© Pinterest

De største mattrendene i 2019

Hørt om avokado-is? Nam!

I følge kjedebutikken Whole Foods i USA, som er kjent for å ha fokus på sunn og bærekraftig mat, og ofte er ute med trendene før noen andre, er både avokado-is, plantebasert mat og fokus på bærekraftig forpakning det man kommer til å se mer av i 2019. Vi har tatt en kikk på de kommende trendene - og lar oss allerede friste. Kanskje man skulle hoppet på de allerede nå?

#1 SUNN ISKREM

Ja, du hørte riktig! Det er mulig å finne is som er hakket sunnere enn den man vanligvis kjøper fra fryseren i dagligvarehandleren eller på McDonalds en sen lørdag kveld. Is-trenden er stor i år, men blir hakket større i 2019. Neste år vil vi komme til å se mer av iskrem baset på både avokado, hummus og tahini, som er sesammasse. På Youtube og diverse andre matblogger ligger det flust av oppskrifter på hvordan man lager avokado-isen. Prøv da, vel! Og smaker den alt for sunt er det lov med litt sukker.

#2 PLANTEBASERT MAT

Å kalle seg for fleksitarianer virke som en trend i seg selv. Faktumet er alt flere og flere blir det, og kanskje enkelte uten å en gang vite om at de er det. Fleksitarianer betyr rett og slett at man velger bort kjøtt og melkeprodukter når man selv føler for det. Det er vel mange som har hoppet på 'kjøttfri mandag', meat free Monday, og i realiteten kan dette omtales som en fleksitarianer. Plantebasert mat øker for hver dag som går, og flere tyr til dette isteden for å handle kjøtt til middagen.

I følge Whole Foods er sopp en av grønnsakene som kommer til å prege mattrendene for neste år, i tillegg til eggehvite, som blant annet kan brukes som snacks. OBS: Plantebasert mat trenger nødvendigvis ikke å være sunnere, så om du er i tvil på hva som passer kostholdet ditt best anbefaler vi å oppsøke en ernæringsfysiolog eller kostholdsekspert. Lytt til kropp og sinn, og gå for det som føles best for deg.

#3 FOKUS PÅ SJØMAT

'Seaweed snacks', som tørket fiskeskinn, tang og lignende har hatt en kraftig økning de siste årene, og markedet vil bare ha mer. Matvarer fra havet som spagetti og snacks basert på tang og alger kommer til å fortsette neste år. Hei omega 3!

#4 KUTT PLAST

Det gjelder ikke bare testilindustrien - det er også et stort fokus på bærekraft når det kommer til mat og drikke. Enkle grep er å kildesortere og å unngå plastbestikk- og sugerør der det er mulig. Når det kommer til matvarer man handler på butikken, er det ikke til å unngå - alt kommer i plastemballasje om dagen. Dette er heldigvis en endring når det kommer til dette også. Flere merkevarer tyr til for eksempel papp eller glass.

Kafeer og restauranter har kuttet sugerør, og enkelte serveringssteder ber deg ta med egen drikkeflaske om du ønsker å kjøpe drikke. Man sparer på mye om man kan gjenbruke drikkeflasker. Det virker kanskje litt stressende å alltid huske på å ha en drikkeflaske med seg, men vaner kan innarbeides.