Made in London

Ingunn Runnestø vant Rosemount og Costumes pris som Årets nykommer og har tilbrakt en uke hos Kristian Aadnevik for å jobbe med den norske designerens nyeste kolleksjon.

Hun vant det australske vinhuset Rosemount og Costumes pris som Årets nykommer og har tilbrakt en uke hos Kristian Aadnevik for å jobbe med den norske designerens nyeste kolleksjon. —En drøm som har gått i oppfyllelse, sier Ingunn Runnestø.

Etter en uke hos Aadnevik i London er Ingunn overbevist om at hun skal bruke livet sitt på haute couture.

— Etter ei helt fantastisk uke omgitt av design og søm fra morgen til langt på natt, er drømmen om en karriere i den internasjonale motebransjen blitt enda sterkere, sier Ingunn Runnestø (23).

Geilo-jenta vant Rosemount og Costumes pris Årets nykommer under Costume Awards 2013, og premien var et opphold hos den London-baserte designeren Kristian Aadnevik. Australske Rosemount er en del av Treasury Wine Estates.

— Allerede første dagen møtte vi designteamet i Knightsbridge. Kristian, hans samboer Hila Bitton og sønnen deres Silver tok godt i mot meg, og jeg fikk prøve å legge mønster på en kjole.

— Jeg tror de ville teste meg litt ut først, men etter det fikk jeg sy opp kolleksjonsprøver, og være med ut og se på stoff til kolleksjonen som kommer denne høsten, sier Ingunn, som virkelig fikk føle på presset i et motehus.

Etter hvert som temperaturen steg utover i uka var det mange ting som skulle gjøres. Aadnevik har 30-35 plagg i høstens kolleksjon og alt skulle sys opp og modelleres. Ingunn var med hele veien, og sier at hun ikke hadde trodd hun skulle få så stor tillit.

Gjennom besøket hos Aadnevik lærte hun mer om hele designprosessen, og om hvordan det jobbes i et couture-firma.

— Det er skredderarbeid på høyt nivå, og mer teknisk avansert enn ready to wear. Det er couture jeg ønsker å jobbe med. Jeg vil ha kontakten med kundene og skreddersy, og jeg liker følelsen av at det man lager er ekstra eksklusivt, og at jeg kan legge sjela mi i hvert nålestikk. Jeg er glad i skulpturell e plagg, og har lært at det er hardt arbeid, at prosessene må gå fort, alt skal helst være gjort helst i går. Det er et voldsomt tidspress som man må takle, sier Ingunn.

— Likevel fikk jeg en bekreftelse på at det er akkurat dette jeg skal jobbe med, og en god bekreftelse på det jeg skal bruke livet på å være i motebransjen, og aller helst i couture, sier Ingunn.

Siden Aadneviks lokaler ligger like ved Hyde Park ble det også tid til punk møter fashion-utstilling, shopping på markeder, og hygge i Shoreditch, et ungt og trendy område med barer og kafeer, orientalsk mat og vintagebutikker.

— London er suverent når det kommer til inspirasjon, og jeg har fått masse ideer som jeg tar med meg til Paris og École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne denne høsten. Jeg er så takknemlig for denne muligheten jeg fikk gjennom det australske vinhuset Rosemount og Costume, sier Ingunn.

Ved den velrennomerte skolen ligger hovedvekten første året på mønsterarbeid og drapering, så Ingunn får prøve seg frem.

— Jeg må finne ut om det er design og utvikling, mønster og tilskjæring eller accessoirer jeg liker best å jobbe med. Hvem vet hva fremtiden bringer? Det viktigste for meg er å få erfaring, få en fot innenfor og opparbeide meg tyngde, sier Ingunn.

Ingunns 6 designerfavoritter:

  • Giambattista Valli, skulpturelt og vakkert.
  • Givenchy, elsker det litt drømmende, dystre universet.
  • Galliano er god til å fortelle historier og skape egne uttrykk.
  • Kristian Aadnevik er min helt, det passet derfor perfekt å komme til han.
  • Andreas Melbovik for Diesel.
  • Peter Dundas for Pucci er et kjempeforbilde. Han er større enn Norge.