© privat

Møt den internasjonale motestjernen Nicola Harlem i Asker

I et søvnig villastrøk i Asker skjuler det seg et internasjonalt motemerke som vokser i rekordfart. Vi dro på roadtrip for å bli bedre kjent med designeren bak The Curated, Nicola Harlem (37).

Vi suser ut av Oslo en sånn høstdag hvor trærne står i gul og oransje drakt. Sola henger lavt, og himmelen er blå når vi kjører i retning Asker. Inn på mindre veier, forbi hus og hager, skog på alle kanter. «Wow, så vakkert det er her,» utbryter vi, etterfulgt av «og stille!». Det er nesten ikke et menneske å se. Et stort trehus åpenbarer seg, omringet av et slags tun med flere bygninger. Vi fisker frem mobilen og ringer. Og så åpner det seg en dør, og et smilende fjes titter frem.

– Welcome! Please come in, sier Nicola Harlem på klingende australsk.

Hun har svart langt hår og er kledd i svart genser, svart bukse og svarte sko. Hunden hennes Cashew, en hvit samojed, svinser rundt oss i det hvitmalte studioet hvor store vinduer slipper dagslyset inn. Vi går bort til stativene med kamelkåpene vi stadig ser både på gaten og i Instagram-feeden vår, løfter opp de monokrome, elegante boksveskene som står oppstilt og kjenner på de myke strikkeplaggene. Det er et dust og minimalistisk univers hun har skapt. Alt går i beige, svart, hvitt og grått med kvaliteter som kasjmir, bomull og skinn. Snittene føles moderne, helhetsinntrykket er 100 prosent chic.

© Privat

Gruppepress

Nicola Harlem bor i Asker med den norske mannen sin, Knut Ove Harlem, som jobber innen finans, og deres tre sønner på 8, 6 og 4 år. På Instagram kaller hun seg A Curated Woman, og i bioen hennes står det to setninger: «Grace under pressure. Dress Scandinavian.» Selv kommer hun fra solfylte Australia, hvor den skandinaviske estetikken er mildt sagt fraværende. Så hvordan endte hun opp her i Norge, med et voksende imperium av plagg som oser Nordic cool?

– Jeg møtte mannen min da vi begge bodde og jobbet i Shanghai. Vi flyttet hit fordi han ville hjem, og jeg var nysgjerrig på å oppleve Europa. Dessuten er jo Norge et perfekt sted å starte en familie, sier hun, og ler litt når vi spør hvordan hun fikk ideen til The Curated. Jeg var veldig spent på å se hvordan kvinner kler seg her i Norge, hvordan de styler lag på lag siden det er så kaldt. The Curated er helt klart inspirert av den skandinavsike kvinnen, dette litt oversize og kvalitetsorienterte, sier hun, men forteller at det hele egentlig startet på grunn av et sosialt press fra venner og bekjente.

– Da jeg ble gravid med mitt tredje barn, begynte jeg å få noen litt ladede bemerkninger. Mannen min hadde på den tiden en ganske intens karriere med mye reising, så jeg hadde for det meste vært hjemme med barna. Jeg la merke til at jeg, eller mannen min faktisk, stadig fikk kommentarer som «Jeg kunne aldri vært hjemmeværende, jeg ville kjedet meg» og «Hadde jeg bare vært hjemme, skulle nok jeg også hatt tid til å sminke meg hver dag». Jeg husker jeg tenkte «wow, her må kvinner jobbe». Det er jo ikke sånn at kvinner ikke jobber i Australia, men når de får barn er det mer det demografiske som avgjør om du må jobbe eller ikke. Hun smiler.
– Men i Norge jobber kvinner uansett om de har råd til å være hjemme eller ikke. Jeg må si jeg synes det er utrolig bra, og jeg likte dette presset.

Nicola hadde på denne tiden allerede forbindelser med kasjmir-leverandører i Kina, og bestemte seg for å starte en webshop. Jeg tenkte «jeg lager noen få plagg og selger dem så ser det ut som jeg er travel» he he. Men så solgte vi noe hver dag! Fabrikkene klarte ikke å holde følge, influensere tok kontakt fordi de ville samarbeide, og jeg innså at vi hadde funnet en nisje i markedet.

The Curated er elsket av stjerner som Katie Holmes og har fans over hele verden.

© The Curated
«Våre kunder er kvinner som har «vært der, gjort det». De har kjøpt sine dyre designervesker(..) De ønsker fortsatt kvalitet, men de er ikke interessert i å overbetale for det.» — Nicola Harlem

Denne nisjen er kvalitetsplagg som dobbeltspente kåper med 30 prosent kasjmirull, enkle øredobber i gull og vesker i skinn – til «ærlige priser». Målet er å skape «garderobehelter», som hun kaller dem, og påpeker at bærekraft slik hun ser det handler om å handle smartere og mindre, som The Curated oppfordrer til. En kåpe ligger på rundt 4000 kroner, veskene rundt 3000 kroner. Ifølge Nicola tar det ett år før mange av kundene deres bestemmer seg for å kjøpe noe.

– Våre kunder er kvinner som har «vært der, gjort det». De har kjøpt sine dyre designervesker, og de forstår kvalitet. De ønsker fortsatt kvalitet, men de er ikke interessert i å overbetale for det. De trenger ikke store merkevarer for å definere hvem de er, men de vil fortsatt føle seg bra og gå med vakre, elegante ting, sier hun, og bare rister på hodet når vi sier at de er litt i samme univers som det svenske merket Totême.

– Nei, nei, Totême er edgy og kule, The Curated er tidløse og klassiske. Dessuten er de tre ganger så dyre. The Curated starter alltid med meg, og jeg har både pupper og hofter – så det er litt sånn, ser det bra ut på meg, ser det bra ut på alle. Og selv om du blir eldre eller er mamma, vil du jo se bra ut og føle deg bra. Når det er sagt, synes jeg av og til dette minimalistiske, skandinaviske kan bli litt kjedelig, så vi prøver alltid å løfte det ved å tilføre noe feminint til våre design.

Kåpene fra The Curated starter på ca. 4000 kroner.

© The Curated

«Grace under pressure. Dress Scandinavian» står det i bioen på Nicola Harlems instagramkonto The Curated Woman – en filosofi hun ser ut til å ha overført til klærne hun designer også.

© The Curated

Hektisk hverdag

Dette har tydeligvis resonnert med flere, for i dag selges The Curated over hele verden, og mannen hennes jobber nå også i selskapet.

– Ja, det har gitt ekteskapet vårt en ny dimensjon, men ikke nødven- digvis en god dimensjon, sier hun og ler. Forteller at det fort kan bli mye snakk om strategi og budsjettmål hjemme, men at hun er fornøyd med utviklingen.

Siden de startet for fire år siden har de doblet omsetningen hvert år. De åpnet nylig en butikk i Melbourne i Australia, og snuser på å gjøre det samme i både Oslo, Stockholm, Toronto og London «fordi vi har så mange kunder der». Vi ser at online-shopping begynner å bli et mettet marked. Folk ønsker å kunne prøve klær før de kjøper dem, og vi er gledelig overrasket over suksessen butikken i Melbourne opplever. The Curated kan også kjøpes på det eksklusive varemagasinet Gallery Lafayette i Paris.

– De tok kontakt med oss i fjor, og vi sendte 100 kåper, som solgte ut med én gang. I år har vi sendt over 2000 kåper, men det er fortsatt ikke nok, så vi innser at butikker er en god strategi for oss, sier hun, og tar en slurk av kaffen foran seg. Forteller om en hektisk hverdag, der denne voksende bedriften skal kombineres med tre barn og en hund. En typisk dag starter kvart på seks, da står hun opp og gjør seg klar, før mann og barn vekkes syv. Alle er ute av døren rundt åtte. Barna går på den internasjonale skolen, så på ettermiddagene må de hentes. Hun og mannen har inngått en avtale om enten henting så løpetur, eller løpetur så lage middag.

– Jeg elsker å løpe. Det hjelper mot alt. I fjor tok jeg meg ofte et glass vin på kveldene, men det har jeg sluttet med. Nå liker jeg å ta et varmt bad etter at ungene er i seng. Barnehagen som barna gikk i da de var mindre, er 100 meter fra huset vårt, og vi har blitt en gjeng med familier som henger sammen, det er så koselig. Minst en gang i måneden må jeg samle noen venninner og ta en fest, det er viktig. Dessuten elsker jeg å se på The Real Housewives of Beverly Hills hver torsdag. Jeg pleier å spøke med at vi er The Real Housewives of Borgen in Asker, for det er mye drama her også he he, men jeg elsker det.

Går alle mammaene i nabolaget rundt med dine klær og vesker nå?
– Ja, det gjør de. Jeg har vært heldig, jeg trenger gode venner i livet mitt, og det har jeg her.

Hva var det største kultursjokket ved å flytte til Norge?
– Maten! Jeg er vokst opp med en rik mat- og vinkultur i Australia, så at det var så lite utvalg her – det var jeg ikke forberedt på. Det har også vært en overgang å flytte til et land med mye mindre mangfold. Norge er jo så progressivt, men når det gjelder mangfold er det en vei å gå. Det gjorde at jeg måtte gjenoppleve ting fra barndommen min jeg trodde var et tilbakelagt kapittel.

© The Curated
© The Curated
© The Curated

Nye planer

Det er ingen planer om å flytte fra Norge på nåværende tidspunkt, den øvrige familien hennes bor over hele verden, men kommer ofte på besøk. Hun elsker hyttelivet, snakker norsk og har omfavnet langrenn- skulturen («I år skal jeg ta et kurs i skøyteteknikk»). Hun synes Oslo er perfekt («det er en liten by, men det skjer fine ting der hele tiden»), og toget fra Asker tar bare 18 minutter. Når det gjelder videre ambisjoner for The Curated, er det planlagt både en kapsulkolleksjon for menn og noe «mer fargerikt» for barn – samt videre ekspansjon.

– Jeg er en veldig pragmatisk person. Selv om jeg elsker mote, handler min drøm om å skape noe guttene mine kan se opp til. Hun ser bestemt ut.

– Og å få kvinner til å føle seg bra.