sitt i kanalene sine. Hun har tatt opp tema som drikkepress, utestengelse, fattigdom og barneekteskap. Hun når en ung, men viktig målgruppe, med budskapet sitt.

– Da jeg for ett år siden fikk tilbudet om å jobbe med en organisasjon som kjemper for kvinners rettigheter, var det noe jeg ikke kunne takke nei til. Det var et omfattende prosjekt og planen var å reiste til Bangladesh for å sette fokus på barneekteskap og viktigheten av utdanning. Det høres klisjé ut, men en slik reiste forandrer deg. Man får et helt annet syn på verden enn hva jeg hadde før.

June Holm - Samfunnsdebattant

June ble utsatt for to voldtekter på kort tid i 2009. Overfallsvoldtekt og sovevoldtekt. Hun valgte å dele sin historie offentlig, i flere flater. På blogger, i aviser, på tv og i podcaster. Hun savnet noen å snakke med om det og den lange og krevende prosessen som fulgte. Derfor startet hun i 2017 Vi tror deg stiftelsen, som hjelper utsatte og pårørende. Hun er aktiv i samfunnsdebatten og snakker om tema voldtekt i podcasten til Vi tror deg stiftelsen. Lytterne hører fra utsatte, pårørende og fagpersoner, er med til overgrepsmottaket, politiet og i rettssak. Podcasten bidrar til kunnskap, informasjon, åpenhet, forståelse og hjelp. June er også kommunikasjonsansvarlig for Dixi Ressurssenter, og tar nå master i journalistikk. Dette i håp om å nå bredere og sterkere ut for å belyse jenter og kvinners rettigheter.

– Det er ingen tvil om at voldtekt er en av de aller største krenkelsene man kan bli utsatt for, og det rammer flest jenter. Hver voldtekt er en voldtekt for mye. Ingen burde bli utsatt, men likevel skjer det i hele verden. Jeg har gått fra å tro det står voldtekt skrevet i panna mi, skrubbe underlivet mitt til blods ukentlig, bære skyld og skam på min kappe og tro at hele livet mitt er ødelagt, til å bli fullstendig fri fra traumet og det som skjedde meg, og være i stand til å jobbe med voldtekt på heltid. Vi trenger noen som viser at det er mulig å snu motgang til medgang, noen som viser at man har snudd offerrollen til en vinnerrolle.

Kine Pedersen Aamodt - Samfunnsdebattant, Vi tror deg stiftelsen

Kine ble utsatt for brutal vold og voldtekter av sin tidligere samboer. Hennes ekssamboer er blitt dømt til 13 års fengsel for grov vold, mishandling og voldtekt mot Kine og en annen kvinne. Historien hennes har gitt sterke inntrykk, og blitt mye delt i media. Hun har gjort en viktig jobb for samfunnet ved å stå i en lang rettsprosess. Nå ønsker hun å snu motgang til medgang, gjennom å bruke sin erfaring til å hjelpe andre gjennom Vi tror deg stiftelsen, startet av June Holm, hvor hun jobber med kommunikasjon og videreutvikling av stiftelsen. Kine har senere deltatt på selvforsvarskurs, markeringer og andre tiltak som har blitt holdt i forbindelse med problematikken.

Laial Janet Ayoub - Samfunnsdebattant

Laial jobber med å bekjempe negativ sosial kontroll. Hun gir straks ut en bok der hun forteller om hvordan mange unge lever et dobbeltliv og beskriver hva som må gjøres. I boken tar hun også opp tema om vold i nære relasjoner. Laial driver også NOK, en organisasjon som driver med opplysningsarbeid rettet mot minoritetsjenter og kvinners rettigheter i Norge som lever et liv preget av negativ sosial kontroll og/eller vold. Laial er en samfunnsdebattant og holder foredrag på skoler, Røde Kors og organisasjoner tematikken og hva hun mener bør endres.

– Statistikk viser at det er en økning i negativ sosial kontroll. Fortsatt blir jenter giftet bort mot sin vilje. Fortsatt blir kvinner i mange kulturer værende igjen i voldelige ekteskap og fortsatt utsettes jenter for kjønnslemlestelse. Skal vi få en rettferdig verden, må vi hjelpe disse kvinnene til å stå opp for seg selv og kreve sine rettigheter. Det er vår plikt å kjempe for likestilling og rettferdighet.

Likestillingssenteret - Kompetansesenter for likestilling

Likestillingssenteret ble stiftet i 1983, og er i dag et tverrfaglig kompetansesenter med likestilling som fagområde. Senterets målsetting er å bidra til et inkluderende og rettferdig samfunn med like muligheter for alle. Arbeidet deres er mangfoldig og kontinuerlig, og består utelukkende av å fremme likestilling. For Likestillingssenteret er jenter og likestilling spesielt viktig for å endre kjønnede stereotypier og utgåtte holdninger.

– Likestilling er en enorm utfordring, både i Norge og internasjonalt. Vi liker å smykke oss med at vi er blant de landene som er best på likestilling, men dette betyr ikke at vi er i mål, og heller ikke at vi kan senke skuldrene. Vi ser hele tiden at kvinners rettigheter trues når makten trues.

Line Kolstad Rødseth - Sosialkonsulent

Line jobber som sosialkonsulent på Pro Sentret, et nasjonalt kompetansesenter for prostitusjon. Hun brenner for kampen mot vold og overgrep. I 2006 ble Line selv utsatt for en voldtekt, og det tok henne flere år før hun klarte å anmelde overgrepet.

Linn Isabell Eielsen - Tegneserieskaper

Linn er en 20 år gammel illustratør og musiker fra Haugesund. Hun står bak tegneserien Linnsikt. Det er en serie om gutter som ikke svarer, en verden som ikke gir mening, og autoriteter som ber mer av folk enn de selv kan gi. Den handler om eksentriske, dobbeltmoralske og humørstyrte Linn og romkameraten hennes, Kristine, som er en kristen, lesbisk, vegetarianer. Linn mener at dersom hun kan få folk til å le først, men tenke etterpå, så vil flere være villige til å høre. Hun driver også en influencer-plattform for unge jenter.

– L-innsikt skal være et sted hvor det ikke snakkes om mat, trening eller skjønnhet. Det er på en måte fristedet mitt, og jeg vil også gjøre det til et fristed for følgene mine også.

Lizzie Reiersen - Jordmor

Lizzie er utdannet jordmor og jobber for Amathea, en organisasjon som jobber for å redusere individuelle og samfunnsmessige belastninger når en graviditet oppleves utfordrende. Hun var med på å starte en jentegruppe for jenter som har blitt kjønnslemlestet (fra 2011 til 2018). Jentegruppa har vært et kompetansehevende og nettverksbyggende tiltak for jenter og unge kvinner med minoritetsbakgrunn. – Vi har i utgangspunktet så forskjellige forutsetninger i livet, men jeg har en tro på at ved hjelp av gode hjelpere og tid kan de fleste oppnå selvstendighet. Dette har nok styrt mye av det jeg har jobbet med.

Luisa Fernanda Del Mar - Samfunnsdebattant

Luisa bruker stemmen sin for å sette fokus på vold mot kvinner og jenter med et internasjonalt perspektiv. Hun er født i Colombia, og kom som politisk flyktning med sammen med foreldrene sine til Norge da hun var tre år. Hun engasjerer seg for feminisme, sosial rettferdighet og internasjonal solidaritet. Hun har holdt flere appeller, e.g. på 8. mars-arrangementer, på Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner og på den første Women’s March demonstrasjonen i Stavanger i 2018. Hun har vært med på å starte SnapKollektivet (som nå er avviklet).

– Jenters rettigheter og liv trues hver dag, og vi er pliktet til å kjempe for å forandre det. Jeg har fokusert mye på vold mot kvinner og jenter i min aktivisme, og det er viktig for meg som kvinne å være en stemme som belyser temaet og konkrete saker som gjerne ikke får oppmerksomhet.

Magasinet Altså - Magasin

Norske medier bruker flest menn til å fortelle om hvordan verden ser ut. Kun 24 prosent av kildene i norske nyhetsmedier er kvinner. Kun 20 prosent av ekspertkildene er kvinner. (Kilde: Global Media Monitoring Project) 72 prosent av medlemmene i Norsk Redaktørforening er menn. Dette kan påvirke hvilke historier som fortelles og hvilken virkelighet de formidler. Altså er her for å bidra til at kvinners synsvinkel i større grad blir en del av vår felles sannhet. Altså ble skapt som en motvekt til en mediehverdag full av klikkjournalistikk, overfladiskhet og annonsører.

– Vi jobber for å styrke jenter og kvinners selvtillit og vi tror at vi bidrar til å gjøre norske kvinner mer fornøyde med seg selv. De bidrar da som positive forbilder for yngre jenter i sin omgangskrets.

Marta Breen - Forfatter

Marta Breen har skrevet en rekke bøker om kvinnehistorie, feminisme og kjønnsroller. De siste 10 årene har hun reist landet rundt og snakket om disse temaene på bibliotek og videregående skoler. Bakgrunnen for mange av bøkene er at Marta er lei av at kvinner ofte må spille biroller i samfunnets historiefortelling: Menn dominerer i historiebøkene, på filmlerretet og på pensumlistene. Blant hennes boktitler finner vi «Piker, vin og sang» (2006) som handler om jenter i norsk pop og rock, ungdomsboka «F-ordet» (2015) – som er en guide til feminismen, samt tegneseriene «60 damer du skulle ha møtt» og «Kvinner i kamp». Den sistnevnte boka er foreløpig blitt solgt til 27 land, og de siste par årene har Marta derfor holdt foredrag om kjønnsroller og likestilling i land som Serbia, Tyskland, England, Russland, Ungarn, Tsjekkia og Brasil.

– I dagens Instagram-tid synes jeg det er viktig å minne hverandre om at det å bli sett på, ikke er det samme som å bli sett. Og at vi ikke må glemme hvor mange som faktisk har økonomiske interesser i at vi har et dårlig selvbilde. For dersom alle kvinner i verden våknet opp en morgen og plutselig elsket det de så i speilet - ja da ville jo milliardindustrier ha kollapset.

Martine Halvorsen - Influencer

Martine er en Instagram-influencer og hun har også startet podcasten «Sykt ærlig med Martine». Hun har også forfattet boken «Sykt normal». Hun bruker sine kanaler for å inspirere andre kvinner til å tørre å være seg selv, å stå opp for seg selv og å ha mot. I podcasten tar hun hver måned opp nye samfunnsrelevante tema sammen med sine gjester i studio. Målet er å snakke åpent om de fine og de vanskelige tingene. Hun har de siste årene brukt stemmen sin til å stå opp mot diskriminering av jenter, forskjellsbehandling og spredning av nakenbilder.

– Alle jenter fortjener de samme mulighetene som meg, frihet til å tenke selv, ta egne valg og bli akkurat hva/hvem man vil. Vi jenter skal ikke være redde, vi skal ikke skamme oss og vi skal ikke gjemme oss. Per dags dato har vi enda en lang vei å gå, og jeg, sammen med mange andre sterke kvinner er villige til å ta den kampen. Og vi trenger at den kampen tas. Hver eneste dag.

Medisinstudentenes Humanitæraksjon - Studentorganisasjon

Siden 1991 har Medisinstudentenes Humanitæraksjon samlet inn over 22 millioner kroner til primærhelse- og forebyggende arbeid i lav- og mellominntektsland verden over. De jobber nå med Seksuell og Reproduktiv Helse og Rettigheter (SRHR) i Malawi, i samarbeid med Redd Barna. De vil redusere sykdom og dødelighet hos mor og barn ved å forebygge tenåringsgraviditet, og samtidig sikre støtte og helsehjelp for tenåringsmødre og deres barn. Som Norges største studentdreven humanitæraksjon mobiliserer de et stort antall norske medisinstudenter fra universiteter i inn- og utland i arbeidet med globale helseutfordringer

NinaBrochman_EllenDahl_Jenteboka-portrett-høy-oppløsning_FotoAnnaValeur © Anne Valeur

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl - Forfattere

Nina og Ellen er leger og har skrevet boken «Gleden med skjeden» og «Jenteboka». I bøkene tar de for seg kvinnehelse, pubertet og kroppspress. De har solgt flere hundre tusen kopier, både i Norge og i utlandet. – Seksuell helse er helt sentralt i kampen for jenters likestilling globalt. For å kunne få like muligheter må vi få en slutt på at jenter utsettes for kjønnslemlestelse, at de giftes bort som barn, at de utsettes for seksuell vold både i forhold og i krig, samt at de faller ut av skole og jobb på grunn av manglende tilgang til bind eller prevensjonsmidler. Likestilling oppnås først når kvinner fullt ut kan bestemme over egen kropp og egen seksualitet.

Mia Landsem - Datadetektiv

Mia vant Jenteprisen 2018. Sammen med flere andre dataeksperter og en hjemmesnekret PC som står plassert et sted utenfor Oslo, startet Mia jakten på personer som velger å spre stjålne nakenbilder videre. Mia jobber hver dag som frivillig for å hjelpe jenter som får spredd nakenbilder av seg selv.

– Hjertet mitt blir knust av at små barn ber meg om hjelp for bildeovergrep. Det er oftest jenter.

Oslo Krisesenter - Krisesenter for voldsutsatte

Oslo Krisesenter er et døgnåpent, lavterskel akuttilbud for utsatte for vold i nære relasjoner og deres barn. Krisesenterets hovedmålsetning er å bistå disse, og drives etter prinsippet “hjelp til selvhjelp”, og gjennomføres på brukerens egne premisser. I tillegg skal Oslo Krisesenter arbeide for å bekjempe kvinneundertrykking, med særlig ansvar for å påpeke forhold i samfunnet som legitimerer, underbygger og opprettholder kjønnsbestemt vold i nære relasjoner. Oslo Krisesenter jobber også med å spre kunnskap om kvinnemishandling overfor befolkningen generelt, og politikere og fagmiljøer spesielt.

– I det «likestilte» Norge er nesten alle som blir utsatt for vold i nære relasjoner kvinner og jenter. Oslo Krisesenters hjertesak er å gjøre en forskjell i de voldsutsattes liv slik at de kommer ut av volden. Vi vil også bistå de voldsutsatte slik at deres rettigheter kommer dem til gode.

Psyktærlig

Psyktærlig er en Snapchat-vlog om psykisk helse. Den ble startet av Ingebjørg F. Blindheim etter at hun i 2016/2017 opplevde at en av vennene hennes la ut på Instagram at vedkommende skulle ta sitt eget liv. Ingebjørg savnet et sted hvor man kan snakke om erfaringer, dele kunnskap og bryte tabuer rundt tematikken for å hindre selvmord. Blindheim vant Tabuprisen 2020 for Psyktærlig. – Det vi jobber med er aktuelt for jenters- og egentlig alle menneskers rettigheter fordi vi kjemper for at alle skal bli hørt når de ber om hjelp. I flere situasjoner har vi opplevd å ringe politi og AMK for å varsle om at unge jenter tenker på å ende sine liv uten at de blir hørt, og det har hendt at vedkommende senere har blitt funnet omkommet i tragiske omgivelser. Det kjemper vi for at ikke skal skje!

Roya Sori - Influencer

Roya er en Instagram-influencer med Iransk bakgrunn. Hele livet har hun følt at hun må leve som menn vil. At hun må le lavt, helst holde munnen lukket, stå på kjøkkenet, gifte seg. Hun har levd i frykt fordi hun har valgt å si ifra. Nå tar hun et oppgjør med dette. Hun ønsker å gjøre det hun vil, når hun vil, uten å måtte frykte å få voldsalarm, leve på kode6 eller bli utsatt for æresdrap.

– Min stemme viser sannheten bak alle de glamorøse bildene av kvinner på Instagram. Fordi nesten hver bidige kvinne bak hver sexy, pene og tøffe bilde på sosiale medier lider. Om det er fordi de blir mentalt og/eller fysisk misbrukt av en mann (far, onkler, brødre, ektefelle). Om det er fordi de er deprimert. Om det er fordi de blir mobbet. Om det er fordi de ikke ser sin verdi. Min stemme er aktuell i kampen for jenters rettigheter fordi jeg kjemper for jenters rettigheter hver bidige dag ved å sette lys på de rettighetene kvinner ikke har.

Sandra Buflot

Sandra er leder av Unge Høyre, sitter i partiets programkomite til stortingsvalget og i styret i Høyres kvinneforum. Likestillingspolitikk og kvinners rettigheter er noe Sandra brenner for. Hun har engasjert seg i debatten om abortloven, sexarbeideres rettigheter, likestilling hjemme og i arbeidslivet, og retten et liv fritt fra tvang eller negativ sosial kontroll. Hun ønsker å bidra til å gjøre kulturen i Høyre bedre for kvinner og at flere jenter ser at de kan og bør ta på seg lederverv.

– Som ungdomspartileder for et regjeringsparti får jeg være med på å utforme politikk som gjør en forskjell i jenters liv. Det er fortsatt ganske langt igjen før vi oppnår reell likestilling, og det er fortsatt mange som ikke får leve de livene de ønsker seg, bare fordi de er jenter.

Sandra Lyng - Artist

Sandra er artist, og brenner også for psykisk helse. Hun deler åpent sin historie og håper at det kan være med på å bryte ned stigmaer rundt det å være psykisk syk og det å ha det vanskelig. For 11 år siden var hun åpen om at hun hadde slitt med bulimi siden hun var 13 år. Dette gjorde hun for å vise andre jenter at dette er greit å være åpen om. På denne tiden var det ikke sosiale medier, men hun fikk brev fra flere unge jenter som takket henne for åpenheten. Da hun ble gravid i 2018 skjønte hun hvor lite det var snakk om psykisk helse og graviditet. Ikke minst medisinering og graviditet. Det å være bipolar og gravid. Derfor startet hun podcasten «Smelt på tjukka». Hun har også forfattet barneboken «Corny».

– Alt jeg ønsker er at unge jenter skal like den kroppen de er født med. At de skal stole på at det god nok som de er. At de skal skjønne at det er ok å være sårbar. At det å vise svakhet er styrke og det å be om hjelp modig.

Sara Emilie Tandberg - Influencer

Sara er tobarnsmamma og influencer under navnet på Instagram. Hun har 328.000 følgere på Instagram og 70.000 følgere på Snapchat. Hun bruker plattformen sin til å styrke jenters selvtillit og troen på seg selv. For Sara er det viktig å vise det ekte. – Et av mine hovedfokus er å fortelle jenter der ute at man kan få til det man ønsker. Jeg liker å pynte meg, jeg elsker å gå i kjoler, men jeg lar meg ikke definere eller begrense av at jeg er kvinne. Jeg blant annet tatt med følgere på oppussing, og oppfordret jenter til å hente fram verktøy og ta tak. Hvorfor skal vi vente på en mann? Hvem har sagt at en helt vanlig jente uten snekkerutdanning ikke klarer å sette opp en list?

Sara Louise Emmerhoff - Samfunnsdebattant

For 1 år siden klippet Sara Louise av seg alt håret, for å vise at hår, kropp og utseende ikke er den du er. Den du er, er hva du velger å gjøre med det livet som er gitt deg. Hun reiser rundt og holder foredrag for unge jenter om kroppspress og at man er god nok akkurat sånn som man er.

Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne - Komikere

Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne startet podcasten sin «Tussvik og Tønne» høsten 2012, og har etter det vokst jevnt og vokser fortsatt som Norges mest nedlastede podcast. Her snakker de om alt mulig, men de er særlig engasjert i saker om kvinner, helse og likestilling. De tar alt med en klype humor, men med et sterkt og viktig budskap.

– Det er en selvfølge for oss i T&T å styrke jenter i det vi driver med. Vi har alltid et mål å vise andre at du som jente kan gjøre hva du vil. Metoo-bevegelsen har formet oss de siste åra.

Sofie Frøysaa - Komiker og foredragsholder

Sofie er utdannet grunnskolelærer, men jobber fulltid som komiker, forfatter/skribent og foredragsholder. Sofie reiser landet rundt for å prate med elever om likestilling, seksuell trakassering, grensesetting og klarsoner fremfor gråsoner, og brenner for å forebygge sexisme og seksuell trakassering fra tidlig alder.

– Uansett om jeg står på scenen som komiker, er i et klasserom som foredragsholder, eller skriver sinnakronikker, er fokuset mitt alltid å fronte feminisme, utfordre og motbevise sexistiske fordommer og klisjeer og oppfordre andre til hverdagsaktivisme og konkrete tiltak som fremmer likestilling på deres skole/arbeidsplass. Også driver jeg voksenopplæring på Internett, da — for å (forsøke å) oppdra voksne menn som skriver sexistisk hets i innboksen min, bare fordi jeg er kvinne og mener ting.

VeronicaFjeld1 © Privat

Veronica Simone Fjeld – Yummymummy

Komiker og influencer Veronica er tobarnsmor jobber som reporter i lokal TV (TV Vest) og har gjort det i 14 år. I dokuserien med tittel #yummymummy har hun bygget opp et samfunn i sosiale medier med Yummymummy som sitt alterego. På Instagram bruker hun mye tid på å informere om hvilke regler og etiske retningslinjer skjønnhetsbransjen må følge for å unngå mer press inn mot (i hovedsak) jenter. I fjor satte hun opp et one-woman show kalt NATURLIGvis, som ble utsolgt før premieren. I showet tar hun et oppgjør med utseendepress og vier tid til to alvorlige tema: sovevoldtekt og alkoholisme. Hun ble selv utsatt for voldtekt på en fest som 14 åring av to gutter på 18 og 19 år. I showet leser hun høyt fra dagboken.

– Sex uten samtykke og samtykkeloven er noe som har blitt diskutert politisk i flere år. Jeg mener det er på høy tid at det blir en politisk kampsak for flere. Jenter er en utsatt gruppe på flere måter i dagens samfunn, som er mer fordreid mot utseende enn noen gang tidligere. Jeg prøver å bygge opp jenters selvbilde gjennom sosiale medier, show og bok, for at de skal kunne se sin verdi utover lange vipper og store rumper.

Sofie Frøysaa og Martine Uzia Jonatha

Sofie er komiker og samfunnsdebattant, Martine er sexologistudent I februar 2019 reiste Sofie Frøysaa og Martine Uzia Jonathan til Kongo der de startet en lokal systue, via Spleis, for produksjon av miljøvennlige tøybind. Dette gjorde de fordi jenter i Kongo uteblir fra skolen på grunn av manglende sanitære muligheter og fullstendig neglisjering av kvinnehelse. Systua heter Faraja (swahili), som betyr «komfort» på norsk. På Faraja syr lokale damer tøybind og deler ut til jenter, på skoler, og kvinner på fødeavdeling. Systua går fremdeles sin gang i dag, og prosjektet oppsummerer jentenes hjertesak: fokus på kvinners rettigheter og helse.

– Jenter og kvinner skal ha like rettigheter og like muligheter. Hvis de jentene får skolegang og utdannelse, er sjansen større for at de kan skape sin egen fremtid - med jobb, inntekt og mulighet til å realisere sine drømmer.

Tale Maria Krohn Engvik – Helsesista

Tale er utdannet helsesykepleier og startet i 2016 Snapchat-kontoen «Helsesista». Etter bare noen måneder gikk den digitale helsesykepleieren viralt over hele landet. Gjennom Snapchat og sine andre sosiale plattformer kommuniserer hun direkte med barn og ungdom, og hun får vite hva slags tanker og problemer som fyller hverdagen deres. Gjennom snapstories deler hun anonymt disse tankene videre med resten av #sissquaden (som hun kaller seerne sine), og de kan igjen kommentere og komme med innspill på andres spørsmål som hun så anonymiserer og legger ut på sine stories. Tale knakk koden for å nå igjennom til ungdom der de er og snakker med deres språk.

– Jeg jobber ikke utelukkende for jenters rettigheter, men for barn og unges rettigheter - uavhengig av kjønn, og over et veldig bredt spekter av tema. I forhold til jenter lærer jeg dem om kropp, seksualitet og psykisk helse. Jeg inspirerer dem til å bli trygge og sterke i seg selv, til å sette grenser og gir dem kunnskap slik at de kan ta bedre valg for livet sitt her og nå.

Therese Lien Andresen - Influencer

Therese er Instagram-influencer og deler mye av sin hverdag på din plattform. Hun vil vise jenter at de er gode nok sånn som de er. Hun bruker humor og snakker om at vi må bli kvitt «flink pike syndromet». Hun mener at mange ofte stiller for høye krav til seg selv. At man helst skal jobbe 200 prosent, alltid ha rent hjem, kjæreste, se bra ut og ha tid til alt av sosiale ting. Therese mener at folk må lære å prioritere seg selv, senke skuldrene og innse at ingen er perfekte.

– Det er et større kroppspress og forventningspress til kvinner enn menn. Kvinner må selv være med på å endre denne holdningen ved å si klart ifra. Vi trenger ikke å operere oss for å se bra ut, vi skal ikke alene vaske hele huset og ta ungene alene etter jobb. Det kan mannen bidra med også. Ja til mer likestilling, også på hjemmebane.

Venneprosjektet

Venneprosjektet er et vennekurs for at kvinner utsatt for streng sosial kontroll, som har mistet eller forlatt sin familie, kan finne en ny venn blant Norges soroptimister. I løpet av 2019-2020 har medlemmer fra soroptimistklubber i hele Norge deltatt på vennekurs i regi av prosjektet. Foreløpig er Venneprosjektet kun kjent internt blant soroptimistene. Prosjektlederne heter Bente Krogstad og Cecilia von Hafenbradel i Ringerike Soroptimistklubb.

Mer om Kultur? Motta Costumes nyhetsbrev