© ESP

5 måter å handle mer miljøvennlig på

Hvis du er glad i shopping, anbefaler vi deg å pugge disse enkle reglene.

#1 Unngå plastikk

Plastikk er den største skaden for planeten i disse dager, og har også vært i fokus når det kommer til miljøtiltak og ryddeaksjoner rundt i hele verden. Plogging er for eksempel en helt ny måte å trene på. Vet du hva det betyr? Man jogger mens du plukker søppel, som for eksempel plast langs stranden. Genialt - og meget viktig for planeten vår.

Når det kommer til klær, er det aller beste å unngå plastikk, og da mener vi ikke bare klær i PVC-materiale. Unngå materialer som polyester og nylon, og gå heller for lin, bomull, kashmir og ull. Bærekraftige klesmerker bruker som regel ikke plastikk på merkelapper eller pristagger heller, så vær litt obs på dette. Om de så gjør det, vær nysgjerrig og spør om hvorfor. Måten å bli mer obs når det kommer til bærekraft er å spørre og grave. Man kan bare bli bedre!

I tillegg så har det også vært fokus på bæreposer i hele 2018. Du har kanskje merket at det nå koster penger for pastposer når du handler på H&M og Monki, og at Fretex har satt opp prisen til hele to kroner? Dette er for å spare miljøet for unødvendig plast. Gå heller med et bærenett, eller bruk poser om igjen.

#2 Kjøp brukt

I Norge er vi så heldige å ha apper som Tise, i tillegg til et samfunn som støtter Fretex, der flere tusen nordmenn bidrar hver eneste måned. Isteden for å kjøpe en ny kåpe fra Ganni, er det av og til stor sannsynlighet for at denne ligger på Tise til en rimeligere penge, eller at den dukker opp på en av landets mange Fretex-butikker.

Fretex har de siste årene fokusert mer på trender, så her kan man virkelig gjøre et kupp. Flere kvelder i året arrangerer Fretex såkalte luksusshopping-kvelder, der man har mulighet til å skaffe seg en Louis Vuitton-veske eller et Dior-skjerf. Følg de på Instagram for å få de seneste oppdateringene. I disse dager lanserer også Fretex nettbutikk. Her vil man finne masse snaks og den vil være mye lettere å navigere i. Du kan søke etter merke, materialer eller til og med stil som for eksempel «80-tallet».

#3 Kjenn på materialet

Vi lever i et land der vi har vinter halve året. Noe av det viktigste vi går til innkjøp av er derfor gode materialer, som ull, kashmir og silke. Sjekk materialet før du går til innkjøp av nye plagg - alltid! 100 prosent ull trenger heller ikke koste skjorta, og kjedebutikker kan av og til ha slipp av kolleksjoner med super kvalitet.

Gode merkevarer er blant annet Days Like This, Pierre Robert og Vera & William. Fretex har også et stort utvalg når det kommer til ull og silke, så sjekk der før du investerer i dyre plagg som du kanskje ikke har råd til. Ikke nok med at ull og silke er perfekt for vinteren, klærne behøver heller ikke så mye vask som andre plagg - og sparer derfor miljøet. Isteden for en runde i vaskemaskinen, kan klærne luftes.

#4 Velg kjedebutikker som bryr seg om miljøet

Det koster å spise sunt, og det koster å kle seg i kvalitet. Sånn er det bare. Heldigvis er det flere og flere kjedebutikker som bryr seg om miljøet, jobben er bare å finne ut om hvorvidt dette er for å fremstå 'grønn', eller om de faktisk er det. Gjør litt research før du sverger til en kjedebutikk med gode og grønne kvaliteter.

Et annet tips er å se etter Svanemerket, som er miljømerking her til lands. På nettsiden deres kan du søke etter merkevarer for å sjekke opp dette. Her finner du klær og tilbehør som skjerf, vesker, handlenett, ryggsekker, belter osv som består av minst 90 prosent tekstilfiber.

#5 Støtt norsk bærekraftig design

Norge har så utrolig mange dyktige designere som tenker bærekraft over noe annet. Støtt lokalt, og gå for norsk design. Ja, det koster - men til gjengjeld sitter du igjen med et produkt som varer evig, du har støttet den norske motebransjen og du har tenkt på miljøet. Green is the new black!