
"Vi trenger ikke mer klær, så enkelt er det."
Men hvordan ser fremtiden så ut for moteverdenen? Her tar vi temperaturen på en bransje som i stor grad er påvirket av coronakrisen.
Av — 25. august 2020Koronakrisen er ikke bare en verdensomspennende helsekrise. Den har også ført til en økonomisk krise som har truffet motebransjen. Merkevarer og butikker, men også leverandører og produsenter, er blitt hardt rammet. Vi retter blikket mot motebransjens fremtid.
I fremtiden kommer vi til å se en del mindre av Guccis tøy på catwalken i Milano. I slutten av mai tok den italienske motegiganten farvel med moteuken. Da erklærte de at den internasjonale motekalenderen var foreldet, og at de ville kutte ned fra fem til to sesongløse moteshow, som kombinerer dame- og herreklær.
«Nå som krisen traff oss uten at vi var forberedt, blir vi nødt til å tenke over hva vi vil bevare fra fortiden. Den største risikoen for fremtiden er at vi legger fra oss det ansvaret og ikke klarer å ta et nødvendig brudd med fortiden. Vår historie er full av kriser som ikke har lært oss noe,» forklarer Guccis kreative direktør Alessandro Michele om sitt drastiske valg. Og den holdningen er han ikke alene om.
Hvis det er opp til internasjonale merker og designere som Dries Van Noten, Acne Studios, Joseph Altuzarra, Marine Serre, Burberry og Nordstrom, samt nyhetsmediet Business of Fashion, bør vi, og kan vi, forvente et nytt motesystem etter koronakrisen. Ja, faktisk er de godt i gang. Man kan høre det samme ekkoet overalt; at hvis det skal komme noe godt ut av krisen, må det bli en seriøs endring av motebransjen. Og så lurer man selvsagt på hvordan situasjonen egentlig er nå; er glasset halvfullt eller halvtomt?
Få industrier har opplevd så drastiske økonomiske konsekvenser i skyggen av koronakrisen som motebransjen. Den omfattende nedlukkingen av verden førte til en brå stopp for nærmest alt klessalg, og dermed akutt mangel på likviditet. Samtidig har koronakrisen både i Skandinavia og i verden ellers sørget for et historisk fall i forbruket. Selv ikke under finanskrisen i 2008–2009 ble fallet like drastisk, og flere merker har bukket under. Kleskjeden J.Crew var den første store amerikanske kjeden som i mai måtte kaste inn håndkleet, og senere fulgte en lang rekke internasjonale og skandinaviske små og store motevirksomheter.
Her hjemme har Holzweiler stengt to av sine butikker i Oslo sentrum, men beholdt den på Lysaker åpen. Tom Wood bestemte seg også raskt for å stenge sin butikk – men å opprettholde nettbutikken. Imran Ahmed, stifter og direktør i The Business of Fashion, sier det rett ut: «Koronaviruset har kastet motebransjen ut i en eksistensiell krise. Glasset føles derfor foreløpig temmelig tomt.»
Men apropos kriser, så har vel alle hørt ordtak som at «motgang gjør sterk», og at det alltid kommer noe godt ut av kriser. Faktisk ser flere forskere og moteeksperter på glasset som nettopp halvfullt, fordi de mener at krisen fungerer som et sannhetsserum. Dette serumet kartlegger de problemene det lenge har vært snakk om i mote- bransjen, men som man ikke har vært raske nok til å gjøre noe med.
Marie Busck, CSR- og bærekraftsjef for Dansk Mote & Textil, mener at krisen kan sørge for at omstillingen til en mer bærekraftig produksjon vil gå raskere. Kanskje var det nettopp noe slikt som måtte til for å endre på en bransje og et forbruk som ikke henger på greip med den verden vi lever i.
«Disse lagrene med klær, som på grunn av koronakrisen ikke blir solgt, og som formodentlig kommer rett på salg, har blitt et bilde på den elendighet vi har visst om lenge, men som vi har valgt å ignorere. Så når jeg sier at krisen kan bli en katalysator for en bærekraftig omstilling, så skyldes det nettopp at noen av de lite hensiktsmessige tingene vi har holdt på med har blitt tydeliggjort for noen og enhver,» sier hun.