Rio de Janeiro
© Getty Images

Reiseguide: Stedene du bør besøke i Rio de Janeiro

Samba, karneval, gourmetmat, idylliske strender og kanskje verdens mest unike naturopplevelser - ikke rart vi drømmer om å reise til Brasil!

© Fasano Rio de Janeiro

HOTELL

Supermodeller, såpestjerner og fotballspillere sjekker inn på Fasano Rio de Janeiro, som koster omkring 4 000 kroner natten. Her kan du nyte vakker utsikt fra bassenget som ligger på taket. Adressen er Avenida Vieira Souto 80.

Kunst, design og natur forenes på det kunstneriske hotellet Cara Marques, som ligger i en stor villa i Santa Teresa med utsikt over Rio. Her koster en natt 1 600 kroner. Cara Marques finner du i Condomínio Bairro Equotatova R. Alm. Alexandrio 3780.

Har du et lavt budsjett, får du enkelt og greit et dobbeltrom for 400 kroner i den viktorianske villaen Villa Laurinda med en stor, tropisk hage og basseng.
Adressen er R. Laurinda Santos Lobô 98, Santa Teresa

© Polis Sucos

SPIS

Foodtrucks på livlige gatehjørner og middag blant lokalbefolkningen. Rio innbyr også til store matopplevelser.

Restaurant

Bar do Amaudo er en upretensiøs favoritt blant lokalbefolkningen og Rio-kjennere. Restauranten ligger i bohemkvarteret Santa Teresa, og serverer tradisjonell brasiliansk mat. Prøv den soltørkede biffen eller vegetarretten «queijo coalho» – grillet ost. Stedet er åpent både for lunsj og middag på adressen Rua Almirante Alexandrino 316B.

Gatemat

Livet leves i gatene, og på nesten hvert eneste hjørne finner du foodtrucks. Bestill en tapioca, en lokal rett laget av kassava-mel og revet kokosnøtt. Den stekes til en form for pannekake som serveres med ost og kylling – eller bananer og kanel hvis du er ute etter noe søtt.

Strandmat

Gjør som de lokale og spis açai-bær med honning, granola, banan og de energigivende guarana-bærene. Det beste stedet for dette er kjeden Polis Sucos’, som også serverer et stort utvalg friske, naturlige juicer. Adressen er Rua Maria Quitéria 70, Ipanema.

I Rio ligger forøvrig juicebarene tett, og hos de fleste bestemmer du selv hva juicen din skal inneholde.

Skal du til Stockholm? Dette er restauranten vi alltid besøker!

© @granadopharmacias

SHOP

Du kan ikke reise fra Rio uten billige Havaianas i alle regnbuens farger, og iøynefallende og sexy mini-bikinier.

Butikker

HosOs/Onfinner du alt fra fargerike gevanter til minimalistiske badedrakter, skjorter og skinnvesker. Butikken ligger i det hippe Jardim Botánico-kvarteret på Rua Lopes Quintas 147.

Blir du inspirert av de sexy, supersmå bikiniene du ser på stranden i Rio, bør du sjekket ut Brasils mest populære bikinimerke, Blueman.

I Rio finnes apotekkjeden Granado, som har bygget hele businessen sin på skjønnhetsprodukter basert på lokale ingredienser som açai, nøtter, urter og blomster. Verdt et besøk på Rua Primeiro de Marco 16, Centro.

Flip-flops

Brasilianere og flip-flops hører sammen. Det er her Havaianas-sandalene er fra, og du finner et hav av fargerike varianter i forskjellig design og limited editions i byens mange forhandlere, for eksempel på adressene Xaviar da Silveira 19, rett ved stranden Copacabana, og Rua Farme de Amedo 76A, på stranden Ipanema.

Håndverk

Liker du å oppgradere det skandinaviske hjemmet ditt med et kitchy minne fra reisen, bør du besøke Péde Boi. Her finner du det meste skåret ut i tre, som leoparder, fugler og trefigurer. Butikken ligger på Rua lpiranga 55, Laranjeiras.

SKJØNNHET

Brasilianske kvinner er over gjennomsnittet opptatt av utseendet, og triksene for perfekt hud og hår er mange.

Hår

Sol og varme er ikke like bra for håret som humøret. Brasilianske kvinner bruker balsamen Spa Dios’ Proteina Concentrate, som på 20 minutter gjør håret mykt og sunt ved hjelp av proteiner og B-vitaminer. Mange av de berømte Victoria Secret-modellene besøker ofte denne salongen når de besøker byen. Sjekk ut nettsiden Spadios.com.br.

Ifølge den brasilianske toppmodellen Adriana Lima bruker også landets kvinner avokado-hårkurer, mens et par glass kokosvann om dagen gjør underverker for huden.

Hud

Brasil har sin egen naturlige olje som kan brukes på huden. Babassuoljen kommer fra babassupalmen, også kalt livets tre, og tilfører fukt uten å være fet. Oljer og ekstrakter fra lokale planter og bær finner du blant andre hos merket Solde Janiero, som kommer i fine, solgule innpakninger.

© Getty Images

UTELIV

Kast alle hemninger og gi deg hen til sambaens sexy rytmer og den lokale livemusikken.

Samba

I sentrum av byen finner du kvarteret Lapa med sine historiske bygninger og det beste nattelivet for sambaelskere. Dra til populære Carioca de Gema, der noen av de beste sambabandene spiller. Adresse: Av. Memde Sá 79.

Du kan også ta turen til den historiske art deco-bygningen på R. Riachuelo 91, der Club dos Democráticos holder til, som i flere tiår har tiltrukket seg de beste danserne. Slå deg løs – eller få med deg showet fra sidelinjen som benkvarmer.

Musikk

Undergrunnsband spiller alt fra hiphop til akustisk gitar på Circo Voador, som ligger i et stort telt i en palmefylt bakgård. Navnet betyr flyvende sirkus, og beskrivelsen passer godt. Teltet finner du i Rua dos Arcos.

© Getty Images

OPPLEVELSER

Utflukt

Ta en pause fra storbylivet og reis til idylliske Paraty tre timer sør for Rio. Her er du omkranset av jungel, fjellene troner vakkert i horisonten og hvite sandstrender er innenfor rekkevidde. Bestill et av de ni rommene på romantiske Casa Turquesa, hvor du fra balkongen kan se de små, hvite husene blande seg med brosteinsgater og palmer. En overnatting koster fra 3 000 kroner. Adressen er Rua Doutor Pereira 60, Centro Histórico.

Spis ferske skalldyr på den søte strandrestauranten Quisque Dito e Feito med adressen Praia do Pontal.

Kaffe

Kaffeplantasjer finner du over hele Brasil, som er verdens største produsent av det svarte gullet. Likevel er ikke Rio proppet med superhippe gourmetkaffesteder. De fleste lokale drikker cafezinho – små, sterke og søte kopper kaffe uten melk. Hos kafeen Curo, derimot, står kaffen i sentrum. Her betaler du hva du selv føler kaffen og opplevelsen er verdt, mens baristaen forteller hva de forskjellige delene av kaffeproduksjonen koster. Kafeen ligger på Rua Sao Jose 35, Mezzanine, Kiosk 47. Er svart kaffe for sterk for deg, be om en média, som betyr kaffe med melk.

Strandliv

Rio har noen av verdens mest berømte strender, hvor små bikinier og fotballer er typiske rekvisitter. Copacabana hadde sin storhetstid mellom 30- og 50-tallet, men er fremdeles en populær strand. Sør for den ligger den 2,5 kilometer lange Ipanema, som flere ganger er kåret til verdens beste strand. Den er delt opp i forskjellige seksjoner – nummer 11 og 12 er for familier, mens kunstnere og solbadere holder til på nummer 9. Tar du turen til Leblon-stranden, er stemningen mer bohemsk, og her finnes knapt turister.

Favelaer

Rio er fylt til randen av liv og glade dager – musikk, drinker, solskinn, palmer og vakre mennesker på stranden. Men byen er også hjem for mye fattigdom. Det finnes flere hundre slumkvarterer, såkalte favelaer, hvor innbyggerne lever langt fra luksuslivet. Du husker kanskje filmen City of God og tenker at et favela-besøk er en tur på liv og død, men mange av favelaene har blitt mindre farlige. Det er likevel ikke anbefalt å dra inn alene. En guidet tur koster rundt 380 kroner og kan bestilles på Urbanadventures.com.

På utkikk etter ferielitteratur? Dette leser kjendisene leser på stranda!

Jesus Kristus

Med vidåpne armer har han utrettelig holdt øye med Rio de Janeiro i mange år, den nesten førti meter høye Jesus-statuen. Fra plassen sin på toppen av Corcovado-fjellet er Cristo Redentor, Kristus Frelseren, både Rios og Brasils største og mest berømte landemerke. Ta tog eller buss opp til fjelltoppen. Og kom tidlig, så unngår du hordene av turister som poserer med åpne armer.

Sukkertoppen

Den står skåret i granitt midt ute i vannet. Sukkertoppen er en av Rios største attraksjoner, med kabelbaner som tar deg med opp til det nesten fire hundre meter høye fjellet. Her har du en av byens beste utsikter. Billetter kan kjøpes på stasjonen ved stranden Praia Vermelha eller på Bondinho.com.br til 160 kr.
Gatekunst

Rio er et galleri i seg selv. Hver eneste grå murvegg og fasade er dekorert med fargerik gatekunst. Se blomster, damer, dyr og hodeskaller på en guidet tur til de beste kunstverkene. Bestill for eksempel en tur på Likealocalguide.com eller Brazilexpedition.com til rundt 350 kr.

Karneval

Det blir ikke spart på verken farger, fjær eller paljetter. Verdens største karneval er i Rio – en sann verdensbegivenhet. Fest, musikk og dans fyller gatene, og i ekstravagante kostymer konkurrerer de forskjellige sambaskolene om å bli kåret til den beste. Det neste karnevalet finner sted 24.–28. februar 2017.