© Privat

17. mai-feiring i Afghanistan

Ayesha Wolasmal skal feire 17. mai på jobb i Afghanistan, hvor Taliban nettopp har bestemt at kvinner må dekke seg til og jenter ikke får gå på ungdomsskole.

Oslo-jenta Ayesha Wolasmal (34) jobber med å sikre helsetilbud og vaksiner for kvinner og barn i Afghanistan. I fjor mottok hun Ingrid Aunes pris minnepris for sitt arbeid for å skape oppmerksomhet rundt situasjonen i Afghanistan i Norge.

Hvordan skal du feire 17. mai?
– Jeg feirer nasjonaldagen på landsbygda i Afghanistan. Jeg pleier vanligvis å reise hjem til 17.mai, men i år må jeg være på jobb. Tviler på at det blir 17.mai frokost og høy champagneføring, men jeg skal i hvert fall forsøke å skåle med et eller annet. Jeg har pleid å følge direktesending fra slottsplassen de årene jeg ikke kommer meg hjem, men tror ikke det vil la seg gjøre med den dårlige internettforbindelsen på landsbygda.

– Det er ekstra spesielt å være i et land som Afghanistan på 17. mai. Kontrastene til Norge kunne ikke vært større. Norge er verdens beste land å være kvinne i, mens Afghanistan er verdens verste land å være kvinne i. — Ayesha Wolasmal

Ayesha Wolasmal på slottsplassen med NRK-reporter og bror Yama Wolasmal - slik hun helst skulle feiret 17. mai.

Hva skal du ha på deg?
– Jumpsuit og kjole må dessverre vike for en lang svart abaya med hijab. Kleskoden på landsbygda i Kandahar er så langt unna man kan komme 17.mai antrekk. Men kanskje jeg skal gå med noe fint under abayen?

«For meg handler 17.mai også om å reflektere over hvor godt vi har det og hvor frie liv vi lever i Norge.» — Ayesha Wolasmal