© Unsplash

Bøkene du skal lese nå

Bokanmelder Mari Grydeland gir oss sine hotteste lesetips for høsten. Her er hennes favoritter blant årets nyheter.

Ingen kan spytte på et smilende ansikt - Om identitet, overlevelsesteknikk og koreansk hevnkunst

Synne Sun Løes
Cappelen Damm, 2023.

– Adoptivbarn fra Sør-Korea har vært i medienes søkelys det siste halvåret. Mange barn som ble adoptert derfra, og trodde de biologiske foreldrene var døde, har funnet ut foreldrene har lett etter dem hele livet. Synne Sun Løe og tvillingbroren har en slik historie, og i voksen alder har de funnet de biologiske foreldrene og en søster i Sør-Korea. I denne boken får vi et knippe høyst personlige, viktige og interessante essays, skrevet i et energisk og levende språk, som forklarer alt du ikke har tenkt på om livet som adoptivbarn. Les denne!

Jenta som fikk en stemme

Abi Daré
Kagge, 2023, roman.

– Fjorten år gamle Adunni vokser opp på landsbygda i Nigeria med kun én drøm i livet: Å få seg en utdannelse og bli lærer. Men skjebnen rammer henne hardt, og etter at moren dør og hun blir giftet bort til en gammel geit (ikke bokstavelig talt), rømmer hun til storbyen Lagos, der hun får seg jobb som husslave. Men dette er ikke noen deprimerende fortelling av den grunn, for Daré har en vittig og leken penn, og et godt blikk for personskildringer. Denne kommer du til å lese i et jafs!

Hele verden skal elske oss

Maria Børja
Cappelen Damm, 2023, noveller.

– Hva passer vel bedre i en ferie enn en novellesamling? Spesielt på vei til reisemålet, for da kan jo avbrytelsene være mange. Eller vent, denne samlingen passer kanskje aller best hvis du er på en hytte i Norge, for det er nettopp det varme, klamme, men også intime hyttelivet som portretteres i flere av novellene i denne samlingen. Børja har en helt egen evne til å skildre mennesker og omgivelsene deres så du både kan se, høre og lukte dem, og stemningen hun ska- per sitter i lenge. Norsk sommer og norsk litteratur i perfekt sammensmelting.

August Blue

Deborah Levy
Penguin, 2023, roman.

– Stjernepianisten Elsa M. Anderson ble adoptert da hun var et seks år gammelt pianotalent av det helt sjeldne. Nå er hun i midten av trettiårene, og har måttet avbryte en stor pianokonsert i Wien fordi hun fikk et slags sammenbrudd på scenen. I et ekstremt elegant språk lar forfatter Deborah Levy oss bli med på Elsas reise for å finne seg selv, hvem hun er og hvor hun egentlig kommer fra. Boken har ikke blitt utgitt på norsk ennå, men er en sann perle.

Detransition, Baby

Torrey Peters
Kagge, 2023, roman.

– I debutromanen til Torrey Peters møter vi Reese, som lever sitt perfekte liv som transkvinne i New York. Hun har en ok jobb og bor sammen med drømmekvinnen Amy, som hun lengter etter å få barn sammen med. Men så bestemmer plutselig Amy seg for å bli mann igjen, og drømmen om å få barn sammen blir knust. Når Amy blir gravid med den nye elskerinnen sin, åpner det seg plutselig en helt ny, rar mulighet likevel. Denne romanen er sommerens store snakkis, og samfunnsaktuell som få.

Winterferie

Janne Stigen Drangsholt
Tiden, 2023, roman.

– Ingrid Winther har endelig blitt professor i litteratur, har en snill og sporty ektemann, og tre døtre som er på vei ut av redet. Hva kan gå galt? Stort sett alt, skal det snart vise seg. Når nabokona Katti blir skilt, trer Ingrid støttende til som «jogge-venninne», men hvorfor er alle, inkludert naboen, så opptatt av den irriterende søsteren hennes som gjør suksess i Oslo? Denne herlige, morsomme, spydige perlen av en samtidsroman er perfekt ferielektyre, spesielt hvis du skal til Roma eller skal padle kajakk i sommer.