© Khaite SS19 / Jill Sander SS19

Trend 2019: Minimalistene kommer

Minimalismen har på nytt fått vind i seilene på motescenen, og igjen hyller vi klassikere som trenchcoaten, herrebuksene, kasjmirgenseren og den hvite skjorten. Det er trygt og godt i mylderet av trender og kolleksjoner.

Med motens hissige tempo og dens korte sykluser, der nye trender stadig kommer til – før de forrige rekker å forlate catwalken – ser flere og flere merker, som byr på det klassiske, tidløse og varige, dagens lys. Det jobbes med begreper som carryovers (en stil som fortsetter), og med ro i sinnet kan du igjen kjøpe flere av genseren eller T-skjorten som du skaffet deg forrige sesong.

© Lemaire

Utvalget av basismerker med nettopp denne sterke troen på det enkle og klassiske uttrykket er blitt enormt mye større, og utgjør igjen en vesentlig del av både mellom- og high end-skalaen av klesmerker. Sist vi så dette var i 90-årene hos Jil Sander, Calvin Klein, Prada, Helmut Lang og Donna Karan, da kvinner som Carolyn Bessette-Kennedy, Gwyneth Paltrow og toppmodellen Kirsten Owen var ikoniske muser for stilen. I dag har vi fått merker som Totême, In Wear, Lemarine, The Row og Victoria Beckham, samt de noe nyere navnene som Pallas, Deitas, Gabriella Hearst og Khaite.

En enkel, svart bluse og et tilsvarende ukomplisert hvitt skjørt på Kate Moss i 1995.

De nye tolker velkjente klassikere i gode og rene materialer i kvaliteter det er gått en ekstra mil for, og med detaljer som gjør hele forskjellen. På designpostene sitter ildsjeler og motehjerter som formelig brenner for faget sitt; for eksempel Demna hos Balenciaga og Alessandro hos Gucci, men hos de nye klassiske merkene dreier det seg ikke om å skape kreative, oppsiktsvekkende design, men om å finne den helt riktige balansen mellom det som på den ene siden er en klassiker og på den andre nettopp det du allikevel mangler i garderoben din. Akkurat som i 90-årene henter designerne inspirasjon i kunst og arkitektur, med skulpturelle silhuetter og intelligente former som gjør at hvert enkelt plagg skiller seg ut – og det er dette som gjør looken eksklusiv, med de små detaljene som den helt riktige glidelåsen, knappen eller draperingen.

© Tibi

Allikevel er det en vesentlig forskjell fra minimalismen i 90-årene og vår dragning mot det varige i dag – nemlig de etiske overveielsene i forhold til miljøet og forbruket vårt. Dette er problemstillinger som vi ikke får bukt med kun ved å redusere antall plagg på kleshengerne i skapet eller å kle oss bærekraftig og klassisk. Utviklingen kan sees på som et politisk standpunkt mot bruk og kast-kulturen. De nye klassikerne dekker behovet for noe solid og varig når vi åpner klesskapet – et behov som også kom til uttrykk hos Celine, hvor Hedi Slimanes nye vri på motehuset nylig resulterte i emneknaggen #oldceline, som hyller tidligere Céline-klassikere med en enkel og klassisk silhuett.