Smarte grep mot soleksem
Etter den søte kløe, ja. Sola er ikke bare venn, men bitter fiende for alle som plages av soleksem.
AvTips mot soleksem:
Det er den tiden av året igjen. Den beste, vil enkelte hevde. Det er varmt og godt, vi kan være ute hele dagen, garderoben er minimal og ikke minst: Vi blir b.r.u.n.e. Nei? Du er ikke en av dem, sier du? Faktisk plages du med irriterende eksem som både klør og svir, og aller helst bør du holde deg langt unna sola? Vi kjenner til det.
- Soleksem skyldes en opparbeidet ømfintlighet for lys, som først og fremst utløses av UVA-stråler, sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo. Så hva kan vi gjøre for å få bukt med djevelskapen? Ikke så mye, ifølge doktoren.
- Bruk høy solfaktor, og hold deg borte fra sola. Veldig forsiktig soling kan gi en gradvis tilvenning slik at man unngår store utbrudd, sier han. Dessuten: Tendensen til utbrudd blir gjerne mindre utover sommeren. Heldigvis.
Ifølge Anne Berit Eide hos Oslo Hudpleieklinikk gjør du lurt i å sørge for at huden din er så fuktig som mulig.
- Få i deg nok essensielle fettsyrer, vitaminer og mineraler, sier hun. På den måten forbereder du huden din for soleksponering. Ifølge Eide vil betakaroten både styrke huden din og gi deg en fin brunfarge, selv om hudlege Langeland hevder at dette ikke har en spesifikk effekt. De lærde strides, altså.
Eide anbefaler også at du gjør klokt i å bruke så fett- og oljefattige solkremer som mulig.
- Det er best å bruke solkremer med så lavt fettinnhold som mulig. Fete solkremer vil koke på huden din og dermed lettere utløse utslettet, sier hun.
Bla deg videre til neste side for tips til forebygging av soleksem, og for å se hva du kan gjøre dersom skaden allerede har skjedd.

FAKTA OM SOLEKSEM
- Soleksem er en allergisk reaksjon hovedsakelig på UVA-stråling, altså langbølgede ultrafiolette stråler. Eksemet er rødflammete og akneaktig, det klør og svir.
- 10-15 prosent av Skandinavias befolkning er rammet.
- Det er ikke farlig, det smitter ikke og det øker ikke faren for hudkreft.
TIPS TIL FOREBYGGING
- Begynn med forebyggende inntak av B-vitaminer i form av betakaroten og høye doser av omega-3-fettsyrer allerede tre måneder før soleksponeringen. Dette fukter huden din innenfra og gjør huden sterkere.
- Venn huden din forsiktig til sola. Det beste er å begynne om våren med gradvis økning av soling, for på den måten å herde huden. Er du spesielt plaget, finnes det spesielle solarier der du kan tilvenne huden din stråling. For dette trenger du henvisning fra en lege.
- Smør deg nøye med solkrem, minst faktor 15. Bruk solkremer med lavt fett- og oljeinnhold for å unngå at de «koker» på huden.
Unngå direkte soling. Når sola er på sitt sterkeste midt på dagen gjør du best i å holde deg i skyggen. Du bør også dekke til spesielt utsatte områder med tette plagg.
NÅR SKADEN HAR SKJEDD
Hydrokortison 1% kan påføres i tynne lag, to ganger daglig i 2-3 dager.
- Xylocain salve virker lokalbedøvende og vil lindre kløe.
- After sun og aloe vera kan virke kjølende og lindrende i en liten stund. Lunkne omslag kan også være beroligende og dempe kløen.
Les også:
Slik får du sunnhetskabalen til å gå opp
Dette blir de største treningstrendene i 2012
