© Sanatorium

Det nytenkende konseptet i Oslo er et unikt møtested for kreative sjeler

Ideen om et univers for designere, kunstnere, musikere og skuespillere ble til en sen nattetime i en av Paris’ eldste bydeler. Venninneduoen Vigdis Bergh og Gro Sævik var begge enige om at det manglet en destinasjon, et madhouse, hvor kreativitet og galskap ble forent.

Fortell om universet deres ...
Vigdis: – Jeg er interiørarkitekt og møbeldesigner, og driver interiørstudioet Inne Design. Jeg har erfaring med konseptutvikling innen bransjer som hoteller, restauranter, kafeer, frisørsalonger og boliger, mens Gro er interiør- og møbeldesigner, fotograf og driver X-PO design.

Gro: – I Sanatoriums lokaler på St. Hanshaugen driver vi våre personlige firmaer samtidig som vi formidler og selger en livsstil. Her selges alt fra parfymer og velværeprodukter fra Le Labo, vi har agentu- ret på The Watermark Collection med håndlagde kraner fra Brooklyn NYC, det italienske kjøkkenet Minacchiolo, Ton-stoler, møbler fra Gervasoni, Devon&Devon badekar fra Firenze, Tekla og egendesig- nede møbler. I tillegg har vi en rekker lamper, møbler og interiør fra nøye kuraterte leverandører. Badekaret i lokalet har på en måte blitt vår signatur. Vi bader jevnlig i badekaret på Sanatorium. Det resonnerer konseptuelt svært godt med Sanatorium. Begrepet Sanatorium er interessant av mange grunner. Da disse hospitalene ble bygget på 1920-tallet, var ideen å skape vakre omgivelser for de syke. Her var det fin arkitektur og et delikat interiør – og gjerne med beliggenhet på landet for at de innlagte skulle få frisk luft og muligheten til for eksempel dyrking av grønnsaker.

Badekaret er ofte i bruk – noe du kan se på deres instagram @sanatorium.no

© Sanatorium

Hva inspireres dere av?
Vigdis: – Kontraster og motsetninger, kreativitet og destruksjon, fornyelse og historie, styrke og svakhet. Og ikke minst: Nye tanker med dype røtter i historiske linjer. Vi finner inspirasjon i mennesker, historie, kunst, natur og reiser.

Hvordan vil dere definere stilen deres?
Vigdis: – Sanatorium er et univers av sanselige opplevelser som skal appellere til hele mennesket. Stilen er både maskulin og feminin, røff og fin. Konseptet lar et sanatoriumsykehus møte nåtidens livsstil og design. Badekar og lysegrønne farger understreker denne følelsen.

Hvilke tanker har dere om bærekraft?
Vigdis: – Bærekraft er en viktig del av alt vi gjør. For oss ligger bærekraft i kvalitet og at møbler og gjenstander vi selger skal ha varig verdi. Høy kvalitet og gode materialer gjør at ting holder lenge, og at man ikke trenger å skifte dem ut. Et eksempel er Ton-stolene vi selger. Disse er like aktuelle i dag som da de først ble designet i 1860. Et slikt møbel kaster man ikke; det kan selges videre eller gå i arv. Det er bærekraftig!

Hva har vært den største utfordringen til nå?
Gro: – Å alltid skulle skape og fornye seg, samtidig som vi forblir tro mot det som var Sanatorium-konseptets grunnidé. Konseptet er ikke 100 prosent selvforklarende, noe som gjør at arenaen for kjøp og salg skapes i møte med hver enkelt kunde. Sanatorium har for mange vært en destinasjon for inspirasjon, mer enn for kjøp og salg – noe som har vært, og fortsatt kan være, en forretningsmessig utfordring for oss.

Hva mener dere er de viktigste ingrediensene for å skape et spennende estetisk univers?
Gro: – Man må hele tiden tenke nytt og annerledes, samtidig som man tør å ta avgjørelser, gi en unik opplevelse og ha evnen til å være i bevegelse. Estetiske opplevelser er en form for gjenkjennelse. Om vi får deg til å gjenkjenne noe du ikke visste at du hadde i deg, og at det oppleves som meningsfylt, da har vi lyktes.

Er det et budskap bak det dere skaper?
– Vi ønsker å tilføre byen vår noe ekstra. Et sted for kreativitet og opplevelser. I dag ser man at byene i landet dør, og vi flytter mer av hva vi gjør inn på internett. Dette ønsker vi å tilby en motkraft til. Med Sanatorium gir vi et møtested for alle kreative mennesker. I august lanserer vi en kolleksjon med konseptuelle plagg, som vi kaller Sanatorium Madeinsane. Kolleksjonen g jør vi sammen med klesdesigner Eline Dragesund og kreativ konsulent Jens Carlos Swartz. Sanatorium Madeinsane er en forlengelse av vårt estetiske univers, old school-tegnefrakk og vår tolkning av tvangstrøyen, hvor 1921 møter 2021. Dette er ikke fashion, men en livsstil. Hvordan du bruker plagget vil være i tråd med egen sinnstilstand, og du kan hele tiden endre uttrykk. Frakken blir til mens du går.