Årets bokfavoritter

Fortsatt noen gaver igjen? Alle blir glad for en god bok. Her er våre favoritter fra 2022, anbefalt av forfatter og anmelder Mari Grydeland - som selv er aktuell med den kritikerroste ungdomsboken Kjæreste på pause (Aschehoug).

Sakprosa: Afghanerne

Åsne Seierstad
AFGHANERNE
(Stenersen forlag, 2022)

– Den evig nysgjerrige Åsne Seierstad har reist tilbake til Kabul og Afghanistan for å dekke livet til tre svært ulike afghanere etter at Taliban kom tilbake til makten i 2021. Som den første reporteren noensinne får hun bo hjemme hos en Taliban-kommandant, men hun følger også en ung pakistansk jusstudent og en erfaren likestillingsaktivist som flykter fra regimet og ender opp i Norge. Du kan like eller mislike Seierstads fortellergrep, men boken er uansett ekstremt lærerik og lesverdig.

Roman: Om utregning av romfang

Solvej Balle
OM UTREGNING AV ROMFANG
(Press, 2022)

– Tara Selter er heltinnen i Balles merkelig fascinerende romanverk på hele syv bind, som er både filosofisk, creepy og morsomt. Bokselgeren Tara opplever den 18. november i en evig reprise, mens alle rundt henne opplever dagen som om det er første gangen. Har aldri tenkt så mye på en bok som etter å ha lest denne! Forfatteren ble helt velfortjent nominert til og vant Nordisk råds litteraturpris for de tre første bindene i denne romanserien.

Historisk roman: Kniven i ilden

Ingeborg Arvola
KNIVEN I ILDEN
(Cappelen Damm, 2022)

– Denne perlen er et godt valg for deg som liker en filmatisk leseropplevelse. Kniven i ilden er usedvanlig medrivende og velskrevet, og er nesten umulig å legge fra seg. Den vakre alenemoren Brita Caisa Seipajærvi har stått i kirketukt i Finland for et forhold med en gift mann, og må krysse grensen til Norge og Finnmark på ski med barna sine. Masse drama, romantikk og krystallklare person- og naturskildringer hele veien.

Roman: Stakkar

Matias Faldbakken
STAKKAR
(Oktober, 2022)

– Den ensomme fostergutten Oskar oppdager en merkelig skikkelse i grøftekanten på vei hjem fra arbeidet på åkeren, og etter mye strev får han skapningen i hus. Langsomt, men også raskt, vokser det frem et intenst forhold mellom de to. Skrevet i et rikt, oppfinnsomt og helt unikt språk, klarer Faldbakken å formidle en rørende og ellevill historie om to unge mennesker som er altfor gode for den verdenen de blir pisket rundt i.

Essays: Hjartet i skalkeskjulet

Gunnhild Øyehaug
HJARTET I SKALKESKJULET
(Kolon, 2022)

– En av våre mest interessante forfattere kom i år ut med en finurlig og lettbent essaysamling, med ni essay som tar for seg blant annet kunst, litteratur og film, samt andre ting den bergensbaserte forfatteren lar seg inspirere av. Kate Bush´sensuelle musikkvideoer, Edvard Munchs malerier og skulptøren Giacomettis statuer er bare noen av dem hun legger under sin lystige lupe. Perfekt lektyre for kulturkvinnen.

Sakprosa: Frihetens øyeblikk

Abida Raja
FRIHETENS ØYEBLIKK
(Stenersen forlag, 2022)

– Da søsteren til Abid Raja ga ut sin selvbiografi, ble den en umiddelbar bestselger på grunn av sitt nådeløst ærlige og rystende innhold. Der broren Abid Raja er et slags løvetannbarn som til slutt fikk følge sitt eget hjerte ved valg av ektefelle og karriere, ble søsteren giftet bort mot sin vilje, og endte opp i det hun beskriver som et voldelig ekteskap.

Roman: Arbeidet mitt

Olga Ravn
ARBEIDET MITT
(Samlaget, 2022)

– En av Danmarks største it-forfattere imponerer med den komplekse romanen Arbeidet mitt. Basert på sine egne dagboknotater etter barselperioden, lar Ravn sitt alter ego «Anna» ta et oppgjør med både sin egen angst, de tradisjonelle kjønnsrollemønstrene og samboerens manglende innsikt i hva hun går igjennom som kvinne. Boken er et slags litterært barselopprør, skrevet med gnist, humor og sarkasme.

Novellesamling: Liberation Day

George Saunders
LIBERATION DAY
(Bloomsbury, 2022)

– Hvis du liker fortellinger litt utenom det vanlige, så er George Saunders og hans fantasifulle og velskrevne noveller noe for deg. Saunders lager parallelle virkeligheter der handlingen utspiller seg, men situasjonene er så nær på vår egen virkelighet at effekten blir både komisk og grotesk. Saunders, som selv er buddhist, formidler en dyp humanisme og respekt for enkeltmenneskets frihet mellom linjene, samtidig som han er ekstremt underholdende.

Roman: Løpe ulv

Kerstin Ekman
LØPE ULV
(Aschehoug, 2022)

– Fortellingen om den pensjonerte jegeren og skogforvalteren Ulf i en bygd nord i Sverige handler om måten vi mennesker forvalter naturen og de ville dyrene på. Tapet av helse og styrke gir den aldrende mannen ny innsikt og forståelse av vår (mis)bruk av naturen rundt oss. Ulfs kloke kone Inga er hjertet i fortellingen, med ulven Høgbein i rollen som den store, farlige kjærligheten. Boken er allerede en klassiker, og er den perfekte gaveideen.

Roman: Lucy by the Sea

Elizabeth Strout
LUCY BY THE SEA
(Penguin/Viking, 2022)

– Lucy Barton er en karakter den Pulitzer-pris-vinnende Strout har fulgt gjennom fire romaner, og alle romanene, inkludert årets Lucy by the Sea, anbefales herved varmt. Noen mener Lucy ligger nært på forfatteren selv, men kritikerne er i hvert fall unisont enige om at dette er litteratur i verdensklasse. Her finnes det ingen skurker eller helter, bare ekte, komplekse mennesker som prøver å nærme seg hverandre.