balenciaga, Chanel, manolo blahnik, Cartier og Bottega Veneta Tise, Finn og Letgo: her er forskjellen på de ulike loppisappene
© Anna Stokland

Dette er de mest populære loppis-appene

Ja, vi elsker gjenbruk! Her er appene du må laste ned for å sikre de fineste vintageskattene!

I lang tid har det vært Finn.no som har regjert på markedet for kjøp og salg av brukte ting, og er fortsatt søkemotoren som blir brukt mest, men likevel er det kommet et par nye gjenbruks-apper som kun er utviklet for mobiltelefon - vi snakker om de mest populære loppis-appene; Letgo, Swancy og selvfølgelig norske Tise.

Gjenbruk blir mer og mer trendy, og det er vi glade for, men hva er egentlig forskjellen på appene, og hvordan bruker du dem?

Her finner du verdens beste loppemarkeder!

Tise

Tise er en gratis norskprodusert variant, utviklet i samarbeid med gjenbruksdronningen Jenny Skavlan. Appen ser identisk ut som oppsettet på Instagram, der man oppretter en bruker, følger hverandre og liker bilder. Det er også utrolig enkelt å ta kontakt dersom man lurer på noe om et produkt. Ikke minst er det mulig å skaffe seg en godbit av kjendisenes garderobe - der mange ivrig legger ut sine gamle skatter.

Du kan nå også handle interiør, møbler, kunst og mye mer i appen.

Man kan også kjøpe vareprøver, returnerte varer med mindre defekter og utstillingsmodeller til nedsatt pris under kategorien "Second Chance". Her finner du produkter fra blandt annet Holzweiler, Bytimo, FWSS og Bergans.

Appen ble lansert i 2016 og har i dag nesten 300.000 brukere. Tise har nylig blitt lansert i Sverige.

Du kan lastene appen til iOS eller Android.

Finn.no

Finn.no har lenge vært Norges største markedsplass. De aller fleste kjenner nok til Finn.no eller har vært innom siden for å enten selge eller kjøpe. Hos Finn.no kan du finne alt fra klær, sko, husdyr og ting til hjemmet.

Nå har også Finn.no, som de fleste andre, lansert en tilhørende app. Appen gjør hele opplevelsen mer oversiktlig og er enkel å ta i bruk. Så shop og selg i vei.

Finn.no ble lansert i 2000 og har rundt 6 millioner brukere per uke.

Fjong

Fjong.co er ikke en app, men vi følte den fortjente en plass på listen. Fjong er en digital plattform hvor du kan leie eller leie ut klær. Konseptet er utviklet i Norge og har nå begynt å få etterspørsler fra utenlandske aktører. Fjong er en Airbnb for klær.

Kvinnene som står bak Fjong har hatt en braksuksess i Norge. Ideen bak platformen går helt enkelt ut på at man betaler for å bruke en kjole eller et annet plagg, i stede for å gå ut å kjøpe det. Vi kjenner oss vel alle igjen i scenarioet som oppstår rundt julebord- og bryllupssesongen. Hva skal jeg ha på meg? Her ender man ofte opp med å bruke flere tusen kroner på et plagg man kun bruker en gang. Fjong er plattformen som ønsker å endre på dette.

Det hele fungerer ved at man oppretter en profil på Fjong.co, finner et plagg eller et outfit du elsker, ser når det er ledig og sender inn en booking for perioden du ønsker å leie produktet.

Produktene blir renset før og etter bruk hos Fjong.

Fjong tilbyr også levering over hele Norge, eller du kan velge å plukke produktet opp i showrommet i Oslo. Du sender enkelt produktet tilbake eller dropper det av i showrommet.

Vi er spent på å se hva kvinnene bak Fjong planlegger for fremtiden.

Letgo

Også dette er en "brukt-butikk" i appform der man kan kjøpe og selge det aller meste. Likhetene med konkurrentene er mange, bortsett fra av at Letgo er utstyrt med en bildegjenkjenningsfunksjon som analyserer hva du har tatt bilde av og automatisk foreslår en tittel. En artig tilleggstjeneste for gadgetnerden.

Letgo ble startet i USA i 2015 og har siden ekspandert internasjonalt.

Du kan lastene appen til iOS eller Android.

Swancy

Denne appen er ganske ny på markedet og tilbyr en helt anderledes form for gjenbrugsshopping. Swancy er inspirert av dating appen Tinder, ved at man enkelt swiper til høyre og venstre, alt ettersom du liker produktene eller ikke. Dette er en morsom og anderledes måte å shoppe gjenbruk.

Appen bruker klær som valuta. Det betyr at du betaler de nye klærne dine med klærne du likevel ikke bruker.

Som nevnt er appen ganske ny og derfor litt vanskelig å navigere seg i. Du kan kun se varer som ligger ute dersom du selv legger ut en annonse. Det finnes heller ingen filter eller kategorier som kan gjøre shoppingen enklere.

For å oppsummere kan vi vel si at det er små forskjeller mellom de ulike appene, og det enkleste er å laste dem ned for å finne ut av hva man foretrekker. Er du vant til å bruke sosiale medier, burde du være i gang på et blunk - og før du vet ordet av det er du på vei ut døren for å hente din neste vintageskatt. Lykke til!