Guide til økologisk sminke
Ingen parabener og null skummel kjemi. Økologisk sminke er superhot I USA, og på god vei inn i norske sminkepunger. Men hvor grønn skal man bli?
AvGrønn sminke
Økologisk – det nye buzzordet. Vi vil ikke bare spise mest mulig naturlig og minst mulig konserveringsmidler, vi er også bevisste på hva vi smører på huden. I USA er økologisk makeup den raskest voksende trenden i kosmetikkbransjen.
Her til lands har økologisk sminke lenge vært den grå musa i klassen; uspennende produkter med blasse farger og traust design. Økosminke er fortsatt en underdog, men har blitt hippere, med flere produkter, friskere farger og penere innpakning. Etterspurt av stadig flere. Men hva er egentlig forskjellen? Er økologisk sunnere? Og: Er det på tide å konvertere?
Hva er hva?
Økologisk kosmetikk:
Laget av ingredienser fra planter som er dyrket uten bruk av kunst gjødsel og syntetiske sprøytemidler. Inneholder ikke genmodifiserte organismer, parabener, nanopar tikler, silikoner, syntetisk parfyme, fargestoffer eller petrokjemikaler. Ikke testet på dyr. Det finnes en rekke forskjellige sertifiseringer, med forskjellige parametere.
Organisk kosmetikk:
Dette ordet er feil å bruke på norsk, siden det er en misforstått overset telse av engelske «organic», som betyr økologisk.
Naturlige produkter:
Men trenger ingen offisiell sertifise ring for å kalle seg «naturlig». Mye som bruker denne merkelappen inneholder naturlige ingredienser (altså noe fra naturen), men også kjemiske.

Den største forskjellen på økologisk og konvensjonell sminke er dyrkningsprosessen og kjemiinnholdet i produktene.
– Økologisk kosmetikk inneholder økologisk dyrkede, naturlige ingredienser. Det er mer skånsomt for natur og miljø – det brukes ikke giftige sprøyte- midler. Produktene skal være fri for miljøgifter og parabener og ikke inneholde miljøfiendtlige tilsetningsstoffer, sier Brita Haneberg i Grønn Hverdag, Norges største nettverk for miljøbevisste forbrukere.
Hun får støtte av Ingunn Mathisen, daglig leder og gründer av nettbutikken Greenspirit. no, forhandler av økologisk hudpleie.
– Økologisk er gunstig for helsen, miljøet og dyrevelferden. For helsen ved at man unngår syntetiske fargestoffer og parabener, som kan ha en negativ effekt på hormonbalansen. For miljøet ved at man bruker en miljøvennlig fremstillingsprosess uten noen form for gift eller kunstgjødsel, og for dyrevelferden ved at produktene ikke er testet på dyr, oppsummerer Mathisen.

Så var det dette med parabener, konserveringsmiddelet som horder av forbrukere skyr som pesten. Økologisk sminke er fri for fy-ordet, som er på vei ut av stadig flere hud- og makeupprodukter på grunn av forbrukerkrav. Bør vi frykte parabener, eller er det et opphauset mediejippo?
– Parabener, siloxaner og andre kunstige til- settingsstoffer i vanlig sminke og hudpleie kan hope seg opp i kroppen og skape helseproblemer som allergier, hormonforstyrrelser eller i verste fall noen former for kreft, sier Maiken Pollestad Sele, daglig leder i organisasjonen Oikos Økologisk Norge.
Hun viser til forskningsrapporter om stoffene, blant annet fra EUs vitenskapskomité for kosmetikk og forbrukerkemi.dk.
– Man er også redd for hva som kan skje når ulike kjemiske stoffer kombineres, den såkalte cocktaileffekten. Det er foreløpig lite forskning på hvordan stoffene kan virke sammen. Ved å bruke minst mulig og velge økologisk sminke, er man på den sikre siden, sier Pollestad Sele. Parabenenes eventuelle skadevirkninger er mildt sagt omdiskutert.
– I sminke er konsentrasjonen av parabener svært lav, og kun 30 prosent trekker inn i huden. Det er ikke bevist at parabener er hormonforstyrrende, farlig, reduserer reproduksjonsevnen eller er kreftfremkallende i de godkjente konsentrasjonene, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermanor, leverandør av hudpleieprodukter til salonger og spa.

– Hva med cocktaileffekten det snakkes om?
– Grensene for bruk av parabener er satt 100 ganger lavere enn NOAEL-grensen (No Observed Adverse Effect Level). Det vil si at man kan bruke 100 produkter hver dag før cocktail-effekten gir en negativ effekt av parabenene, sier Johansen
Hun ser ikke at økologisk sminke har store fordeler fremfor konvensjonelle produkter.
– Så lenge plantene som brukes kvalitetssikres og har de samme gode effektene, er det kun miljøhensyn som spiller inn på valget.

Uavhengig av om parabener er skumle eller ikke; Miljøvennlig sminke uten parfyme, med naturlige stoffer og mindre kjemi høres ikke dumt ut. Jeg gir grønn sminke en sjanse og ønsker velkommen økologiske alternativer fra Dr. Hauschka, Nilens Jord, Jane Iredale, Zanzuel og Bekk.
Birgitte Magnussen jobber gjennom Pudder Agency som Norges eneste Green Makeup Artist, og synes flere burde gå for grønt på sminkefronten.
– Produktene er sunnere for huden og helsa siden de inneholder verken parabener, nanopartikler, parfyme eller fargestoffer, sier Magnussen, som skriver om økologisk livsstil på bloggen Come Clean.
– Mange økologiske sminkeprodukter hevder å være allergivennlige, stemmer det?
– Fordelen med økologisk, er at det er parfymefritt, og mange reagerer på parfyme. Men det er veldig individuelt hva man reagerer på, og ingen garanti for at økologisk ikke kan fremkalle allergiske reaksjoner.
– Hva med holdbarhet? Er kvaliteten på økologisk sminke like bra?
– Det varierer, men jevnt over blir kvaliteten stadig bedre.
Men hun innrømmer:
– Noen ganger må jeg ty til sminke som ikke er økologisk, som når jeg skal sminke noen som skal stå foran et kamera i timevis. De ikke-økologiske produktene har mer kjemi, som silikonstoffer og mineraloljer som gir produktet bedre konsistens og varighet.

Etter to uker med økologisk sminkefjes, er oppfatningen min delt. Jeg var i utgangspunktet spent på om produktene ville sitte like godt når kjemien og konserveringsmidlene er borte. Svaret er ja! Øyensminken hadde god holdbarhet, leppestiften og lipglossen satt som et skudd.
Men: De løse mineralpudderne blir for lite dekkende for min kombinerte hud. Naturlig er vel og bra, men dette blir for naturlig etter min smak. Kompaktmineralpudderet, derimot, gir dekningen jeg trenger! Eneste minus er at huden kjennes en anelse tørr – er det mineralene, tro?
Oppsummert: Jeg liker tanken på at huden får så naturlige produkter som mulig. Selv om forskningen spriker litt, er jeg enig i at føre var-prinsippet kan være fornuftig. Skal jeg bli helgrønn? Kanskje ikke. Til det er jeg for glad i noen av yndlingsmerkene mine. Men litt grønnere har jeg allerede blitt.

Test av økologiske produkter
1. DR. HAUSCHKA
– Er det større risiko for allergiske reaksjoner og irritasjoner på økologisk øyesminke?
– Øyepartiet er spesielt følsomt. Derfor inneholder vår maskara og eyeliner beroligende ekstrakter av svaort te og øyentrøst. Produktene er dermatologisk testet og godkjent av øyeleger, forteller Gyrid Lie, Country Manager i Dr. Hauschka Norge
PRODUKTER
Volume mascara og liquid eyeliner . Produktene sitter godt hele dagen uten å drysse, slik øyesminken min ofte gjør. Jeg opplever ingen irritasjoner på øynene eller huden rundt. Men jeg kunne ønske meg litt mer vippevolum fra maskaraen.
2. NILENS JORD
– Hva er mineralsminke ?
– Nilens jord mineralmakeup er 100 prosent naturlig og inneholder ingen syntetiske ingredienser. Parfyme, parabener, silikon, syntetiske farger, petrokjemikaler og talkum er på nei-listen, forteller Susan L. Pedersen i Nilens jord.
PRODUKTER
Mineraløyeskygger og Compact Bronzing Powder. Mineraløyeskyggene har en fin og silkemyk konsistens, ikke tørre slik jeg hadde fryktet. Pigmentert farge som sitter godt gjennom dagen. Solpudderet har god holdbarhet, men en matt finish. Kunne ønske meg litt mer shimmer for en duggfrisk look.
