© Foto: Annette Haga

7 tips til bedre babybilder

Du trenger ikke mye erfaring med kamera for å bli en litt flinkere fotograf! Se blogger Annette Haga sine beste tips her.

Annonsørinnhold skrevet av Annette Haga:

Jeg har blogget i snart ti år, men aldri knipset så mange bilder som jeg har gjort den siste måneden. Jeg har tross alt fått verdens fineste baby! Kanskje flere nybakte mammaer som kan kjenne seg igjen i dette? Det mest lettvinte er gjerne å knipse i vei med telefonen (ettersom man alltid har den med seg), men dette er jo faktisk de mest verdifulle bildene jeg noensinne kommer til å ta. Så et bra kamera har vært en like viktig investering som alt av babyutstyret vi har kjøpt inn. Babyer vokser så utrolig fort - så det er viktig å forevige minnene i god kvalitet.

Her deler jeg mine beste tips til hvordan du tar bedre babybilder:

1. Gjør klart alt av rekvisitter du ønsker å bruke i forkant. Så er du klar til å begynne fotograferingen så snart babyen sover - velg gjerne et tidspunkt i løpet av dagen der du vet babyen sover tungt og lenge, for eksempel etter et måltid. Pass også på at rommet ikke er for kaldt dersom du ønsker sovende bilder av babyen uten klær.

2. Lyssetting er mye viktigere enn du tror. Det aller fineste er å bruke dagslyset, så du bør ha noen vinduer rundt babyen som slipper inn godt med lys. Jeg anbefaler å unngå blits om du kan, og heller kun bruke det naturlige lyset i rommet.

3. Velg en nøytral, gjerne ensfarget bakgrunn. For å få et rent bilde som er behagelig å se på bør du unngå mønster som stjeler fokus fra babyen. Legg for eksempel et ensfarget pledd på sengen, eller bare la babyen ligge på lakenet.

4. Bli kjent med kameraet ditt. Det er mye lettere å ta fine bilder når du kjenner til hva blenderåpning, ISO og lukkertid betyr. Men det kan være fort gjort å gå på en smell - og gå glipp av et minneverdig øyeblikk fordi det ble for mye knoting. Selv bruker jeg kameraet Olympus E-M10 Mark III, som blant annet har en innstilling kalt SCENE. Den er perfekt for å ta bilder av barn, ettersom kameraet selv stiller inn optimal blender, lukker og eksponering for å ta det perfekte bildet.

5. Lek deg med ulike vinkler, og hvor tett du fotograferer. Det er ofte best å være på samme høydenivå som barnet.

6. Ha noe bakgrunnsstøy i rommet. Er det helt stille, kan den høye lukkerlyden til kameraet vekke babyen mens du fotograferer. Dersom babyen er vant til musikk og støy er det ikke sikkert det spiller noen rolle, men om du har et kamera som du kan gjøre lydløst er det et godt tips. Silent-funksjonen til Olympus E-M10 Mark III gjør at jeg kan ta bilder uten at kameraet lager noe lyd i det hele tatt (til sammenligning med et speilreflekskamera som faktisk kan høres ut som et maskingevær...).

7. Ta mange bilder!! Ta heller en gjennomgang etterpå, der du sletter alle bildene som ble uskarpe og dårlige. Ikke bruk opp all lagringsplassen på 1000 bilder som ser helt like ut, velg ut de aller fineste og slett resten.

Sist men ikke minst: husk å ta back-up!

Selv bruker jeg kameraet E-M10 Mark III og er utrolig fornøyd med det. Det er lite og enkelt å ta med seg overalt, og du kan veksle mellom ulike objektiver. Bildene kan du trådløst overføre til mobilen, slik at du umiddelbart kan dele dem med familie og venner, du kan bruke appens selvutløser/fjernutløser for å ta de aller første bildene av familien sammen, det har touch-skjerm og ansiktsgjenkjenning som hjelper deg ta vellykkede bilder hver gang og innstillinger som er enkle å forstå. Du finner kameraet her!