© @ingridwerner

Fra Asker til Hollywood: Møt den nye norske Disney-stjernen

Forrige uke hadde den nye Disneyfilmen "Disenchanted" premiere i USA. Vi har tatt en prat med norske Ingrid Werner fra Asker, som spiller mot selveste Greys Anatomy-stjernen Patrick Dempsey i den rykende ferske filmen.

Hvordan var det å spille mot selveste Patrick Dempsey?
-Å Herre!!! Jeg har hatt en crush på han siden 2005 når Grey’s Anatomy kom på banen, altså en STOR crush. Jeg tok det ganske rolig og «cool» på settet – ingen visste at jeg var fan. Og han var en gentleman – karismatisk, omtenksom – han passet veldig godt på meg og min medskuespiller, han visste at dette var vår første store studiofilm. Han var veldig bevisst og fulgte intenst med på hva som foregikk rundt oss – og når det var tid for min close up, så passet han på at jeg så bra ut og fikk gitt mitt beste. En helt fantastisk mann!

Gi oss en god grunn til å se Enchanted…..
-Hvis du så og elsket den første, så tror jeg denne er like så bra, om ikke enda bedre! Først og fremst så er jo jeg i denne – haha – men det er en juicy, uventet tvist i denne historien, og Adam Shankman har regissert og koreografert filmen så utrolig vakkert! Amy Adams, Patrick Dempsey osv. er alle fantastiske – og hvis du vil vite hva som har skjedd 15 år etter den første Enchanted-filmen, så blir du kanskje overrasket at ikke alt er en sang og dans. Filmen er en fest for øynene!

Fortell oss litt mer om deg selv og oppveksten din i Norge?
-Jeg vokste opp i Asker, utenfor Oslo, en sjenert liten jente, som brukte tiden sin alene på rommet, hvor jeg levde meg inn i og spilte. Foreldrene mine oppmuntret meg alltid til å være kreativ, og jeg fikk danse ballett, spille
klarinett i korps og ri hester, men skuespill virket alltid litt skremmende. Nå forstår jeg jo at det er selve grunnen til at jeg måtte begi meg inn i det, og hvorfor jeg var så tiltrukket yrket. Jeg var veldig oppslukt i TV og film fra en ung alder, og ville være en av de skuespillerne på skjermen – men når det gjaldt «virkeligheten» og det å stikke meg ut, så var jeg så utrolig sjenert at jeg ikke turte. På barne- og ungdomsskolen hadde vi en musikal hvert år, og jeg husker rektoren ved skolen, han virkelig så meg – at jeg lengtet etter å få fremføre – så han ga meg en solo, eller en rolle hvor jeg kunne få vist meg frem, og jeg ble liksom dyttet ut i det hele, men jeg har fortsatt de minnene av at lysene ble dimmet og jeg trådte inn i spotten iført et løvekostyme. Jeg tror akkurat det øyeblikket forandret meg, og jeg plutselig visste hva jeg ville gjøre resten av livet.

Startet med studier i USA

Du har valgt deg en internasjonal vei med studier i USA, hvordan gikk det til?
-For å være helt ærlig så vokste jeg opp med mye eldre søsken, så jeg så på Friends og Buffy når andre så på norske barne- og ungdomsserier. Og senere i livet, når jeg visste at jeg ville bli skuespiller, så slukte jeg filmer med mine favoritt skuespillere – Nicole Kidman, Meryl Street osv. og det var aldri noe tvil for meg hvor jeg ville dra, selv før jeg begynte videregående så visste jeg at jeg ville gå på skuespillerskole i USA. Da Grey’s Anatomy begynte på TV så ble jeg en stor fan av Shonda Rhimes, og jeg fant ut at hun tok en master ved USC i Los Angeles. Jeg tenkte at det måtte være en god skole, jeg søkte...og «the rest is history».

Hvordan fikk du denne rollen?
-Jeg var på et punkt i karrieren hvor jeg følte at jeg stagnerte litt og var litt «lost» egentlig...Jeg klarte ikke å sette fingeren på hva som manglet; Jeg hadde en del auditions for ganske store prosjekter, gjennom min London-agent, men kom aldri videre etter den første runden. Så jeg begynte å jobbe intenst i 7 uker på «self-tape» prosessen min, og hvordan fortelle en historie i et kort øyeblikk, i stedet for å prøve å fremføre og vise hvor god jeg er. Med en ny prosess og selvtillit, så kom denne auditionen inn via agenten min – jeg hadde ingen anelse hva det var for (de gir deg falske scener), men denne casting-regissøren hadde kalt meg inn før og likte meg fra før av. Jeg spilte inn auditionen i en venns studio, vi «nailet» 3 fine opptak, og jeg sendte dem inn. Jeg fant ut at jeg fikk jobben noen uker senere og det tok meg et par dager å forstå hva prosjektet var! Jeg ble SÅ utrolig glad.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg der du bor, i London?
-På en typisk ukedag står jeg tidlig opp og tar en kaffe mens jeg subber litt rundt, har en reality serie på i bakgrunnen (Real Housewives...) mens jeg gjør meg klar for dagen. Så drar jeg på min «overlevelsesjobb» - jeg pleide å jobbe som en assistent til de tekniske sjefene, inntil nylig, på the Royal Opera House. De har virkelig oppmuntret meg til å følge karrieren min som skuespiller, og gitt meg en fleksibilitet i hverdagen. Jeg drikker 3-4 kaffe ila dagen mens jeg vandrer gatene i Covent Garden i pausene. Når jeg kommer hjem, så jobber jeg enten på en auditon, gjør litt skuespiller admin som man kaller det, eller tar det helt med ro på sofaen og ser på West Wing for eksempel, mens jeg spiser middag. Jeg bor nær Hampstead Heath og den store parken der, så i helgene står jeg opp tar en kaffe og croissant og går en 1-1,5 times tur up til the Heath og rundt parken, mens jeg snakker med mamma eller hører på en podcast – Armchair Expert, eller Tussvik og Tønne.

De stille periodene er de mest utfordrende

Hva er ditt beste London-tips?
-Den beste måten å se byen på er å gå overalt, da oppdager man utrolig mange (ikke turist) steder – og finn en lokal pub og gjør litt «people watching»! Eller spør meg, så forteller jeg deg hvor de beste cocktailene er.

Hva er den beste og mest utfordrende siden ved å være skuespiller?
-Den beste delen ved å være en skuespiller er å jobbe...og å jobbe med en helt fantastisk produksjon og et snilt og generøst team – og hvordan hver jobb og hver dag er annerledes. Det mest utfordrende er de stille periodene, hvor du tror du aldri kommer til å jobbe igjen, men det har tatt meg en del år med trening i å stole på universet og at alle har hver sin egen reise.

Hva er din drømmerolle?
-Blanche Dubois i en teaterstykket En sporvogn til begjær.

Hva savner du ved Norge?
-Familien, hunden min, norsk humor, maten, naturen, salt lakris – og vennene mine.

Klar for norske prosjekter

Har du noe kontakt med den norske skuespiller-bransjen også?
-Jeg har faktisk noen venner i bransjen – ikke så mange ettersom jeg ikke gikk på skole der, men jeg har noen få skuespiller venner som gjør det veldig bra - jeg er superstolt av dem. Jeg hadde 100% kommet hjem for å spille en rolle – det er jo en av drømmene mine – det er så mange vakre filmer og serier som jeg har sett fra Norge, og jeg er mer enn klar for å begi meg ut på noe sånt. Selv om jeg kommer hjem av og til for å gjøre en reklame her og der, så synes jeg det er veldig vanskelig, fordi jeg ikke har bygd opp nettverket som man naturlig bygger ved å gå på skole i Norge eller ved å være i miljøet, men min aller første audition var for Fritt Vilt, og jeg kom til siste runde da, så hvem vet hva fremtiden holder?

Hvordan skal du feire jul i år?
-Jeg flyr hjem. Norge er det ultimate julestedet for meg. Jeg har ansvaret for julemiddagen. Det ble sånn etter at faren min gikk bort i 2020, da falt jobben på meg. Jeg kommer til å lage elgstek med en fantastisk brun saus til – i min fars tradisjon. Så har vi den tradisjonelle ribben og pinnekjøtt de andre dagene. Den ene broren og søsteren min feirer med oss, mens den andre bor i Sverige med familie. Nyttår er jeg sammen med mamma og drikker champagne og skuer, forhåpentligvis, ut over et snødekt landskap – Nyttår gjør meg litt nostalgisk.

Har du noen nyttårsforsetter?
-Å meditere mer, ikke la stresset ta meg helt – og å lande to «viktige» jobber. Jeg hadde som mål å lande én i år men landet faktisk tre fantastiske jobber så det funket jo dette året.

Hva slags planer har du fremover som skuespiller?
-Etter denne filmen, så fortsetter jeg med auditions. Akkurat nå så holder jeg på å audition for en fantastisk TV serie basert på en bok – men jeg kan ikke si så mye. Hadde vært flott å lande den. Jeg håper å kunne bruke denne filmen som et springbrett til andre prosjekter og jeg tenker at det å bli sett mer på premieren kan hjelpe, så jeg er åpen for det meste som kommer min vei! Er veldig spent på hvor dette kan føre hen!

Enchanted er ute på Disney Channel nå.