Bruker du for mye tid på mobilen? Slik lærer du deg å legge den vekk!
© Anna Stokland

Slik får du et sunnere forhold til mobilen

Den er det siste du ser før du legger deg – og det første når du våkner, da er det virkelig tid for en mobildetox - se hva psykologen sier!


Vær ærlig; hvor mange ganger har du vært nære miniulykker på gaten som følge av at du ser ned på skjermen i stedet for å følge med på trafikken?

Det er bare å innse fakta; de fleste av oss er fullstendig avhengige av mobilen. Den lille følgesvennen gir kontakt med omverdenen i tillegg til en hel haug av funksjoner, men det betyr også den stjeler verdifull tid, konsentrasjon, og søvn. Vi har snakket med en psykolog som gir sine beste tips om et sunnere forhold til mobilen.

Sliter du med å starte dagen? Her er 10 gode tips til en bedre morgen!

1. Du er konstant pålogget

Med den kostnadsfrie appen Moment kan du registrere ditt daglige mobilbruk, slik at du blir oppmerksom på hvor mye tid du faktisk bruker med nesa ned i telefonen din. Du kan dessuten legge inn en innstilling varsler om når du har sittet på telefonen mer enn det du skal.

Begynn med å slå av varslinger og lyder, slik at du slipper å se alle mailene som tikker inn etter arbeidstid og i helgene. Husk at all kommunikasjon er som en spiral som aldri tar slutt. Jo raskere du svarer på e-poster og beskjeder, jo flere vil du ende opp med å måtte besvare.

Sørg for at det er rom for avkobling fra mennesker og mobilen både på jobb og i fritiden. På den måten får du mulighet til å puste ut og kjenne etter hva du i virkelig har behov for. Du kan for eksempel gjøre fem minutters daglig meditasjon.

2. Du lever for likes og kommentarer

Vær ærlig med deg selv nå. Hva er viktigst for deg: gjøremålet i seg selv, eller likesene som følger når du forteller om opplevelsen på sosiale medier? På denne måten blir du oppmerksom på om aktiviteten er noe du faktisk gjør for deg selv, eller bare for å få bekreftelse. Om sistnevnte er tilfellet, så husk først å akspetere at det er helt normalt å føle slik. Det er først når du aksepterer tilstanden, at du kan endre på atferden.

Velg deg en aktivitet som du normalt deler på sosiale medier, for eksempel en konsertopplevelse, og bestem deg for at du i tiden fremover ikke får lov til å legge ut bilder av lignende opplevelser på nett. Behold i stedet opplevelsen som et privat minne, og bruk tid på å kjenne etter hva du virkelig likte best med konserten. Har du behov for å dele opplevelsen med andre, så send bilder i privatmeldinger til dine nærmeste. Slik knytter du et sterkere bånd til venner og familie, og dere får også muligheten til å diskutere opplevelsene sammen på et dypere nivå, enn kun gjennom bilder. Når du holder opplevelser for deg selv, begynner du å sette mer pris på tingene i seg selv. Dette vil gjøre deg mer robust, og øke selvfølelsen din, og føre til at du faktisk velger å bruke tid på aktiviteter fordi du selv liker å gjøre dem – og ikke bare fordi at andre skal se dem.

3. Du er sjelden tilstede i nuet

Du vet når tanken om ferie viser seg å være enda bedre enn ferien i seg selv? Hjernen skiller ut mer av belønningsdopet dopamin når du fokuserer på noe som skal skje om litt, enn begivenheten i seg selv når den faktisk skjer. Dette er årsaken til at du konstant fokuserer på fremtiden og ikke på nuet. Men når du gjør det, mister du fort nærværet til dine kjære, og de kan ende opp med å føle seg oversett. Tving deg derfor til å være oppmerksom på andre rundt deg, og gjør det til en styrke å være fullt til stede i aktiviteter helt uten telefonen din.

Sunn høst? Sjekke hvilke matvarer som inneholder flest proteiner!

Sørg for at mange av aktivitetene du holder på med krever ansikt til ansikt-kontakt. Dette gir en stimulering som faktisk metter behovet for å bli sett og akseptert av fellesskapet. Informere familie, venner og kolleger om at du har valgt å kutte ned på mobilforbruket, slik at de er forberedt på når du er utenfor rekkevidde.

Sjekk kun telefonen din i visse tidsrom, og legg mobilen fra deg på en fast plass hjemme, slik at den ikke lyser i øyekroken. Lag eventuelt et tidsskjema for når du kan sjekke mobilen, og sørg for å overholde tidene.