
Ragnhild Nes om kunstneryrket: – Man må tørre å stå i det usikre
Billedkunstner Ragnhild Bjørnebye Nes (29) har alltid elsket å male, men det var først da hun turte å stå i det usikre at hun følte seg helt fri.
AvDa utstillingen ble utsolgt, skjedde det noe
Klokken er fem på tolv utenfor et leilighetsbygg på Majorstuen i Oslo. Vi ringer på dørklokken hvor det står «atelier». Men Ragnhild åpner ikke døren. Kanskje hun svarer på mobilen?
– ÆÆÆ, sorry, er du utenfor? Jeg hadde på så høy musikk, så jeg hørte deg ikke, jeg åpner nå! En smilende Ragnhild strekker frem en hånd full av størknet maling, og byr på en kopp te. Atelieret er et lite, hvitt rom med høyt tak og store vinduer, en typisk Oslo-leilighet, bortsett fra at denne er fylt med påbegynte landskapsmalerier fra gulv til tak, i Ragnhilds velkjente palett av vakre farger. Det var egentlig grafisk designer Ragnhild Nes skulle bli etter kunstlinjen på vidergående. Det virket mest fornuftig. Hun tok utdanning på Westerdahls, fikk seg jobb som grafisk designer innenfor kultursektoren. Men kunstnerspiren i henne fortsatte å gro. Og selv om hun jobbet deltid som designer, hadde hun alltid atelier og malte bilder, gikk i lære hos kunstnere, stilte ut. Hennes første utstilling i 2020, var et samarbeid med møbeldesigner Julia Conley, og het I Hagen. Den ble utsolgt. Året etter holdt hun utstillingen Det Nærmeste Du Kommer Meg på Galleri Selleri i Oslo. Da denne utstillingen også ble utsolgt, skjedde det noe.
– Jeg husker jeg hadde medarbeidersamtale med sjefen min, og hun spurte hvor jeg var om et halvt år. Jeg svarte, kanskje litt impulsivt: Ikke her. Da så hun på meg og sa hun var utrolig stolt av meg som endelig turte å følge drømmen min, og så begynte vi begge å gråte. Nå har jeg både hjertet, hodet og begge føttene i kunsten.
Har du noen gang angret på at du valgte kunsten som levevei?
Ragnhild rister raskt på hodet.
– Nei, nei, det har jeg ikke, sier hun.
– Selv om jeg noen ganger savner å spise knekkebrød med kollegaer.
Alle stemmer trengs
Ragnhild sitter med bena oppunder seg i sofaen, omringet av bilder i en fargepalett av rosa, rød, blått og gult. Selv er hun kledd i et rosa antrekk med malingsflekker på.
– Jeg trives aller best i atelieret, medgir Ragnhild. Selv om Ragnhild ikke angrer på valget om å bli kunstner på heltid, har ikke veien hit vært helt uproblematisk. Å komme fra en annen type bakgrunn er ikke like anerkjent av alle i kunstverdenen, og hun har møtt noen fordommer. Men hun forteller at det største presset legger hun nok på seg selv.
– Man må tørre å stå i det usikre og tro at det ordner seg. Rett og slett tørre å ha tro på seg selv. Jeg tenker at kunstverdenen er fri, og at kunst skal utfordre, så alle stemmer trengs – også min.
Ragnhild blir stille, det er som om hun må bli enig med seg selv, før hun kan si seg fornøyd med svaret sitt. Så legger hun til:
– Det er viktig å ha et rotfeste tross utfordringer, ta et steg tilbake og tenke: Hva er det jeg vil med kunsten min?
Ja, hva vil du med kunsten din?
Ragnhild ler og peker opp mot ett av maleriene.
– Jeg er veldig opptatt av farger, som du ser, og av hva farger gjør med mennesker. Jeg tror mange kan oppleve mye glede i maleriene mine, noe som jeg tenker er veldig fint i en ellers litt grå tid med alt som skjer i verden akkurat nå.