Synnøve Skarbøs beste nyttårsforsetter
© Pilar/Pintrest

Synnøve Skarbøs beste ryddetips

Slik blir du en ryddigere utgave av deg selv!

Sliter du med å finne skjorten om morgenen - og går du i surr når du skal bake på kjøkkenet? Vi har funnet svaret, med hjelpe fra hele Norges ryddedronning.

Synnøve Skarbø ga ut boken Synnøves System i fjor, der man kunne lese seg opp på tips til hvordan få et ryddigere hjem (og et ryddigere sinn). Synnøve begynte selv å rydde for ganske nøyaktig et år siden. Hun hadde mye i tankene, men lite å gjøre - og startet med ryddingen hjemme. Tilslutt samlet hun all kunnskapen i en bok. Nå ønsker hun å dele tipsene sine, og å hjelpe andre nordmenn i 'nød'.

I år kom oppfølger-boken, som allerede har toppet bestselgerlistene.

Kanskje dette er året hvor du faktisk skal starte oppryddingen hjemme?

Her er Synnøves fem beste tips:

1. Tenk kategori for kategori

I stedet for å ta for deg rom for rom når du skal rydde, skal du begynne å tenke kategori for kategori. Klær er én kategori, kjøkkenutstyr er én, bøker én, papirer én osv. På denne måten får du en lettere oversikt over hva du eier når du tar for deg en samlet kategori.

Rydder man rom for rom, så ender man som regel opp med å bare flytte rundt på rotet. Fullfør en kategori før du begynner på den neste. Det lønner seg dessuten å begynne med den kategorien du har minst følelser for (for eksempel verktøy), for da er det lettere å være realistisk rundt hva du faktisk har bruk for.

2. Endre innstilling til tingene dine

Hele 80 prosent av ryddeprosessen handler om å kvitte seg med ting. Utsagn som «Jeg får sikkert bruk for det en gang» eller «Hva om jeg angrer hvis jeg kvitter meg med det» hører fjoråret til – nå skal du prøve å renske opp. Det er bortkasta å spare på ting du knapt vet at du har, da er det bedre at noen andre får dra nytte av det.

3. Kvitt deg med mest mulig

For å finne ut hva du skal beholde, skal du stille deg selv to spørsmål: 1. Trenger jeg dette? 2. Elsker jeg dette? Alt du ikke verken trenger eller elsker, kan du kvitte deg med.

4. La alt ha en fast plass

Ingenting skal ligge tilfeldig og slenge lenger. Alt du eier skal få sin faste plass. Og da mener jeg alt, helt ned til minste lille binders. Når du ikke bruker noe, skal det tilbake på plassen sin.

5. Ikke shop deg i hjel

Bare kjøp ting du er 100 prosent sikker på at du kommer til å bruke. Og det gjelder på alle fronter; klær, mat, møbler, bøker, hva som helst. Målet er å bare eie ting som virkelig gir deg noe.

Og jeg lover deg; bonusen med et ryddig hjem er et ryddigere sinn!