© Janne Rugland

Costume + Envelope1976 + Plan = HJERTESAK

For femte år på rad har vi teamet oss opp med et norsk motehus for å fronte vår hjertesak, jenters rettigheter. Denne gangen er det Envelope1976, som vant Årest norske designer under Costume Awards – og de har designet et vakkert skjerf til deg. Alt overskuddet går til Plans viktige arbeid for å bekjempe barneekteskap. Vi tok en prat med sjefdesigner Celine Aagaard og Kari Helene Partapuoli i Plan Norge.

– Plans arbeid mot barneekteskap og retten til å bestemme over egen kropp og seksualitet er en sak vi i Envelope1976 brenner for. Initiativet til Costume og deres samarbeid med Plan har gjennom flere år satt viktige saker på dagsordenen, sier kreativ leder og medeier i Envelope1976, Celine Aagaard, og viser frem det vakre skjerfet de har designet, og som du nå kan kjøpe og støtte vår sak.

#Equalityskjerf fra Costume X Envelope1976 X Plan, 1 499 kr. Kjøp det på www.envelope1976.no

"Alle bør ha like rettigheter, og ikke minst mulighet til å bestemme over eget liv"

Fortell om Equality-skjerfet – hvordan gikk dere frem da dere designet det?
– For oss var det viktig å designe et produkt som er i tråd med Envelope1976 sine bærekraftige verdier, og som kan brukes uavhengig av sesong, stil og kjønn. Equality-skjerfet er tidløst, versatilt og designet for at det skal kunne brukes på begge sider – og av alle, forteller Aagaard, og forklarer at skjerfet som kommer i lys beige og kremfarge kan brukes året rundt både som skjerf, sjal, hodeplagg, pledd eller som skjørt.

– Vi håper skjerfet kan være et symbol på at vi står opp for hverandre, og er sammen i kampen for kvinners rettigheter, sier hun.

Hva betyr likestilling for Envelope1976?
– Alle bør ha like rettigheter, og ikke minst mulighet til å bestemme over eget liv. Alle fortjener å bli sett, hørt og oppmuntret til å delta i fellesskapet Det handler om å inkludere – ikke ekskludere. Det handler om å respektere og se hverandre uavhengig av etnisitet, kjønn, legning og religion. Vi må stå samlet for å overkomme globale utfordringer. Vi i Envelope1976 håper å kunne bidra til en mer transparent bransje med fokus på kvinners rettigheter, sier Aagaard.

Den norske modellstjernen Dunia Dosh fronter vårt nye Equality-prosjekt med Envelope1976 og Plan Norge.

© Janne Rugland

"Sammen skal vi bidra til å gjøre verden litt bedre for alle jentene"

Kjøper du et Equality-skjerf, går overskuddet til Plan International Norge og deres arbeid for jenters rettigheter. Det er femte år på rad Costume fronter et #Equality-prosjekt til inntekt for Plan. Vi spurte generalsekretæren i Plan hvorfor slike initiativer er ekstra viktig nå.

– Pandemien har hatt store konsekvenser verden over. Flere jenter giftes bort, vold og seksuelle overgrep øker, og færre jenter enn gutter kommer tilbake på skolebenkene når skolene åpner igjen. Ringvirkningene av pandemien er enorme, både på kort og på lang sikt. Derfor er arbeidet for jentene viktigere enn noensinne. Sammen skal vi bidra til å gjøre verden litt bedre for alle jentene. Vi må sørge for at jentene ikke rykker enda lenger bak i køen, sier generalsekretær i Plan Norge, Kari Helene Partapuoli.

– Like rettigheter er noe vi fortsatt må jobbe for å oppnå. Vi er så utrolig takknemlige for at Costume setter jentesaken så høyt og vil støtte arbeidet vårt for en bedre fremtid for jenter i fattige land, sier Partapuoli.

Kari Helene Partapuoli er generalsekretær i Plan International Norge.

Costume og Plan sammen om Jenteprisen

Fortell om prosjektet pengene fra dette samarbeidet skal gå til?
– Pengene vi får inn fra COSTUME x ENVELOPE1976 x PLAN går til Jentefondet. Dette er et fond som jobber for at flere barn skal beskyttes mot barneekteskap og vold. At flere får utdanning og et helsetilbud, og at flere jenter får de samme mulighetene som gutter. For der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først.

Hva synes dere om skjerfet?
– Skjerfet er helt nydelig! Det er tidløst, kan brukes til alt. Envelope1976 designer klær for sterke kvinner som er opptatt av kvalitet og bærekraft. Dette synes vi er i tråd med Plans verdier. Vi gleder oss til å se masse forskjellige jenter og kvinner bruke skjerfene på ulike måter, sier Partapuoli.

På FNs internasjonale jentedag den 11. oktober skal Costume være med og dele ut Jenteprisen for femte gang. Prisen er en hyllest, og går til en person, organisasjon eller bedrift som har gjort en ekstra innsats for jenters likeverd enten i Norge eller ute i verden. I fjor kom det inn flere nominasjoner enn noen gang, og Stine Sofies Stiftelse i Grimstad fikk den gjeve prisen. Stine Sofies Stiftelse jobber for en svært viktig sak – en barndom uten vold og overgrep, både for jenter og gutter. «De er modige, kompromissløse og alltid på barnas side», sa juryen om vinneren.

Hvordan blir Jenteprisen i år?
– Vi håper selvfølgelig at smitten har gått ned og samfunnet har åpnet igjen i oktober, slik at vi kan ha den festaftenen vi ønsker oss. Men Jentepris blir det det uansett!

Fortell oss om årets TV-aksjon – og hvorfor den er viktig i år?
– Årets TV-aksjon går til Plans arbeid mot barneekteskap. Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort et sted i verden. Konsekvensene av barneekteskap er store – ikke bare for jentene som giftes bort, men for barna deres og samfunnet de lever i. Barneekteskap bremser utvikling og opprettholder fattigdom. Der jenter giftes bort som barn og mister muligheten til å gå på skole, øker risikoen for at de utsettes for vold og overgrep. Derfor skal årets TV-aksjon jobbe for å få slutt på barneekteskap, sier Partapuoli før hun avslutter:

– Hvis jenter får muligheten til å gå på skole, bestemme over sin egen kropp og bli lyttet til i samfunnet, vil det føre til mindre fattigdom, mindre vold og mer rettferdighet.