© Anna Stokland

Dette er de mest populære gjenbruksappene

Ja, vi elsker gjenbruk! Her er gjenbruksappene du må laste ned for å sikre de fineste vintageskattene.

Lenge var det Finn.no som var eneste plattformen for kjøp og salg av brukte klær og ting. Med tiden har sosiale medier imidlertid snudd opp ned på måten vi shopper på, og det dukker stadig opp nye markeder, plattformer og medier for kjøp og salg av gjenbruk.

For gjenbruk blir bare mer og mer trendy, og det er vi glade for! Derfor har vi har samlet 5 gode kjøp og salg-plattformer som kan benyttes her i Norge.

Les også: Her finner du verdens beste loppemarkeder!

Tise

Tise er en gratis norskprodusert "brukte klær-app", utviklet i samarbeid med gjenbruksdronningen Jenny Skavlan. Appen ser identisk ut som oppsettet på Instagram, der man oppretter en bruker, følger hverandre og liker bilder. Det er også utrolig enkelt å ta kontakt dersom man lurer på noe om et produkt. Ikke minst er det mulig å skaffe seg en godbit av kjendisenes garderobe - der mange ivrig legger ut sine gamle skatter.

Du kan nå også handle interiør, møbler, kunst og mye mer i appen.

Man kan også kjøpe vareprøver, returnerte varer med mindre defekter og utstillingsmodeller til nedsatt pris under kategorien "Second Chance". Her finner du produkter fra blandt annet Holzweiler, Bytimo, FWSS og Bergans.

Gjenbruksappen ble lansert i 2016 og har over 1,2 millioner brukere fordelt på Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Du kan lastene appen til iOS eller Android.

Finn.no

Finn.no har lenge vært Norges største markedsplass for kjøp og salg. De aller fleste kjenner nok til Finn.no eller har vært innom siden for å enten selge eller kjøpe noen billige skatter. Hos Finn.no kan du finne alt fra klær, sko, husdyr og ting til hjemmet.

Nå har også Finn.no, som de fleste andre, lansert en tilhørende app. Gjenbruksappen gjør hele opplevelsen mer oversiktlig og er enkel å ta i bruk. Så shop og selg i vei.

Finn.no ble lansert i 2000 og har rundt 6 millioner brukere per uke.

Fjong

Fjong.com er endelig blitt til en app! Fjong er en digital plattform hvor du kan leie eller leie ut klær. Konseptet er utviklet i Norge og har nå begynt å få etterspørsler fra utenlandske aktører. Fjong er som en slags en Airbnb, bare for klær.

Kvinnene som står bak Fjong har hatt en braksuksess i Norge. Ideen bak plattformen går helt enkelt ut på at man betaler for å bruke en kjole eller et annet plagg, i stedet for å gå ut å kjøpe det. Vi kjenner vel alle oss igjen i scenarioet som oppstår rundt julebord- og bryllup-sesongen. Hva skal jeg ha på meg? Her ender man ofte opp med å bruke flere tusen kroner på et plagg man kun bruker én gang. Fjong er plattformen som ønsker å endre på dette.

Det hele fungerer ved at man oppretter en profil på Fjong.com, finner et plagg eller et outfit du elsker, ser når det er ledig og sender inn en booking for perioden du ønsker å leie produktet.

Produktene blir renset før og etter bruk hos Fjong.

Fjong tilbyr også levering over hele Norge, eller du kan velge å plukke produktet opp i showrommet i Oslo. Du sender enkelt produktet tilbake eller dropper det av i showrommet.

Du kan nå laste ned Fjong på iOS.

NA-KD

Ja, du leste riktig. NA-KD selger faktisk second hand, og har en egen side til gjenbruksplagg. Riktignok finnes ikke kategorien inne i selve appen deres, men vi mener NA-KD Circle allikevel er en kandidat verdig innenfor kategorien brukte klær. Du går bare til kategorien "bruktvare" øverst på hjemmesiden deres.

På NA-KD bruktmarked finner du gamle og brukte NA-KD produkter. Siden fungerer på akkurat samme måte som resten av hjemmesiden deres, hvor du kan benytte filterfunksjonene til å lete frem favorittene dine. Produktene legges i handlekurven og kan kombineres med deres nyere produkter. Retur fungerer på samme måte, og alle de brukte plaggene er kvalitetssikret av NA-KD.

NA-KD Circle er en del av motebutikkens bærekraftige initiativ. På deres hjemmesider skriver de selv hvordan brukt tøy reduserer miljøavtrykket, og at sirkelprodukter sparer i snitt 2,6 kg CO2 sammenlignet med nye varer. Vi liker!

Forhåpentligvis blir kategorien snart tilgjengelig i appen deres, som kan lastes ned både til iOS og Android.

Instagram

Under korona-pandemien endret måten vi shopper på for mange. Flere av oss begynte å handle på nett, og det er en trend som ikke ser ut til å snu. Samtidig som vi andre satt på hjemmekontor og lærte oss å bake surdeigsbrød og lage iskaffe, tok Instagram grep.

Plattformen var ikke lenger kun en bildeplattform - nå skulle du også kunne selge produktene dine gjennom appen, med mulighet til å opprette egne nettbutikker gjennom appen, og benytte den sosiale medier-plattformen som en markedsføringsplass.

For de av oss som hovedsakelig ønsker å shoppe, er det enkelt. Du søker rett og slett bare på de søkeordene du leter etter. Når du har funnet et produkt du vil ha, skal det være mulig å klikke på "vis forretning"-knappen nederst i bildet. Merk imidlertid at funksjonen kun fungerer på telefon og ikke i nettleseren.

Sjekk eksempelvis om din favorittbutikk har funksjonen tilgjengelig - akkurat som vintagebutikken Robot i Oslo har!

Vi elsker rett og slett at Instagram også har blitt til en gjenbruksapp.

Brukte klær i app-format

For å oppsummere kan vi vel si at det er små forskjeller mellom de ulike kjøp og salg-appene, og det enkleste er å laste dem ned for å finne ut av hva man foretrekker. Er du vant til å bruke sosiale medier, burde du være i gang på et blunk - og før du vet ordet av det er du på vei ut døren for å hente din neste vintageskatt. Lykke til!