© Getty Images // Privat

Drømmen om Island

Uslåelig natur, fantastisk mat og unik vintage-shopping. Costumes Sonia Uppal og Alexandra Sætran dro på venninnetur til Island.

Om du trodde de mektige naturscenene fra HBO-serien Game of Thrones var animerte, må du tro om igjen. Når du besøker Island, skjønner du at disse praktfulle stedene faktisk eksisterer. Askeskyen etter vulkanutbruddet på Eyjafjallajökull i 2010 satte Island på kartet, og siden har turismen økt. Over tre millioner har besøkt den vulkanske sagaøya det siste året, og ifølge Bloomberg har turisme blitt Islands største eksportvare og nest største industri.

Til tross for at Reykjavik er en av de dyreste storbyene i Europa, strømmer turister inn for å se det unike landskapet, preget av aktive vulkaner, varme geysirer og termiske bad. Kulturlivet har også blomstret opp de siste årene, og kommer til uttrykk i musikk, film, kunst, litteratur og i moten. Det sies at designere tester ut nye klær og trender i Reykjavik først, for å se om det slår an der, før det lanseres andre steder.

Visste du at den største bananplantasjen i Europa finnes på Island, og at vannet i elvene er så rent at du kan drikke det?

Her skal du bo

SAND HOTEL BY KEAHOTELS

Hotellet passer utmerket for deg som ønsker å bo sentralt i Reykjavik, noe som for så vidt er smart siden det er vanskelig å finne taxier i hovedstaden. Hotellet ligger rett ved hovedgaten og bare minutter unna de beste restaurantene og barene.

Pris: Cirka 1.500 kr. per natt.

LOFT HI HOSTEL

Ser du etter rimeligere alternativer, huser hovedstaden flere kule byhosteller.
Loft HI Hostel er et samlingspunkt for både turister og lokale og ligger midt i byen. Stedet tilbyr blant annet yogaklasser, arrangerer konserter og har en populær takterrasse.

Pris: Cirka 350 kr. per natt.

ION ADVENTURE HOTEL

En times kjøretur unna Reykjavik ligger ION Adventure Hotel midt i naturriket. Våkn opp til utsikt over isbreer, og nyt et termisk bad under nordlyset. Hotellet har egne bassenger, en prisbelønt bar og tilbyr behandlinger som lavaspa.

Pris: Cirka 2.500 kr. per natt.

Middag i solnedgang.

© Privat

Her skal du spise og drikke

BRUNSJ

COOCOO'S NEST

Langs havnen i Reykjavik finner du den familieeide restauranten Coocoo’s Nest, som byr på alt fra pannekaker til pasta og avokadotoast. Bestill husets rødbetmimosa, og nyt fantastisk utsikt.

GLÓ

Er du opptatt av økologisk og vegansk mat, er restauranten til Sólveig Eiríksdóttir ditt sted. Hun har kokkelert for kjendiser som blant andre Beckham-familien og Gwyneth Paltrow.

MIDDAG: APOTEK KITCHEN

I et gammelt apotekbygg finner du Apotek Kitchen, som serverer alt fra Islands tradisjonelle rett plokkfiskur, til argentiske grillreker. Restauranten minner om Theatercaféen i Oslo, og har vunnet flere priser for sine drinker med navn som Painkillers, Stimulants og Placebos.

Glad i kaffe? Reykjavik Roasters er et must!

© Privat

KAFFE: REYKJAVIK ROASTERS

Den mest populære kaffebaren i Reykjavik ligger et steinkast unna handlegaten. Med håndplukkede kaffebønner og eget brenneri.

BAKERI: SANDHOLT

Sandholt er et av de eldste bakehusene i Reykjavik, og åpnet i 1920. Prøv husets hjemmelagde surdeigsbrød med smør, syltetøy eller belgisk sjokoladepålegg.

VINBAR: PORT 9

Med fargerike fløyelsstoler, dempet belysning og intim og uformell stemning byr vinbaren Port 9 på en omfattende vinliste. De har også et bredt utvalg av forskjellige typer øl.

COCKTAILBAR: ARTSON

Denne kule baren serverer gode drinker i glasset. De fleste er basert på urter som basilikum og rosmarin, og får mye skryt for sin Espresso Martini, som bør prøves. Forvandles til partysted på kvelden.

UTELIV: MIAMI

Vil du ta på deg høye hæler og finkjolen, bør turen gå til det nyåpnede utestedet som minner om en eksklusiv klubb i Miami. Drinkene er upåklagelige, og musikken så bra at du ikke klarer å sitte stille. Prøv husets signaturdrink Cabriolet, som er en fin miks av rom, kanel, honning og lime.

Viktig å være tålmodig når du er på vintage-jakt.

© Privat

Her skal du shoppe

Laugavegur og Skólavörðustígur er de mest populære handlegatene i Reykjavik. Her finner du en god blanding av gammelt, nytt tradisjonsrikt og moderne. Husk å be om tax-refund-skjema når du handler.

HILDUR YEOMAN STORE

Hildur er en av de mest anerkjente designerne på Island, og har kledd opp kjendiser som Taylor Swift i sitt design. Hun henter sin inspirasjon fra landskapet på Island, og selger alt fra klær til smykker og undertøy i sin egen lille butikk. Verdt en titt!

HÚRRA REYKJAVIK

Suppler basisgarderoben din hos konseptbutikken Húrra Reykjavik, der både kvinner og menn kan kjøpe klær, sko og tilbehør. Her finner du streetwear-merker som Blache, Carhartt, Tom Wood og kule sneakers som ofte er utsolgt andre steder.

SPÚÚTNIK

Blomsterkjoler, skinnjakker, jeans og designervesker. I vintage-butikken Spúútnik finner du alt fra trendy luksusmerker til ikoniske Levi’s-jeans. Husk å sette av god tid.

WASTELAND

En annen vintage-favoritt er den nyåpnede butikken Wasteland. Her finner du alt fra lekre trenchkåper til sko, kjoler og smykker, men igjen: Det gjelder å bruke litt tid på å lete frem de beste skattene.

Det spektakulære naturfenomenet Gullfoss tar pusten fra deg.

© Privat

Det skal du oppleve

GOLDEN CIRCLE

Den mest populære rundturen på Island, Den gylne sirkel, gir deg alle høydepunktene på én dag. Første stopp er Þingvellir nasjonalpark, som ble tatt med på UNESCOs verdensarvliste i 2004. Det er her islendingene skal ha holdt sitt første landsting i år 930.

Neste stopp er Geysirområdet med sine varme kilder og Islands mest aktive geysir, Strokkur. La deg fascinere av kokende vann som spruter himmelhøyt flere ganger i timen.

Den tredje hovedattraksjonen på rundturen er Gullfoss. Et hav av rennende vann fra elva Hvítá fosser i to etasjer, og buldrer til slutt ned en dyp kløft mellom fjellveggene. Er du heldig, kan du se flere regnbuer over vannet på Gullfoss.

Blendet av lyset. Sonia og Alexandra nyter et bad i den berømte Blå lagune.

© Privat

Den blå lagune er en av hovedattraksjonene på Island. Husk å forhåndsbestille billettene.

© Getty Images

DEN BLÅ LAGUNE

Den blå lagune er den største turistattrak- sjonen på Island. Dette er et gigantisk utebad fylt med melkeblått vann med en temperatur på 36–40 grader, som kommer fra geometrisk kraftverk. Området er omgitt av knudrete lavastein og damp. Vannet er rikt på mineraler som silisiumdioksid og svovel, og skal derfor ha en helbredende effekt på hudplager.

Det er en helt magisk følelse å stikke føttene ned i det varme vannet mens gradestokken viser minusgrader. Inngang koster rundt 85 euro, og det er lurt å forhåndsbestille billettene på nettet. Du får et håndkle, leirmaske og en gratis drink inkludert i prisen. Det er dog lurt å ha med seg en god balsam, da saltet i vannet kan tørke ut håret. Du kan også bestille et privat område eller spabehandlinger mot en høyere pris.

Den blå lagune ligger midt mellom Reykjavik og flyplassen. Så dra gjerne innom lagunen enten på vei til eller fra flyplassen. De oppbevarer bagasjen din mens du tar et bad. Om du ønsker samme opplevelse, men roligere og til en mindre penge, kan du sjekke ut Myvatn Nature Baths, som ligger et lite stykke unna Reykjavik.

HVALSAFARI

Om du er på Island mellom mai og september, bør du dra på hvalsafari. Da er dyrelivet i fjorden på sitt beste. Du får låne kjeledresser og tepper på båten, men ta likevel på deg varme klær og gjerne lue, skjerf og hansker. Du kan også velge å se alt innendørs via panoramavinduene på båtene. Turen varer i cirka tre timer, og er du heldig kan du se flere enn 20 av de forskjellige hvalartene. Delfiner, seler og sjøfugler er også et vanlig syn. Det vakre landskapet og utsikten til lavtliggende sol kommer til å bli et minne du sent glemmer.

RIDETUR PÅ ISLANDSHEST

Islandshester er en av de eldste hesterasene i verden, og ble brakt til Island med vikingene for over 1000 år siden. En ridetur i Game of Thrones-landskap er kanskje den beste måten å utforske islandsk natur på. En tur varer ca. 2,5 time, og tar deg gjennom vulkansk landskap og fantastisk utsikt over fjellene. Du kan også tilbringe en hel dag på hesteryggen, om du ønsker det, eller kombinere turen med en annen aktivitet som ridetur og hvalsafari eller ridetur og spa.

Andre populære aktiviteter på Island:

Golf: Med over 50 golfbaner på Island, er dette det landet i Europa som har flest baner i forhold til innbyggertallet.

Rafting: Utfordre den islandske naturen i fosser og fall, på kort eller lang tur.

Superjeepsafari: Superjeepen er en ombygd firehjulsdrevet jeep, spesialutrustet for det ujevne terrenget som fører til mange av Islands mest spennende severdigheter. Helikoptertur: Vil du se sagaøya fra en annen vinkel, kan du sveve over Reykjavik i et helikopter.

Snøscooter på bre: Unik opplevelse på breene Langjökull og Snæfellsjökull. Arrangeres året rundt.

Northern Lights Night Tour: Kjør ut til de beste utsiktspunktene, og lær om øyas folklore. Du kan også se nordlyset fra Reykjavik, men da bør du dra til steder der det er lite lys, slik som lyshuset på Grotta.

Vatnajökull, Europas største isbre.

© Getty Images

Tre avstikkere

RAUÐISANDUR

5 timers kjøretur unna Reykjavik ligger Rauðisandur, som er en 10 kilometer lang strand på sørkysten av Island. Her er sanden rød på solfylte dager og endrer farge på regntunge dager. Stranden er nokså isolert, og verdt et besøk om du ønsker å rømme vekk fra turistmassene. Om du har leid bil, er det viktig at du kjører forsiktig da veiene kan være smale og bratte. Restaurantene der serverer retter laget av lokale råvarer, og er absolutt verdt et besøk.

LÁTRABJARG CLIFF

På det vestligste punktet på Island finner du Europas største fugleklippe, som er hjemmet til utallige fuglearter, deriblant lundefuglen. Fuglefjellet strekker seg over 14 kilometer og er 441 meter høy. Her er det mulig å fotografere fra nært hold, men ikke gå for nærme kantene, de kan være glatte.

JÖKULSÁRLÓN IS-LAGUNE

Sør på Island ligger isbreområdet Jökulsárlón, som ofte blir brukt som location for filminnspillinger. Her kan du kan se flak av isbreen Vatnajökull, Europas største.

Fakta

Hovedstad: Reykjavik.

Folketall: 334 252 (2016).

Valuta: Islandske krona (ISK). Offisielt språk: Islandsk.

Klima: Atlantisk, modifisert av balansen mellom den varme golfstrømmen og forskjellige kalde polarstrømmer.

Sesong: Mai til september er de varmeste månedene, med en gjennomsnittstemperatur på mellom 10 og 15 grader.

Flyreise: Fly med Norwegian eller Icelandair, som har daglige ruter til Island. Prisene varierer fra sesong til sesong, men er du heldig kan du sikre deg tur/retur for 1.800 kr.