© Pinterest og Tanum

Dette leser redaksjonen i sommer

Kjærlighet, naturkatastrofer og poesi er hva vi pakker med oss i feriekofferten i år!

Logg av sosiale medier i ferien, og fordyp deg heller i en god bok. Sommerferien er en perfekt tid til å koble av, og hva er vel ikke bedre enn en bok på stranda eller på hytta?

Se hva redaksjonen leser i sommer:

TANTE ULRIKKES VEI

  • Det er år 2001 og to muslimske gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Gjennom flere ulike mailkorrespondanser får vi et innblikk i guttenes liv, tanker og ulike problemer som oppstår underveis.

Forfatteren Zeshan Shakar debuterer med en opplysende, sterk og viktig roman, der vi får et innblikk i hvordan det kan være å vokse opp som norskfødt barn av første generasjons innvandrere.

Tarjei Vesaas' debutantpris blir hvert år delt ut til fjorårets beste unge skjønnlitterære bok. Juryen velger en prisvinner ut fra en fri og selvstendig vurdering basert på estetiske kriterier. I år mottok Zashan prisen for Tante Ulrikkes vei. Vi gratulerer!

Les også: Synnøve Skarbøs ryddebok!

DE POLYGLOTTE ELSKERNE

  • Møt Ellinor fra Skåne, som kanskje ikke har den store troen på kjærligheten. Likevel starter hun å chatte med Calisto, en litteraturkritiker med voldelige tendenser. En dag bestemmer hun seg for å besøk han, noe som byr på både kjærlighet og konflikter.

I den andre delen av boken møter vi Max Lamas, som drømmer om en elskerinne som snakker alle hans språk. Selv er han misfornøyd med forholdet sitt, og oppsøker både det ene og det andre på veien mot noe som tilslutt resulterer i en fortelling.

Den siste delen omhandler en adelsfamilie i Roma, der vi møterI Lucrezia Latini Orsi, som er i ferd med å miste alt.

Den svenske forfatteren Lina Wolff har skrevet en morsom, lettlest og intens roman, som hun i 2016 vant prestisjeprisen Augustprisen for. I romanen hennes står mannens blikk på kvinnen i sentrum, noe som både er lærerikt og spennende!

BIENES HISTORIE

  • Bienes Historie er skrevet av den norske forfatteren Maja Lunde. Ved hjelp av tre ulike historier, og tre ulike årstall, skildrer Maja forhold mellom foreldre og barn, og om menneskenes sårbarhet. Vi møter William i England i 1852, som bestemmer seg for å bygge en helt ny type bikube. Vi møter George som er birøkter og en tradisjonell far i USA i 2007 - og Tao, som arbeider med håndpollinering i et fremtidig Kine hvor biene har forsvunnet. En viktig og tankevekkende fortelling - og en bok som virkelig får en til å tenke, både på fremtiden og hva som er viktig her i livet.

BLÅ

  • Blå er på mange måter bygd opp på samme måte som Bienes Historie, Maja Lundes første roman. I Blå møter vi Signe i år 2017, en naturforkjemper og en sær gammel dame. Alene seiler hun vekk fra barndomsbygda si på Vestlandet for å konfrontere mannen hun en gang elsket. Vi får også være med til år 2041, der David er på flukt gjennom et tørkerammet Sør-Europa med datteren på slep. En dag finner de en seilbåt i en forlatt hage - noe som endrer alt.

12 bøker den moteinteresserte må lese!

I LOVE DICK

  • Boken I love Dick ble skrevet av Chris Kraus for 20 år siden, men er mer populær en noensinne. I love Dick handler om Chris, en 39 år gammel filmskaper i et skrantende ekteskap. En dag møter hun og ektemannen Sylvère en fyr ved navn Dick - og Chris opplever å bli akutt forelsket. Hun bestemmer seg for å uttrykke sine følelser for Dick i brevform, og mannen Sylvère blir etterhvert med på å skrive disse brevene - som et slags eksperimentelt kunstprosjekt. Brevene vokser til nærmere 200 stykker, og mens Sylvères interesse daler, blir Chris' fascinasjon for Dick bare sterkere og sterkere.

MELK OG HONNING

  • Rupi Kaur er for lengst blitt et slags Instagram-fenomen med snart over tre millioner følgere. Med sine velskrevne dikt og morsomme - og noen ganger triste - tegninger er hun blitt en av dagens største poeter. "Melk og honning" er bokfenomenet som har fått unge kvinner over hele verden til å lese poesi, og Rupis ærlige, feministiske og direkte måte å skrive på er lett å bli trollbundet av.

Isteden for å fordype deg i en tung roman, kan du heller la tankene flyte mellom lærerike og inspirerende dikt i ferien, enig?