(Annonsørinnhold)
Gode vennskap er viktig, og gir en følelse av tilhørighet og trygghet. Noen venner har man kanskje kjent hele livet, mens andre vennskapsbånd blir knyttet i voksen alder. Ettersom vi er i konstant utvikling gjennom hele livet, og går gjennom mange forandringer, vil også vennskap utvikle seg over tid. Det er derfor ikke unaturlig at man kan vokse fra hverandre og miste kontakten, selv om det kan oppleves sårt og vanskelig. Men hvordan vet man om det er riktig å klore seg fast, eller om man skal tørre å slippe taket?
— Når du er ensom i samværet med den andre personen, og når du klamrer deg til en person som du begynner å forakte er du på farlig grunn, sier Marte Germaine Christensen. Den norske skuespilleren er denne måneden aktuell med filmen ”Det som en gang var”, sammen med Silje Storstein. De ble venner gjennom skolerevyen på Hartvig Nissen videregående for fjorten år siden, og siden den gang har de samarbeidet på flere prosjekter.
VENNINNER SOM VOKSER FRA HVERANDRE
Begge jentene har vært med på å utvikle filmen (hvor de også bruker sine egne navn), og har bygget opp scenene rundt situasjoner de selv har vært i, enten direkte eller indirekte. Handlingen dreier seg om vennskapet mellom to jenter som har kjent hverandre lenge, men det er tydelig at de er i ferd med å vokse fra hverandre.
— Det gjennomgående fraværet av kommunikasjon og konfrontasjon mellom karakterene Marte og Silje er noe jeg kjenner igjen både hos meg selv og omgivelsene mine. Det er en særlig ting blant kvinner det der. Vi kan sitte og lynsje hverandre uten å foretrekke en mine, mens vi ser på hverandre og smiler, sier Christensen.
ET UTFORDRENDE TERRENG
Når det kommer til å avslutte et vennskapsforhold har jentene forskjellige opplevelser.
— Hvordan snakker man om sånt med en venn? Med en kjæreste er reglene mye mer definerte enn i et vennskapsforhold. Men dersom det er en skjev balanse, at man ikke lenger er likeverdige eller det oppstår for eksempel sjalusi eller avhengighet, så er det jo klart at man burde gjøre noe med det. Selv har jeg aldri slått opp med en venninne, men vi har sklidd fra hverandre over tid, sier Storstein.
Christensen synes også at det er et vanskelig terreng å manøvrere i. Hun har tidligere måttet trekke seg unna en nær venn, både for sin egen del og venninnen sin.
— Du har ikke samme verktøykasse som når du gjør det slutt med en kjæreste. Det endte med at jeg ble ganske kjip. Litt som en gutt som ikke tør å gjøre det slutt med dama på en ordentlig måte, så han er utro i stedet.
NÅR KOMMUNIKASJONEN SVIKTER
Vennskapet mellom jentene i virkeligheten bærer preg av at de har kjent hverandre lenge, og de er gode på å fjolle sammen. I ”Det som en gang var” spiller de to vidt forskjellige karakterer, der Silje er den konfliktsky og unnvikende, mens Marte er mer uforutsigbar og manipulerende. Begge sliter med å kommunisere sine ønsker og behov til omverdenen, og dette resulterer i flere pinlige situasjoner der det er tydelig at jentene ikke lenger er på bølgelengde.
HVA ER EN GOD VENN?
Storstein mener det grunnleggende i et godt vennskap er at man stoler på hverandre, er nysgjerrige på hverandre og har det gøy sammen. Christensen har vokst opp som enebarn, og mener det har ført til at hun krever mye av vennene sine.
— Venner spiller en viktig rolle i livet mitt i mangel av søsken. Lojalitet er alfa omega. Det betyr ikke at man skal dulle hverandre inn i falske sannheter, men være der for hverandre på en ekte og real måte.
— Hva som er en god venn synes jeg ofte blir veldig tydelig når det skjer noe stort i livet, skyter Storstein inn.
— Enten det skjer noe fantastisk eller noe forferdelig, så vet man hvem man kan ringe til umiddelbart for enten å grine eller juble. Og de kan gjøre det samme til meg. Jeg har mange ulike vennskapsrelasjoner, og det liker jeg.
"Det som en gang var" kommer på kino til påske. Du kan vinne billetter til festpremieren i Oslo 17. mars på vår instagram-profil her!