© Alexandra Sætran

Reiseguide: Berlins beste steder

Bortgjemte rooftops, vintagebutikker og kulturelle opplevelser - Berlin er det nye København!

Berlin er aldri en dum ide - Tysklands største by er den perfekte destinasjonen om du skal på venninneferie, der man strengt talt ikke trenger å planlegge hver eneste time for å få en perfekt reiserute. Byen huser perle etter perle, og det skal mye til for å ende opp på enten feil restaurant eller i et strøk som ikke bugner over med overraskende butikker og smakfulle kafeer. Vi har tråkket opp en løype for deg som vi tror (vet!) kommer til å falle i smak. Vi forelsket oss rett og slett i byen, som vi tror er på vei til å bli det 'nye Køben'.

Les også: Her er de 10 beste vintagebutikkene i verden!

Isobel Gowdie

SHOPPING

Berlin er et shoppingmekka uten like. Du finner absolutt alt, kule vintagebutikker, luksusshopping, high street-favoritter, gigantiske markeder og søte små smykkebutikker. Det lønner seg uansett å gjøre litt research på denne fronten, da byen er stor. Skal du rekke over litt i løpet av oppholdet ditt bør du vite hvor du skal. Det enkleste er rett og slett å plotte inn butikknavnet i Google Maps, for å så følge kartet. Kjøp gjerne et dagspass som fungerer til kollektivtransporten. Det er veldig enkelt å komme seg rundt i byen ved hjelp av mobilkartet og undergrunnen.

Berlin er kjent for sine mange spennende loppemarkeder - deriblant de populære markedene Mauerpark (søndager) og Boxhagener Platz. Førstnevnte har et gigantisk matmarked på søndager i tillegg, og en utendørs karaoke som starter rundt kl 15:00.

Et godt forslag til et mindre og et mer lokalt loppemarked er Nowkölln Flowmarkt, som holder til langs Landwehr-kanalen i Neukölln-kvartalet. Her finnes økologiske matboder, kunst og design av lokale side om side med mer tradisjonelle loppeboder.

Vetements-skatter, pumps fra Isabel Marant og dressjakker fra Maison Margiela. Berlin-hippe Das Neue Schwarz, som også har en filial i Wien, har et stort utvalg av vintagedesign til både kvinner og menn, og mye av sortimentet er helt nye klær fra de seneste sesongene. Butikken ligger i Mulackstrasse 38. Dra også en tur innom lagersalget Isobel Gowdie, som ligger i Mulackstrasse 28. Her finner du skatter fra Isabel Marant og Jil Sander. Litt lengre opp i gaten ligger butikken deres som byr på nyhetene for sesongen, der du virkelig kan finne drømmekjolen - eller et originalt smykke. Gaten Mulackstrasse huser flere gode og unike butikker, så sett gjerne av et par timer her.

Dra innom & Other Stories om du vil ha kule baseplagg til en rimelig penge. Berlin har hele tre butikker, og en av dem ligger i Kurfürstendamm 234. Topshop finnes også i byen og ligger i Alexanderpl. 9.

Les også: De 10 mest romantiske storbyene i Europa

Isobel Gowdie
© Alexandra Sætran

FROKOST, BRUNCH, LUNSJ OG MIDDAG

Hvor digg er det ikke å spise seg gjennom en ny by? Vi er i alle fall svak for gode måltider, spesielt om de innebærer en god kaffe eller et godt glass med vin. Sjekk ut L.A Poke Berlin for instagram-vennlige og deilige smoothiebowls i Alte Schönhauser Str. 44. Vil du ha en god sandwich eller tykke pannekaker med syltetøy anbefaler vi District Coffee Berlin, som ligger i Bergstraße 68. Prøv banankaken om du er innom - og la deg inspirere av den flotte innredningen! Silo Coffee er også en favoritt på listen, som ligger i Gabriel-Max-Straße 4.

Skal du lunsje anbefaler vi Shiso Burger, som er en asiatisk burgersjappe med elleville smaker og godt tilbehør. De selger også en kul potetrett, som ser mer ut som en dessert. Burgerstedet ligger i Auguststrasse 29 C. Mulig det er kø, men ta heller en øl i baren enn å stikke. Hotel Michelberger er et perfekt sted om du vil dele en flaske vin, spise god middag eller bare ta noen drinker. Hotellet ligger i Warschauer Str. 39-40, og er også et veldig beleilig hotell å bo på om du først er i byen.

Kimchi Princess ligger i Skalitzer Str. 36 og passer midt i blinken om du er glad i koreansk BBQ som du deler med resten av gjengen. Du får servert en grill på bordet - sosialt og smakfullt! Cecconi's ligger i det berømte Soho House, der må man være medlem for å komme inn. Restauranten er heldigvis åpen for alle, og serverer digge retter og veldig gode drinker. Besøk de i Torstraße 1. Har du lyst til å prøve ordentlig tysk mat, så har vi fått tips om Lebensmittel in Mitte, som ligger i Rochstraße 2.

Vil du slappe av med en kald øl i hånda eller en supergod drink anbefaler vi deg å finne rooftoppen Klunkerkranich som ligger skjult i Karl-Marx-Straße 66. Finn kjøpesenteret, ta heisen opp til femte etasje og let etter baren, som ligger på toppen av parkeringshuset. Nydelig utsikt og upåklagelig stemning! Mr. Susan er en nyåpnet bar i Krausnickstraße 1, som vi fikk anbefalt av matentusiast og blogger Anders Husa. Drinkene er fantastiske (prøv gjerne flere da alle er unike). Innredningen er også noe å få med seg om man trenger inspirasjon.

District Coffee Berlin
Klunkerkranich
Holocaust-minnesmerke og Check Point Charlie

KULTUR

Museum Berggruen byr på moderne kunst, som Picasso, Klee, Condo og Matisse. Vi anbefaler også en tur innom Museum für Fotografie, der du kan få med deg en utstilling av Helmut Newton, som er over to plan. Frem til oktober (2018) har du mulighet til å få med deg Artist Complex, som stiller ut omkring 180 verk fra 1917 til 2000, der man kan se på portretter av diverse kunstnere som Pablo Picasso, Salvador Dalí, Frida Kahlo og Andy Warhol.

Checkpoint Charlie var en grenseovergang mellom den amerikanske sektoren av Vest-Berlin og den sovjetiske sektoren Øst-Berlin. Har du først tatt turen til Berlin, er det kanskje greit med en liten historietime? Få med deg minnesmerke samt å ta en titt på deler av muren som står igjen. Er du i området kan du også ta en tur innom murmuseumet, der du får servert Berlinmurens historie.

Minnesmerket over Europas myrdete jøder, også kalt Holocaust-minnesmerket, er et monument i Berlin til minne om jødene som ble drept under nasjonalsosialismen. Det er utrolig flott minnesmerke, som anbefales på det sterkeste. Gå også innom museet, med gratis inngang, der man kan lese brev fra ofrene samt å lese om historien.

SOMMER-SPOTS

Sommeren i Berlin er helt fantastisk, og er man så heldig å reise i juli og august kan man også benytte seg av byens kule uteomåder. Ja, Berlin er svært varmt under sommermånedene, så dette er nesten et must. Haubentaucher Berlin ligger i Revalerstrasse 99, og er one of a kind! Inngangsbilletten koster åtte euro, og med den i boks har du tilgang på et stort bassengområde, en lounge, en restaurant og flere barer. Det er god stemning fra morgen til kveld. Sjekk ut hjemmesiden for events og konserter. Ta også turen til Badeschiff i Eichenstraße 4, som ligger langs elven. Det er fare for lang kø, men absolutt verdt ventetiden. Kjøp en sangria i baren og nyt utendørsbassenget!

Vabali Spa i Seydlitzstraße 6 står øverst på listen om du har noen dager i Berlin og ønsker en timeout fra byens travle gater og smarttelefoner. For 20-40 euro får du inngang til et asia-inspirert spaområde med basseng, en gigantisk hage, flere små boblebad, et avslappingsrom med vannsenger, yogatimer, badsturitualer og massage. Restauranten på spaet er også verdt et besøk, der du kan spise alt fra pizza til en sunn cæsar-salat med en mango-lassi på siden. Morgenkåpe kan leies i resepsjonen, men merk at det er et nudistspa. Står solen høyt på himmelen anbefales absolutt et besøk, da uteområdet er perfekt for en dag under blå himmel.

Øverst til venstre: Haubentaucher Berlin. Nederst til venstre: Badeschiff
Vabali Spa
© Vabali Spa

FEST

Er det ett sted du kan feste natta lang, så er det i Berlin. De store klubbene holder åpent til mandag morgen i helgene, og mange av byens beboere bruker søndagen på å drikke vodka og danse til tung, elektronisk musikk. Du kan alltids prøve å komme fordi den beryktede og strenge dørmannen i den verdenskjente klubben Berghain (husk å kle deg originalt), eller gå for techno-fest i Salon zur Wilden Renate. Du kan også teste ut lokalfavoritten Paloma Bar, som skifter DJ hver fredag og lørdag. Stedet er litt vanskelig å finne, men se etter butikkskiltet Kaiser, finn trappeoppgangen, og du er på rett vei til utestedet der du kan danse natta lang.