Julie Varner: – Vi ønsker ikke å skjule noe

Med ny konseptkolleksjon rett rundt hjørnet har Concept og Collaboration manager Julie Varner mange prosjekter på gang. Vi har tatt en prat om fremtidige visjoner, bærekraft og hennes personlige investeringer!

– Som en del av Varner har Bik Bok lenge hatt bærekraft i fokus, og vi jobber for å ta mer riktige valg i alle deler av organisasjon, sier Julie Varner og fortsetter:

– I Bik Bok deler vi opp dette i tre deler: fiber, forbilder og åpenhet. Fiber handler om kvalitetene i kolleksjonene våre, forbilder er de menneskene vi jobber med både internt og eksternt og åpenhet handler om at vi ønsker transparens i det vi gjør. Vi ønsker ikke å skjule noe og her er dørene vid åpne, sier Varner.

Hun jobber som Concept og Collaboration manager som betyr at hun har ansvar for alle samarbeid og branding influencere som Bik Bok jobber med.

– Jeg er også så heldig at jeg får være med på andre spennende prosjekter på tvers i Bik Bok og Varner. Drømmejobben det!

Den nye kolleksjonen til Bik Bok, Her Impact, slippes 6.mai og består av lyse plagg med luftige, feminine snitt og en deilig 70-tallsfølelse som markerer starten på en strategi som er mer i takt med naturen. Julie Varner har vært konseptuelt ansvarlig for kolleksjonen fra start til slutt. Vi har tatt en prat om Bik Boks nye visjoner, bærekraft og finansliv.

COSTUME X BIK BOK

© FOTO JANNE RUGLAND

Fortell om kolleksjonen Her Impact, som vi har gjort et Costume x Bik Bok samarbeid om i siste utgave?
– Den er en del av et større fokus vi har for å ta gode og mer bærekraftige valg som brand. Kolleksjonen er i mer bærekraftige materialer som økologisk bomull, polyester og viskose fra Lenzing. Kolleksjonen er inspirert av naturens mønstre og rene linjer, samtidig som den har et hint av den franske 70-tallsmoten. Jeg elsker hvor ren og sommerlig den er, og at du kan bruke alle plaggene om hverandre, sommer etter sommer.

Hva er ditt favorittplagg fra kolleksjonen?
– Vanskelig. Vesten, den lange kjolen og skjorte-bukse settet.

Er det mulig for et merke som Bik Bok å bli bærekraftige?
– Jeg tenker ja og nei. Det ærlige svaret er at vår bransje kanskje aldri kan bli 100 prosent bærekraftig. Derfor må vi ta så mange valg på veien vi kan for å bli så bærekraftige vi kan og bli det mest bærekraftige valget for kunden. Klesindustrien vil fortsette å eksistere, folk trenger klær, og bransjen må klare å endre seg og bruke ny teknologi for løse de utfordringene vi har i dag. Vi sitter ikke med fasiten og har ikke alle svarene, men vi jobber med gjøre oss kjent med mulighetene og går målrettet i riktig retning.

Hva sier du til kritikere som mener en slik kolleksjon bare er et forsøk på grønnvasking av fast fashion?
– Selv om en kapselkolleksjon er laget av mer bærekraftig fiber, løser det ikke moteindustriens utfordringer alene. Det er ikke en friskmelding av bransjen eller et forsøk på å dekke over utfordringer. En mer bærekraftig tekstilindustri skapes ikke på en dag og løsningen krever mange ulike byggeklosser. Å bruke fibre som har en mindre miljøpåvirkning enn det tradisjonelle alternativet er viktig for klima og er én type byggekloss av flere. Arbeidsforhold i leverandørkjeden er en annen, og Bik Bok har valgt å være transparente overfor kundene om hvor klærne våre er sydd. Å bruke Fairtrade-bomull i en del av våre produkter er også en viktig sak for oss. Som en del av Varner kommer vi også til å jobbe målrettet mot å minimere klimaavtrykket vårt. Jeg vil si denne kolleksjonen er en byggekloss av mange, ett steg i riktig retning og jeg tror at våre kunder gjerne vil være med på den reisen sammen med oss. Vi gleder oss!

COSTUME X BIK BOK

© FOTO JANNE RUGLAND

Hvilket it-plagg bør alle skaffe seg denne sommeren?
– Noe lilla, noe heklet, og en oversized blazer i en deilig farge. Litt glitter skader heller ikke etter ett år i joggebukse.

Hvor ønsker du at Bik Bok skal være om fem år?
– Jeg ønsker at vi skal være den åpenbare og mest aktuelle motedestinasjonen for unge kvinner i Norden. Jeg ønsker at vi skal være en go-to for alle kvinner i alle størrelser som elsker klær og fashion, og jeg ønsker at vi skal ha god følelse i magen med at vi tar vare på verden og menneskene rundt oss. Med det sagt er vi veldig opptatt av gode arbeidsvilkår for de som lager produktene våre. Mennesker er det viktigste for oss, både i Bik Bok og i Varner. Om fem år ønsker vi å kunne dokumentere at vi har hatt en positiv innvirkning på hvordan de som produserer produktene våre har det på sin arbeidsplass, og ikke minst hvordan kvinnelige arbeidere har det. Vi jobber også for at alle våre fibre skal komme fra foretrukne kilder, altså mer bærekraftig enn det konvensjonelle. Og når vi kommer til 2030 håper vi at vi kan være 100 prosent transparent og sporbare på alle fibre og produkter.

I vår siste utgave har vi fokus på finans og økonomisk likestilling. Hva er dine leveregler for en sunn og velfungerende personlig økonomi?
– Jeg er en nøktern person fra bånn og har vokst opp med å ha respekt for mine personlige eiendeler og verdier. Jeg har siden jeg var 13 år tjent mine egne penger og det er jeg stolt av. Med respekt, fornuft og to bein godt plantet på jorda har jeg alltid hatt god kontroll og et sunt forhold til min egen økonomi. I tillegg til dette tror jeg veldig på å unne seg ting når du føler du har fortjent det. Det skal være verdt det og det skal være ekstra stas å unne seg fine ting og opplevelser. Feire seg selv er viktig, nå mer enn noen gang!

Hva er den beste investeringen du har gjort så langt i ditt liv?
– Med fare for å tråkke feil i denne sammenheng så må jeg være så ærlig å si alle reisene jeg har tatt. Det er ingenting som gir meg mer glede enn å reise rundt i verden. Oppleve andre kulturer og møte mennesker som ser verden på en annen måte enn meg selv. I tillegg til dette er min coach desidert den beste investeringen for meg så jeg konstant kan utvikle meg og bli en litt bedre versjon av meg selv.

COSTUME X BIK BOK

© FOTO JANNE RUGLAND

Og helt til slutt - hva tror du må til for at menn og kvinner skal økonomisk likestilles ? (fortsetter vi i dette tempoet vi holder nå vil det nemlig ta 200 år....)
– Dette temaet engasjerer meg naturligvis enormt. Jeg er selv en ung kvinne i starten av min karriere, hvor jobben min er en svært stor del av meg. Den definerer mye hvem jeg er, og det faktum at kvinner i 2021 ikke automatisk kan forvente samme lønn som menn de jobber med, er for meg et mysterium. Jeg mener at alle kvinner i alle stillinger bør ha samme lønn som menn. Jeg tror mye av jobben her er å snakke mer om det. I flere bransjer, i fler sammenhenger. Vi kvinner kan med god margin bli mer stolte, litt mer høylytte og kreve mer. Vi kvinner er jo helt rå, hvorfor skal ikke vi stille likt? Det bør være like naturlig for oss kvinner å snakke om lønn og penger som menn.

Vi har tolket Her Impact-kolleksjonen til BIK BOK. Se resultatet og de fantastiske bildene i månedens Costume som står i butikkhylla nå!