© Renate Torseth/Pudder Agency

Costume + byTiMo + Plan = Hjertesak

Vi er stolte over å ha teamet opp med det norske motehuset byTiMo for å fronte jenters rettigheter til inntekt for Plan.

For fjerde år på rad inngår Costume et samarbeid med et norsk motehus for å fronte vår hjertesak, jenters rettigheter. Denne gangen falt valget på byTiMo, og planen var å designe en Equality-kjole. Det satte pandemien en stopper for, så isteden donerer byTiMo 50 000 kroner til Plan og deres viktige arbeid – hurra for det! Vi tok en prat med Tine og Elisa Mollatt i byTiMo og Kari Helene Partapuoli i Plan Norge.

– Dette treffer oss midt i hjertet og støtter opp om de samme verdier vi selv har i byTiMo, så det å kunne bidra betyr mye for oss, sier kreativ leder i byTiMo, Tine Mollatt. Drømmen var selvsagt å designe en egen Equality-kjole med en tydelig byTiMo-signatur for å støtte Plan Norge. Plan Norge jobber for jenters rettigheter, som i flere år har vært Costumes hjertesak.

– Kjoleideen skulle iverksettes akkurat da Covid-19 kom til India og fabrikkene gikk i lockdown. Nå er de åpnet igjen, men de jobber under strenge smittevernregler, noe som betyr at kapasiteten er lavere enn normalt. Men vi er veldig glade for at vi fant gode løsninger sammen i denne spesielle tiden.

Elisa og Tine Mollatt i byTiMo.

På hvilken måte har koronakrisen påvirket byTiMo?

– Vi var i en fantastisk vekst da pandemien traff. Alle på huset var i full aktivitet, både i Norge og ute i verden. Plutselig stoppet alt opp, kundene våre globalt lukket butikkene og fabrikkene stengte. Dermed så vi ingen annen mulighet enn å delvis permittere alle ansatte. Først kom panikken, men etter hvert så kom roen og deretter mange nye ideer. Krisen har fått oss til å tenke nytt. Vi har hatt en skikkelig dugnadsånd innad i bedriften, og er veldig stolte av å ha kommet godt ut av det. Vi hadde et mål om å få alle på byTiMo tilbake i 100% stilling 1. Juni, og med de grepene vi tok klarte vi det, forteller Mollatt.

Pengene byTiMo donerer til Plan Norge skal gå til Jentefondet. Prosjektet jobber for at flere barn beskyttes mot barneekteskap og vold. At flere får utdanning og et helsetilbud, og at flere jenter får de samme mulighetene som gutter.

– Siden vi jobber i hele verden, skjønner vi hvor privilegerte vi er som bor i Norge. Spesielt under denne krisen har vi kjent litt ekstra på hvor heldige vi er som har et velferdssystem som tar vare på oss! Slik er det absolutt ikke store deler av verden. Denne pandemien har ført med seg enda mer fattigdom, og flere land vil oppleve å bli satt mange, mange år tilbake i sin velferdsvekst. Vi håper vårt bidrag til Plan sine prosjekter kan bidra til at noen personer ute i verden vil kunne føle på mer håp og fremtidstro.

Kari Helene Partapuoli fra Plan International Norge.

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge er svært takknemlig for støtten.

– Vi er veldig glade for det gode samarbeidet med Costume og byTiMo som er med til å bidra til en bedre verden for jenter. Det står respekt av at byTiMo har vært fleksible og kreative, og sørget for et godt samarbeid også nå i koronasituasjonen. Covid-19 rammer jenter verden over hardt. Mange jenter kommer ikke tilbake på skolebenken når skolene åpner igjen, og vi ser en økning i barneekteskap, vold og seksuelle overgrep mot jenter. Derfor er dette samarbeidet spesielt viktig akkurat nå.

Hva slags forhold har du til byTiMo og deres design?

– byTiMo er feminint, tidløst og passer til mange kvinner uansett alder og fasong. Bak de vakre mønstrene ligger det et samfunnsansvar som både handler om bærekraft i produksjonen, men også om kvinnelig styrke. byTiMos engasjement for voldsrammede kvinner og for kvinnelig entreprenørskap er helt i samsvar med mitt eget engasjement for Plans arbeid for likestilling. På verdensbasis har vi langt igjen for å oppnå likestilling, og det er derfor spesielt givende å samarbeide med en klesprodusent som setter kvinnelig styrke i sentrum av det de gjør.

Generalsekretæren forteller at pandemien har gjort det enda vanskeligere for jenter over hele verden.

– Derfor mener vi likestillingsarbeidet aldri har vært viktigere. Dette er det fjerde året vi gjør et slikt samarbeid for å løfte frem hjertesaken vår i Costume.

Hva betyr det for Plan?

– På vegne av jentene vi jobber for, er vi utrolig takknemlige for at Costume velger å snakke om utfordringer jenter har. Verden over stiller jenter bakerst i køen når det gjelder utdanning og økonomiske muligheter. Like rettigheter for jenter er noe vi fortsatt må jobbe for å oppnå.

Vi gleder oss til å være med og dele ut Jenteprisen på FNs internasjonale jentedag for fjerde år på rad. Hva kan vi vente oss i år?

– Som mye annet blir Jenteprisen litt annerledes i år. Vi får ikke lov til å samle så mange som vi har lyst til. Men vi håper vi kan få til et meningsfylt arrangement som hyller alle de flinke og tøffe personene og organisasjonene som jobber for jenters rettigheter.

byTiMo
Norsk motehus opprettet i 2004 med Tine Mollatt som kreativ leder og sjefdesigner og datteren Elisa som markedsansvarlig. Eies av Tine og Elisa Mollatt og Guri Osvik. Omsatte for 77 millioner i fjor, og er først og fremst kjent for sitt romantiske univers med feminine vintageinspirerte kjoler. byTiMo har sitt største marked i Norge, USA og Storbritannia, og er elsket av både kongelige i Europa og store stjerner som Taylor Swift, Emma Stone, Kelly Rutherford, Drew Barrymore og Rosie Huntington-Whiteley.

PLAN INTERNATIONAL
Plan jobber for at alle barn skal ha like rettigheter og er tilstede i 55 000 lokalsamfunn verden over. Dessverre er det store forskjeller på barn avhengig av om de er gutter eller jenter. Og der barn ikke har det bra har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først. Plan feirer 83 år i år, og er en av verdens største og eldste bistandsorganisasjoner. Les mer om Plans arbeid og prosjekter på Plan-norge.no.

JENTEPRISEN
Jenteprisen deles ut hvert år av Plan og Costume på FNs internasjonale jentedag den 11. oktober. Prisen er en hyllest og går til en person, organisasjon eller bedrift som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep eller diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden. Følg med på costume.no, for hvem de nominerte er, og dekning av utdelingen.