De beste seriene på Netflix

Det finnes mange fantastiske serier på Netflix, men også mange som du med god grunn kan ignorere. Her kommer en liste over våre favoritter, som består av alt fra komedie og reality, til drama og mordmysterier.

Manhunt: Unabomber på Netflix © Manhunt: Unabomber / Netflix
1 / 19

Manhunt: Unabomber

Denne Netflix-serien om brevbomberen på 90-tallets USA gir virkelig valuta for pengene.

Manhunt: Unabomber følger FBIs lengste og dyreste etterforskning noensinne, og de virkelige hendelsene har blitt til en uvanlig spennende serie som holder deg fanget fra første til siste scene.

Gambit-Netflix.jpg © Netflix
2 / 19

Queens Gambit

Du har nok hørt om The Queen's Gambit som var på alles lepper etter premieren mot slutten av 2020. Serien fløy til topps på hitlistene og det med god grunn: Fortellingen om sjakk-vidunderbarnet Beth Harmon, som på 1960-tallet briljerer i en verden preget av menn, klarer både å fremstille sjakk som en nervepirrende sport - og samtidig behandle tunge temaer som sorg, tap og rusmisbruk.

Det trekker heller ikke ned at Beth Harmon episode etter episode gir et innblikk i sin misunnelsesverdige garderobe, som får oss til å ville gå i antrekk inspirert fra 60-tallet med - referanser til stilikoner som Twiggy og Edie Sedgwick. Denne serien må du ikke gå glipp av!

Sex Education på Netflix © Sex Education / Netflix
3 / 19

Sex Education

"Jeg har lagt merke til at du later som om du onanerer, og lurte på om du ville snakke om det?"

Denne Netflix-perlen handler om den sjenerte tenåringen Otis, som er redd for tanken på å miste jomfrudommen, selv om moren er sexolog. Den kleine samtalen mellom mor og sønn er bare en begynnelse på opplevelsene til Otis, som ufrivillig ender opp som en sexrådgiver på ungdomsskolen når han møter den opprørske og kule jenta Maeve.

De pinlige passasjene er drivkraften i serien, men fortvil ikke - Sex Education er ikke bare tomme kalorier, men en fortelling om identitet med troverdige karakterer som sniker seg inn helt under huden.

Peaky Blinders på Netflix © Peaky Blinders / Netflix
4 / 19

Peaky Blinders

Et grått, skittent og barskt Birmingham danner rammen for gangster-fabelen Peaky Blinders på Netflix. I denne serien følger vi Thomas Shelby og hans familiegjeng i løpet av mellomkrigstiden.

Serien er en opplevelse i seg seg kun på grunn av bilde- og lydsiden. Kombinert med de poetiske, musikkvideo-aktige scenene med fenomenalt skuespill og skruppelløse gangstere i kampen mot det etablerte samfunnet, er det bare å sperre øynene opp og følge med.

Orange Is the New Black på Netflix © Orange Is the New Black / Netflix
5 / 19

Orange Is the New Black

Netflix' fengselsserie om de innsatte i Litchfield har litt av alt: drama, intriger, handling og humor.

Orange Is the New Blacks største kvalitet er det mangfoldige karaktergalleriet som skiller seg fra mange andre serier. Karakterene er så sterke at du garantert vil bli berørt av kvinnenes bakhistorier.

Seriens syv sesonger totalt svinger i kvalitet, men hvis du holder ut helt til sist, vil du få en avslutning som du ikke vil glemme.

Gossip Girl på Netflix © Gossip Girl
6 / 19

Gossip Girl

Denne serien er vel kjent for de fleste, men vi kan ikke unnlate den fra listen over våre favorittshows på Netflix! Ingen kjenner identiteten til Gossip Girl, men sladderdronningen er berømt og beryktet på Manhattan, hvor hun daglig deler dramatiske avsløringer fra Upper East Side.

Gossip Girl er et vellykket forsøk på en tenåringssåpeopera som følger en gruppe unge, vakre og rike New Yorkere. Hovedpersonene Serena van der Woodsen og Blair Waldorf har startet flere motetrender med sine haute couture-tolkninger av en skoleuniform, hårbånd og fargede tights .

The Sinner på Netflix © The Sinner / Netflix
7 / 19

The Sinner

En solfylt strand, en kvinne, en mann og deres lille barn. Alt virker fredelig, helt til kvinnen plutselig reiser seg og voldelig myrder en ung mann med kniv. Men hvorfor gjorde hun det?

Hverken hun eller vi kjenner til svaret på det spørsmålet. Det bruker Netflix sin thriller-serie på åtte episoder på å utforske, med Jessica Biel i hovedrollen. Etterforsker Harry Abroses må finne motivet for drapet, og den nervepirrende historien foregår over flere tiår ettersom avklaringen er basert på kvinnens minner.

Etter den prisbelønte første miniserien har The Sinner kommet med ytterligere to sesonger hvor Harry Ambrose løser tilsynelatende uforklaringe mordsaker. Spenning på sitt beste!

wtsu_102_unit_01489r-e15615117679121 © Netflix
8 / 19

When They See Us

En vårkveld i 1989 løp Trisha Meili inn i Central Park i New York. Ikke lenge etter ble hun funnet på bakken, voldtatt og banket - og måtte ligge i koma i 12 dager etterfølgende. Politiet fant den gang raskt frem til fem afroamerikanske ungdommer, som de avhørte – og som de med vold og psykisk terror presset til å tilstå en forbrytelse de aldri begikk.

Det er den virkelige historien bak Netflix' gripende dramaserie, When They See Us. Her følger vi Korey, Yusef og Antron fra den skjebnesvangre kvelden som ledet til deres anholdelse, til den etterfølgende rettsaken. Dette er en serie som vil etterlate deg med både raseri og frustrasjon – men ikke desto mindre er den utrolig viktig, da den setter fokus på noen av det amerikanske rettssystemets store mangler.

Etter du har sett serien vil vi anbefale å se tv-showet When They See Us Now på Netflix, hvor Oprah Winfrey sammen med de involverte i saken og teamet bak serien, ser tilbake begivenheten som skulle endre livet til tre ungdommer for alltid.

Skjermbilde-2021-02-17-kl.-10.22.05 © Netflix
9 / 19

Dear White People

På det amerikanske eliteuniversitet Winchester med primært hvite studenter og undervisere, utfordrer den studerende Samantha White universitetets selvforståelse med sitt skarpe radioprogram Dear White People. Her gjør hun et oppgjør mot den strukturelle rasismen som Winchester står ovenfor. Serien klarer å stille skarpt på både rasistiske adferdsmønstre i hverdagen og på den mer åpenbare – som da skolens satiriske magasin Pastiche holder en blackface-fest under navnet "Dear Black People".

Dear White People er et viktig innspark i samtalen om rasisme – ikke minst fordi den gang på gang minner oss om at rasisme ikke kun begrenser seg til amerikanske sørstat-boere, men også sniker seg inn blant videreutdannede personer på eliteuniversitetene.

RuPaul’s Drag Race på Netflix © RuPaul’s Drag Race / Netflix
10 / 19

RuPaul’s Drag Race

Americas Next Top Model med drag-queens - er det virkelig verdt å se på? Det korte svaret er et høyt, rungende: JA!

Ved første øyekast et serien klassisk realityoppsett hvor en gruppe dragartister konkurrerer mot hverandre, men serien byr på mye mer enn den umiddelbare underholdningsverdien. Du vil få et innblikk i dragens unike verden, og vil utvilsomt bli påvirket av historiene til deltakerne, så vel som imponert over deres evner innen sminke, skuespill og dans.

Du kan se både RuPauls Drag Race og All Stars på Netflix - og vi anbefaler å starte fra begynnelsen, siden serien er fullpakket med referanser til tidligere sesonger og konkurrenter. De tidligste sesongene er riktignok preget av et atskillig lavere budsjett enn de senere sesongen, men underholdningsverdiene og deltakernes personligheter er vel så store.

Ragnarok på Netflix © Ragnarok / Netflix
11 / 19

Ragnarok

Ønsker du å bli gjenforent med Skam-castet, så er Ragnarok serien for deg.

Netflix’ nye store nordiske satsning er en fantasyserie skapt av danske Adam Price, som foregår i norske omgivelser. Selv om navnet kunne antyde det, handler serien ikke om dommedagen fra nordisk mytologi, men tar utgangspunkt i de aktuelle klimaforandringer vi står overfor i det 21. århundredet.

Kort fortalt er Ragnarok en klassisk historie om det gode mot det onde – krydret med en viss porsjon overnaturlige elementer. Da tenåringsgutten Magne (David Stakston) får den nordiske gud Thors massive styrke, må han kjempe en modig kamp mot byens rikeste familie, inklusive sønnen Fjor (Herman Tømmeraas), som er med på å ødelegge planeten.

Netflix har meldt at innspillingen av sesong 2 er i gang, så det er bare å glede seg!

Mindhunter på Netflix © Mindhunter / Netflix
12 / 19

Mindhunter

Hvis du har bitt negler til filmer som Seven og Gone Girl, er det god grunn til å kaste deg over Mindhunter som har kommet med to sesonger som begge er å se på Netflix.

David Fincher, mesteren av den psykologiske thrilleren, har bidratt til å lage serien om USA på 1970-tallet. En FBI-enhet har tenkt å kartlegge seriemorderen sin psykologiske profil for å forstå mannen bak forbrytelsene, og det er skikkelig spennende.

Mindhunter introduserer en rekke seriemordere fra den virkelige verden i nervepirrende scener som bringer deg til kanten av sofaen - alt uten bruk av sjokkeffekter og overdreven action.

bridgerton-1 © Netflix
13 / 19

Bridgerton

I Netflix nye kostymedrama Bridgerton følger vi den vellykkede og upåklagelig påkledde overklassefamilien Bridgerton i London begynnelsen av 1800-tallet. Romantikk og skandaler er lovet når den eldste datteren Daphne Bridgerton vil finne en passende ektemann. Når den ettertraktede og opprørske hertugen av Hastings dukker opp, slår det gnister mellom ham og Daphne.

Familien Bridgerton vil fange deg fra første sekund og med et seertall på minst 82 millioner husstander, har serien faktisk blitt den mest sette serien på Netflix!

The End of the Fucking World på Netflix © The End of the F***ing World / Netflix
14 / 19

The End of the F***ing World

I grensen mellom komedie og drama finner du den britiske perlen The End of the F ** ing World.*

Den dårlig opprørte tenåringen og den selvutnevnte psykopaten James møter den opprørske Alyssa, og sammen stjeler de bilen til faren til James - og stikker. Det vil være starten på et eventyr som går fryktelig galt.

Hvis du elsker Wes Andersons sære karakterer, eksentriske universer og symmetriske bilder, vil du også falle for The End of the F *** cking World.

Stranger Things på Netflix © Stranger Things / Netflix
15 / 19

Stranger Things

Netflix nostalgiske serie Stranger Things er en sjarmerende potpurri fra 80-tallets kitsch, skrekk og ungdomseventyr.

Møtet mellom en gruppe nerdete gutter og den mystiske Eleven kickstarter historien og snur virkeligheten opp ned på det amerikanske stedet Hawkins, som på ingen måte er forberedt på farene som er på vei mot byen.

Se serien for referanser til amerikansk film fra 80-tallet, for det sublime opptoget til den unge rollebesetningen, og for det spennende komplottet der hver episode avsluttes med en cliffhanger.

Foreløpig er det produsert 3 sesonger, og innspillingen av den 4. skal være i gang.

Black Mirror på Netflix © Black Mirror / Netflix
16 / 19

Black Mirror

Det blir ikke være mer originalt enn Netflix fremtidige serie Black Mirror. Hver episode er en egen historie, men felles for dem alle er et dystopisk syn på fremtidens teknologi.

Selv om du vanligvis har en tendens til å unngå science fiction, bør du gi Black Mirror en sjanse, ettersom det er en av de mest spennende, tankevekkende og til tider skumle serien som finnes i serieverdenen.

Arrested Development på Netflix © Arrested Development
17 / 19

Arrested Development

Arrested Development er komiserie så absurd at du får latterkramper. Serien følger Michael Bluth, som blir tvunget til å lede familiebedriften etter farens fengsling - og det er ikke lett med en rekke gale familiemedlemmer som alle vil ha en bit av kaken.

Serien gikk fra fiasko til kultfenomen da den fant veien til Netflix i 2009, og oppmerksomheten er vel fortjent, for at Arrested Development-kandidaten er dagens mest originale komedieserie.

Husk til slutt å se serien fra helt fra begynnelsen, da handlingen er fullpakket med interne referanser til tidligere episoder.

Mad Men på Netflix © Mad Men
18 / 19

Mad Men

Den ikoniske historien om Manhattans reklamebransje er en av de beste dramaseriene noensinne.

Serien følger reklamebyrået Sterling Coopers ukronede konge Don Draper og hans nyansatte sekretær Peggy Olsen, begge - som resten av Mad Mens-karakterer - er både attraktive og moralskt avstumpede.

Fortap deg i USA på 60-tallet, hvor sigaretter, drikking, affærer og maktspill er like mye en del av hverdagen som morgenkaffen.

The Americans på Netflix © The Americans
19 / 19

Og alle de andre …

Det jammen ikke lett å lage denne listen. Derfor får du i tillegg ti andre serier som absolutt også er verdt tiden din.

Hvis det skal være actionfylt, må du se Breaking Bad, Homeland og Narcos mens du får mysterier i The OA og drama og spenning i Ozark, The Americans og Better Call Saul. Ser du etter et periodedrama, er The Crown et opplagt valg, og hvis du trenger å få trent lattermusklene, bør du se New Girl og Rick og Morty.