© Lapee

Gina Périer: – Innenfor et mannsdominert område opplever vi ofte å tale for døve ører

En varm sommerdag under Roskilde Festival i 2017 lot Gina Périer (29) seg provosere av de store forskjellene mellom mannlige og kvinnelige toalettfasiliteter. I overkant av et år senere var den første funksjonelle prototypen av den revolusjonerende kvinnelige urinalen Lapee klar. Vi har tatt en prat med arkitekten bak.

Kan du fortelle litt om hvordan det hele startet?
– Jeg er utdannet arkitekt og jobbet på den tiden med å sette opp installasjoner under Roskilde Festival. Jeg la merke til at kvinner ofte stod i veldig lange og ineffektive køer, spesielt i forhold til hva mennene gjorde. Jeg så hvordan menn hadde langt flere urinaler og toalettfasiliteter enn kvinner. Mange jenter måtte ty til løsninger utenfor, noe som først og fremst er uhygienisk, men kan også være utrygt. Det er et kjent fenomen at det finnes mennesker som tar bilder av kvinner i en sårbar situasjon og deler det på nett.

– Jeg synes det var, og fremdeles er, urettferdig at det ikke finnes like mange løsninger til kvinner og de som sitter på huk for å tisse, og jeg skjønte fort at noe måtte endres for å kunne tilrettelegge bedre. Da jeg fikk idéen begynte jeg og daværende partner Alexander Egebjerg å se på designløsningene på de mannlige urinalene, og tenkte over hvordan vi kunne implementere det i de kvinnelige. Urinalen måtte være akkurat privat nok til at man kunne føle seg trygg nok til å benytte det, men ikke så avlukket at man kunne bruke tiden på andre ting. Sikkerhet var et veldig viktig aspekt.

Hvordan har reisen fra idé til ferdig produkt vært?
– Da jeg først fikk idéen tok vi kontakt med en produsent av de mannlige urinalene. Den første reaksjonen vi fikk var latter. Jeg tror ikke det ble tatt særlig seriøst til å begynne med. Men etter hvert som han fikk mer tid til å tenke på idéen, desto mer interessert ble han - og dermed satte vi oss ned for å designe selve urinalen. Det var i slutten av 2017. Et år senere, i september 2018, var den første funksjonelle prototypen klar.

– Vi stilte prøvemodellen ut på en Tech-BBQ på Baby Baby Bar på Refshaleøen i København for å se hvordan folk tok imot og reagerte på urinalen. Det gikk over all forventning, og det var etter det at det tok fart. Vi fikk flere interesserte investorer, som sørget for at vi kunne sette i gang med produksjonen før festivalsesongen begynte. Allerede før urinalene stod klare, ville både Roskilde Festival, Smukfest og København-festivalen Distortion ha Lapee med på sine arrangementer.

– Men selv om det har gått så fint og Lapee vakte mye interesse allerede tidlig i prosessen, har vi også møtt på dem som ikke har tatt det like seriøst. Vi har opplevd flere som har stilt spørsmålstegn ved behovet for en kvinnelig urinal, og som ikke har forstått utfordringene og problemene som kommer med manglende toalettfasiliteter for kvinner og andre tisser på huk. Jeg er overbevist om at dersom jeg hadde solgt et mannlig produkt, hadde flere produsenter og investorer vist mer interesse. Jeg opplever ofte at mange er skeptiske, og ønsker å foreta egen research på temaet før de vil gå videre.

© Lapee
© Lapee

Det handler om likestilling

Hvorfor er Lapee så viktig?
– Fordi det å bruke toalettet er et helt grunnleggende behov for alle - uansett kjønn. Alle drikker vann og må bruke de kroppslige funksjoner som følger med. Da er det veldig frustrerende at samfunnet tilrettelegger mer for noen enn andre, og at det er så tydelige forskjeller mellom kjønnene. Det handler rett og slett om likestilling.

Hva er det mest utfordrende du har møtt på hittil?
– Det er det å drive en verdibasert virksomhet og hele tiden måtte kjempe for likestilling når det egentlig er så opplagt. Spesielt når vi arbeider innenfor et mannsdominert område opplever vi ofte å tale for døve ører og møte lukkede dører. Det kan være utfordrende å komme igjennom med sine idéer, og det er utrolig frustrerende å hele tiden overbevise folk om at kvinner også har et behov eller ønsker å benytte toalettfasiliteter som er effektivt, enkelt, hygienisk og trygt.

Fortell om navnet Lapee - hvordan kom du opp med det og hva betyr det?
– “La” er først og fremst en bestemt artikkel man setter foran et substantiv i feminine form på fransk. Men “Lapee” som helhet har faktisk to referanser; på fransk finnes det et nedlatende og kvinnefiendtlig ord for kvinner som tisser - “La Pisseuse”, som også er navnet på et kjent maleri av Picasso. Jeg var på et museum med min far en dag da han spurte om jeg hadde sett maleriet før, noe jeg ikke hadde. Jeg synes bildet var ubehagelig, og fremstilte kvinnen på en svært nedlatende måte. Det var da jeg fikk idéen til navnet.

Fortell litt mer om designet - hvorfor har den en snegleform?
– Veldig mange tror det er av estetiske årsaker at den er formet på den måten, men den har faktisk en praktisk funksjon. Den bølgede formen sørger for at du har privatliv når du benytter urinalen, og ingen kan se inn med mindre de kommer virkelig tett på, noe man uansett ikke skal. Dessuten sørger designet for at det er tre personer som kan benytte urinalen samtidig, noe som er hele poenget med Lapee. Det skal være effektivt og trygghetsskapende, men det skal ikke være så avlukket at du kan bruke tiden på andre ting som å sjekke telefonen, sminke deg eller snakke med venner. Dessuten er Lapee i en høyde som sørger for at du har kontroll på det som skjer rundt deg.

– Materialet er laget av 100% resirkulerbart plast, og de har en levetid på opptil 10 år. Dersom en av delene blir ødelagt kan den lett erstattes med en ny, og man kan alltid smelte og omforme plastikken igjen. Dessuten er Lapee lokalprodusert. Selve urinalene er laget i Danmark og utelukkende av europeiske materialer.

Gina Périer drømmer om at kvinnelige urinaler en dag skal være like normalt som mannlige

© Lapee
© Lapee

Vil ha kvinnelige urinaler til innendørs bruk

Hva rører seg i Lapee akkurat nå?
– Akkurat nå prøver vi bare å spre så mye informasjon og kunnskap som overhodet mulig, og ønsker selvfølgelig å være tilstede under så mange utendørsarrangementer som vi kan. Vi har flere partnere i Norge, og var blant annet på Findings Festivalen på Bislett i Oslo i sommer. Vi
jobber også med å kunne tilrettelegge Lapee bedre, blant annet til andre land og kulturer, og innovere designet slik at de minner mer om vanlige toaletter. Selvfølgelig uten at den mister grunnprinsippene til Lapee - at det skal være trygt og effektivt. Vi har blant annet snakket med
noen potensielle samarbeidspartnere i India, og det ville vært utrolig gøy å utvide Lapee utover de 16 land vi allerede befinner oss i.

Hva er dine visjoner for fremtiden?
– At kvinnelige urinaler blir mer normalt, over alt. Jeg håper Lapee kan inspirere andre til å lage alternative løsninger for kvinner og andre som tisser på huk. Det ville vært flott om noen lagde kvinnelige urinaler til innendørs bruk, eksempelvis på skoler eller andre offentlige institusjoner. Igjen handler det om verdiene bak Lapee, at kvinner skal ha samme muligheter som menn, og det håper jeg flere etter hvert innser, tar til seg og prøver å gjøre noe med.

Hva vil du si til de som ikke har prøvd Lapee før og som kanskje er litt skeptisk til å bruke det?
– Alt avhenger naturlig nok av dine individuelle behov. Det er ikke alle som ønsker eller er i stand til å bruke Lapee på måten den er designet til å brukes. Jeg forstår også godt at det kan være uvant og føles unaturlig å bruke en urinal på den måten. Allikevel er Lapee et alternativ til standard toaletter, og en mer effektiv måte å møte kroppslige behov på. Det er enkelt og greit en løsning for de som må på toalettet, både kvinner og de som tisser på huk, men som ønsker å gjøre det på en raskere, mer hygienisk og ikke minst tryggere måte enn å stille seg i dokø eller sette seg inntil et gjerde, et tre eller en busk. Et stort flertall av de som prøver Lapee har positive
tilbakemeldinger etter å ha prøvd det.

Hva vil du si til jenter eller kvinner som brenner inne med en idé, men som ikke har tatt steget for å realisere drømmen sin?
– Hvis man har troen på idéen sin og motivasjonen til å sette i gang, burde man bare hoppe ut i det og prøve. Det er alltid lov å angre eller trekke seg, og dersom det ikke går, er du uansett en verdifull erfaring rikere. Man lærer ekstremt mye veldig fort når man driver for seg selv, og de evnene du får underveis vil være gull verdt uansett hva du bestemmer deg for å gjøre videre!