Dette leser kjendisene på stranden
På jakt etter ferielektyre? Se hvilke bøker som har gjort mest inntrykk på Linnéa Myhre, Synnøve Macody Lund og Mariann Hole, og hva de tar med på ferie i sommer!
AvLinnéa Myhre
Hun har gitt ut to romaner og imponert med danseferdigheter i Skal vi danse. Linnéa Myhre (25) leser bøker som minner om hennes egne og synes kokebøker er poesi.
Beste Biografi:
– Jeg har aldri vært så genuint opptatt av et menneske at jeg har hatt lyst til å lese tusen sider om vedkommenes liv. Det er litt frustrerende, ettersom at jeg er sikker på at jeg kunne lært en hel del. Hadde det eksistert en biograf om Eyvind Hellstrøm, hadde jeg glatt lest den.
Boken som har gjort mest inntrykk:
– Prozac Nation (3) av Elizabeth Wurtzel. Jeg leste den etter jeg skrev ferdig Evig Søndag, og ble nesten flau over hvor lik den var min egen bok. Hadde jeg lest den tidligere, hadde jeg nok anklaget meg selv for plagiat. Men den fikk meg til å forstå hvor lik en deprimert person er en annen.
Ferielektyre:
– Jeg har planer om å lese Any Human Heart (1) av William Boyd som jeg fikk i gave. Den er på engelsk, så det er bare å finne frem google translate.
Favorittforfatter:
– Bret Easton Ellis er den jeg beundrer mest, selv om mange av bøkene hans er irriterende og rare. Jeg forguder American Psycho (5) og har aldri lest en bedre bok. Jeg siterer den daglig.
På nattbordet:
– Jeg står fast i Thomas Bernards Utsettelse (4).
Favorittbok innen mote/kunst:
– Jeg har aldri lest en mote- eller kunstbok i hele mitt liv. Med mindre Hellstrøm sine kokebøker teller, da. Maten hans er jo kunst, nærmest poesi.
Boken jeg hadde reddet i en brann:
– Bøker kan som regel erstattes, men jeg har en som betyr litt mer enn de andre, nettopp Prozac Nation. Psykiateren min fikk den nylig signert til meg, uten at jeg hadde bedt om det. Da begynte jeg å grine.
Boken alle burde ha:
– Glassklokken av Sylvia Plath. Den er både tragisk og vakker. Den beskriver en ung, deprimert jente i New York som har alt, men som ikke greier å se verdien i å leve. Selv om den er skrevet for over 50 år siden, følte jeg meg truffet da jeg leste den.
På ønskelisten:
– Jeg gleder meg til å lese Michael Houellebecqs Soumission (2) som ble utgitt samme dag som Charlie Hebdo-attentatene. Noe uheldig ettersom romanen omhandler et ledende muslimsk parti i fransk politikk. Michael tråkker stort sett på alt og alle. Jeg gleder meg veldig til den blir oversatt til norsk, siden han er en av mine favoritt forfattere.

Synnøve Macody Lund
Skuespiller og romandebutant Synnøve Macody Lund (39) gir aldri slipp på sin stjålne Shakespeare og lar seg berolige av Knausgårds ærlige berettelser.
Beste biografi:
– Orlando (5) – Virginia Woolfs uprentiøse liksom-biografi om elskerinnen Vita Sackville West. Den har fulgt meg gjennom hele livet og under alle studier. Det er boken jeg har lest mest og skrevet mest om. Vanvittig vakker og forførende morsom.
Boken som har gjort mest inntrykk:
– Da jeg leste Ronja Røverdatter som tiåring, forandret verden seg. For første gang identifiserte jeg meg fullt og helt med en romanfigur, og fik en klarere tanke om hvem jeg selv var. Jeg har lest den 12 ganger, tror jeg.
Ferielektyre:
– Jeg vet ikke hvor mye jeg får lest i sommer, da boken min Personer du kanskje kjenner gis ut i september. Men kanskje Knaugårds siste bind. Hans modige prosjekt beroliger meg.
Favorittforfatter:
– Umulig, siden det forandrer seg. Da jeg var ung elsket jeg John Irving og i dag er det alt fra Siri Hustvedt (1) til Thomas Espedal. Jeg veksler mellom bøker der historien driver, til tekster som er språklig skåret inn til benet.
På nattbordet:
– Thomas Espedals Imot naturen (4) med litterære åpenbaringer i nesten hver setning. Den får meg til å glede meg til å skrive neste dag.
Favorittbok innen mote/kunst:
– Alt av Roy Litchenstein (3).
Boken jeg hadde reddet i en brann:
– The complete works of William Shakespear (2), basert på 1623-utgaven. En gigantisk murstein jeg snek med meg fra bokhllen til pappa da jeg flyttet hjemmefra for å studere litteratur.
Boken alle burde ha:
– Kim Hiortøys Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig. Denne lille saken - med korte, treffende tekster og enkle illustrasjoner - fant jeg tilfeldig en dag jeg var ute og trillet som nybakt mot. Den vekket meg, avdekket litteraturen i hverdagen og fikk meg til å skrive for første gang på lenge.
På ønskelisten:
– Elena Ferrante. Napoli romanene. Den første boken i serien på fire, Mi Briljante Venninne, holdt meg oppe en hel natt. En god-vondt knyttneveslag fra den fattige, pulserende delen av Napoli. Om kvinners vennskap, kjærlighet og menn som er fanget i mafiaens nådeløse roller.

Mariann Hole
Skuespiller Mariann Hole (33) er fan av Marilyn Monroe, elsker sine venners illustrasjoner og lytter til svensk krim. Brenner det, er det dagbøkene som reddes.
Beste biografi:
– Blond (5) av Joyce Carol Oates. Det er et portrett av Marilyn Monroe som ikon, men også som et vanlig menneske - med feil og nedturer. Boken trenger et fint bilde av datidens kulturscene i Amerika.
Boken som har gjort mest inntrykk:
– The picture of Dorian Grey av Oscar Wilde, En ettermiddag om høsten (4) av Mirjam Kristensen og The Road av Cormac McCarthy er alle store favoritter.
Ferielektyre:
– Mi brilljante venninne av Elena Ferrante skal jeg gå til innkjøp av. Ellers anbefaler jeg lydbøkene til Lars Kepler, gjerne på svensk. De er utrolig spennende og fine å høre på sammen med noen på sene sommerkvelder.
Favorittforfatter:
– Jeg elsker Anton Tsjekhovs dramatikk. Stykkene hans har en lengsel etter å bli og være noen man ikke er, et gjennomgående tema i litteraturen jeg liker. Verket hans, Tre søstre, spiller jeg faktisk på Nationaltheatret denne høsten.
På nattbordet:
– America Rust av Philipp Meyer er ferdiglest, og skal nå leveres tilbake til en kompis. Anbefales på det varmeste.
Favorittbok innen mote/kunst:
– Illustrasjonsbøkene til min bestevenninne Lisa Aisatos. Hun har en helt unik strek som gir gjenklang i hjertet til både barn og voksne. Så elskeg jeg og hater jeg Bert Sterns The Last Sitting (1) om Marilyn Monroe. Den viser hans grådige forgudelse av Marilyn som et objekt, ikke den hun virkelig er - et menneske på sitt svakeste som bare vil bli elsket. Elise Dingstad og Ellen Marie Garåsens bok om vintage, Frøken Dianas Vintage, er også utrolig inspirerende.
Boken jeg hadde reddet i en brann:
–Alle dagbøkene jeg skrev da jeg var yngre. Jeg skriver fremdeles små avhandlinger av og til for å få tømt meg.
Boken alle burde ha:
– Dikt (3). En viktig skildring av samtiden og flerkulturen vi lever i.
På ønskelisten:
– De uberørbare av Ane Bjøru Fjeldsæter (2). En viktig bok om kampen mot Ebola, men også en pekepinn på hvordan vi lar oss distansere fra katastrofer som skjer på andre siden av jorden. Av og til må man lese litteratur for å våkne opp litt.
Meld deg på vårt nyhetsbrev, for dette kan du ikke gå glipp av!
