Her kan du lese deg opp på antirasisme

Lytt og lær. Å utdanne seg selv er et godt sted å starte kampen mot rasisme. Costume har samlet en rekke antirasistiske bøker slik at du kan få oversikt.

Costume velger ut

I USA har salget av antirasistiske bøker økt, da mange innser at en av de viktigste tingene vi kan gjøre er å utdanne oss selv – ved å lese oss opp på de dyptliggende strukturene i samfunnet som ligger til grunn for rasisme.

Costume har samlet en rekke antirasistiske bøker under.

1 / 6

Me And White Supremacy av Layla F Saad

I 2018 lanserte Layla F Saad en 28 dager lang Instagram-utfordring, hvor hun under hashtaggen #MeAndWhiteSupremacy oppfordret hvite mennesker til å undersøke hvordan man ubevisst er med til å opprettholde White Supremacy. Formålet med dette var å bevisstgjøre flere om ens egen privilegiumsblindhet og ut i fra dette lære hvordan man kan handle for å stoppe rasisme. Boken Me And White Supremacy fra januar 2020 er et resultat av den utfordringen.

2 / 6

How to Be An Antiracist av Ibram X. Kendi

Når det kommer til rasisme, er det ikke en mulighet å forholde seg til det nøytralt. Inntil vi blir en del av løsningen, er vi en del av problemet. Dette har (endelig) høyst sannsynlig gått opp for mange i det siste. Det er det Ibram X. Kendi, grunnlegger av og direktør i Antiracism Research and Policy Center, behandler i How to Be Antiracist fra 2019. Kendi hjelper leseren med å gjenkjenne, når man ubevisst bidrar til rasisme og hvordan man kan endre sin handlemåte.

3 / 6

So You Want To Talk About Race av Ijeoma Oluo

I denne New York Times-bestselgeren fra 2018 gir Ijeoma Oluo et innblikk i raseproblematikken i USA, og hvordan rasisme påvirker helt alminnelige amerikanere hver dag. Hun tar opp emner som politivold, N-ordet og Black Lives Matter-bevegelsen.

4 / 6

Why I’m no longer talking to white people about race av Reni Eddo-Lodge

Hvite mennesker skal lytte akkurat nå. Ikke avbryte, ikke be om forklaringer, ikke argumentere. Lytte. Det er et av budskapene som går igjen på sosiale medier for tiden. I 2014 skrev britiske Reni Eddo-Lodges et blogg-innlegg med tittelen Why I’m No Longer Talking To White People About Race, som blant annet handlet om hvordan mange hvite mennesker ikke vil se den strukturelle rasismen i øynene - som de ikke selv opplever. Innlegget ble delt igjen og igjen og mange delte deres egne erfaringer og følelser i forhold til snakken om rase. Det fikk forfatteren til at grave dypere og i 2017 utgi boken med samme tittel som innlegget.

Sunday Times-bestselgeren er en håndbok i rase-relasjoner i England i dag og behandler alt fra sortes historie til sammenhengen mellom rase og klasse i det britiske samfunn.

5 / 6

Skyggebokser av Sara Maria Glanowski

Den danske journalisten Sara Maria Glanowski er bosatt i New York. I Skyggebokser fra 2019 avdekker hun noen av landets baksider – blant annet via cop watcheren Jose LaSalles historie. Han følger og tar opp politiets arbeid i New York, for å belyse den systematiske og sjokkerende forskjellsbehandlingen politiet gjør på sorte og hvite.

6 / 6

White Fragility av Robin Diangelo

I White Fragility fra 2019 undersøker Robin Diangelo, forfatter og underviser i anti-rasisme, de uproduktive reaksjonene mange hvite mennesker har når deres oppfattelser av rase-problematikk blir utfordret og hvordan de reaksjonene er med til å fastholde forskjellsbehandling. Diangelo kommer med forslag på hvordan vi kan delta mer konstruktivt i debatten.