© Sara Abraham

Constance Tenvik: – Det gir en følelse av at alt er mulig

Enten det er malerier, kostymer, performance, utsmykninger eller skulpturer; Constance Tenvik (32) skaper et kunstunivers der alt kan skje – og det har appell til et stadig voksende publikum over hele verden.

«Jeg tror at kunsten er eget språk, og at man over tid kan se på ting på ulike måter. Det kan forandre seg både for dem som ser på kunsten og for dem som har laget den. Man må stole på prosessen!»

Denne våren skal Constance Tenvik utsmykke Torggata Bad gjennom å male på fasaden. Til høsten skal hun ha en utstilling på galleri Harkawik i New York.

© Sara Abraham

Alt er mulig

Constance er drevet av en nysgjerrighet for nye omgivelser.

– Jeg har hatt sjansen til å jobbe i noen spektakulære atelierer i utlandet; fra en bronsefabrikk i Berlin, til en tidligere melfabrikk i Marseilles og en brødfabrikk i Wien. Jeg tror jeg har en dragning mot store industrilokaler, sånne steder som føles høyt under taket. Det gir en følelse av at alt er mulig, sier hun, og sparker av seg skoene.

Constance henter boken til kunstmaleren Bruegel, The Complete Paintings, og begynner å bla i den. Hun stopper opp ved bildet Netherlandish Proverbs. Bildet viser ulike scener med mennesker og dyr.

– For meg er ikke Netflix nok, jeg fanges heller av et stort dansegulv eller et karneval der det er masse mennesker og det skjer masse forskjellig, slik som på bildet til Bruegel. Det er inspirerende.

En alvorlig prosess

– Jeg skal holde på med dette hele livet, og derfor må jeg skape mening selv som kunstner. Jeg trenger å lære noe, derfor er research-fasen spesielt viktig for meg, og noe jeg tar alvorlig.

Hun forteller om sin siste utstilling Aloof Periwigs på Galleri Anat Ebgi Los Angeles; et kunstprosjekt som ble startet fordi et norsk teater lurte på om hun ville designe kostymene og rekvisittene til forestillingen Amadeus, en forestilling om Mozart og hans komponistrival Antonio Salieri.

– Jeg flyttet til Wien i tre måneder og gikk i Mozart sine fotspor. Jeg leste brevene hans og spiste de samme kakene han spiste. Teaterstykket ble ikke noe av, men i utstillingen Aloof Periwigs i Los Angelses holdt kunstneren fast ved tanken om at hun har gjennomført prosjektet. Utstillingen er en blanding av kostymer, rekvisitter og malerier inspirert av Mozart og tiden i Wien.

– På Astrup Fearnley-utstillingen Sol og vår i januar ville jeg ta med de besøkende på en slags reise, så der fikk publikum ta på seg kostymer som en del av utstillingen. I tillegg er jeg veldig opptatt av hvordan publikummet går inn i et rom – men det er jo opp til tilskueren hvor mye eller hva de vil ta inn. Jeg tror at kunsten er eget språk, og at man over tid kan se ting på ulike måter. Det kan forandre seg både for dem som ser på kunsten og for dem som har laget den. Man må stole på prosessen!

Constance har livnært seg som kunstner helt siden hun var ferdig med utdanningen. På spørsmålet om hvorvidt hun alltid har vært trygg på valget om å bli kunstner, lener hun seg tilbake og smiler:

– Jeg er dårlig på å gjøre ting jeg ikke liker, så det er nok bedre at jeg gjør denne jobben enn mange andre jobber.