Skiteknikk langrenn from Stella on Vimeo.
1. KLASSISK
Staking med fraspark
Legg all tyngde rett under kroppen for å maksimalisere fraspark-beinet, mens du samtidig har en aktiv armpendel. Timingen er viktig. Tyngde på én ski av gangen, kroppstyngde over stavene i trekkfasen og kraft gjennom stavene. Når du kommer i lettere terreng og farten blir høyere, kan du bytte til ren staking, eller pigging, med kroppstyngden godt over stavene, og kort avstand mellom staver og armer. Kom skikkelig frem med hoftene og trykk ned fotballene.
Diagonalgang
Brukes når farten er relativt liten, som i lette og brattere motbakker. Ha tyngden på én ski av gangen. Spark fra midt under kroppen. Fullfør frasparket, det er kraften ned og bak som gir framdrift. Overkroppen skal være stabilt i ro, hold blikket rett framover. Her handler alt om tyngdeoverføring, skli fremover på én ski av gangen.
Dette bør du spise etter trening2. HOCKEY/UTFORKJØRING
Du kan enten hvile albuene på knærne, med blikket rett frem, hendene mot ansiktet og stavene rett bakover. Eller du kan hvile hele overkroppen på lårene, med albuene foran lårene. Uansett må du holde blikket rett frem og holde trykk på skiene. Trykk på skiene er særlig viktig for å holde farten gjennom en sving.
Fiskebein
Brukes i bratte motbakker når farten er liten. Grunnposisjon som i diagonalgang, og stavene slippes «rett bak bukselommene». Stabil overkropp og spisse knær.
3. SKØYTETEKNIKK
Vi skiller mellom enkeldans, dobbeldans og padling. Hvis du tenker som med bilkjøring, så er padling første gir, dobbeldans andre gir, enkeldans tredje gir, mens fjerde og femte gir er når farten er så stor at du kan skøyte uten staver. I skøyting kan du utnytte kroppstyngden til å skape trykk mot snøen med stavtak og skyv. Timing i stavtak og skyv er viktig. Armene, overkroppen, hoften og beina jobber sammen som ett system. Bruk rett teknikk og rett gir til rett tid, angrip terrengovergangene. Det er viktig å fokusere på teknikken når du blir sliten.