Filmlocations: Her er verdens mest romantiske steder
© Out of Africa

Reis til verdens mest romantiske locations

Enkelte store kjærlighetsfilmer har locations som har blitt ikoniske. Hva med å reise dit og oppleve stedene med din egen store kjærlighet?

Har du fortsatt ikke planlagt sommerferien? Det er fortsatt ikke for sent. Hva med å reise til et av verdens mest romantiske steder i sommer? Vi tar deg med til syv romantiske locations, som du mest sannsynlig kjenner igjen fra favoritten blant kjærlighetsfilmer.

Her er de 10 mest romantiske storbyene i verden

Out of Africa: Bakkene i Kenya

Kenyas solfylte vidder danner rammen for den danske forfatteren Karen Blixens (Meryl Streep) og eventyreren Denys Finch Hattons (Robert Redford) skjebnesvangre affære i storfilmen Out of Africa fra 1985, basert på Blixens selvbiografiske roman Den afrikanske farm. Parets tiltrekning oppstår umiddelbart og kjærligheten vokser raskt, allerede mens Karen fortsatt er gift med sin danske mann. Senere skiller hun seg, og Denys flytter inn på Karens kaffefarm. Her får de begge oppleve en periode med stor lykke, mye større enn Karen noengang siden skal få oppleve. Stjerneduoen Streep og Redfords kjemi får hjertet til å banke ekstra, og lysten til å oppleve romantiske flyturer over Afrikas sletter eller piknik i de bølgende dalene i Ngong Hills melder seg. I dag kan reisende gå i filmstjernenes fotspor og besøke både farmen - som fungerer som museum for Karen Blixen - og Denys´ gravsted på parets elskede Ngong Hills, en kort kjøretur sydvest for Nairobi.

Karen Road, Langata.

Ikonisk kjærlighetsfilm: Before Sunrise
© Before Sunrise

Before Sunrise: Pariserhjulet i Wien

Regissør Richard Linklaters mesterlige Before-trilogi ligger helt i toppsjiktet over filmhistoriens mest romantiske - og realistiske - kjærlighetsfortellinger, drevet av en knivskarp dialog, et postkortpoetisk bildespråk og to geniale skuespillere i front. Filmene følges amerikanske Jesse (Ethan Hawke) og franske Céline (Julie Delpy) på tre enkelte dager i løpet av tre tiår. I den første filmen, Before Sunrise fra 1995, møtes de som unge backpackere på et tog til Wien. Jesse og Céline hopper av toget sammen og går på oppdagelse i Wiens gater gjennom en kveld og en natt, mens de snakker, flørter og forelsker seg. Den perfekte kulisse for parets første kyss er pariserhjulet Riesenrad fra 1987. Hjulet ble for første gang udødeliggjort på film i Orson Welles´ film noir-klassiker Den tredje mann fra 1949, og det er fortsatt mulig å ta en tur i hjulet sammen med din utkårede.

Riesenradplatz 1.

Ikonisk kjærlighetsfilm: Amelie fra Montmartre
© Amelie fra Montmartre

Amélie fra Montmartre: Kaféen i Paris

På art deco-kaféen Café des 2 Moulins, jobber yndige Amélie (Audrey Tautou) i Amélie fra Montmatre fra 2001. Det er her hun ber sitt hjertes utkårede om å komme og hente boken han har mistet, og som hun har funnet. Og det er her hun ikke tør å gå bort til han. Gi deg hen til Amélies Paris, og smak på kaféens crème brulée - oppkalt etter Amélie - eller sett deg uten for med et glass vin under de røde markisene, og ta inn livet som slentrer forbi.

15 Rue Lepic.

Ut og reise? Bo på verdens mest Instagram-vennlige hoteller

Ikonisk kjærlighetsfilm: Love Actually
© Love Actually

Love Actually: Gaten i Notting Hill

Noen av de mest romantiske filmscener er ikke nødvendigvis dem som slutter lykkelig. Dette understreker Andrew Lincoln i rollen som Mark i Love Actually, hvor drømmekvinnen Juliet, spilt av Keira Knightley, innledningsvis gifter seg med Marks beste venn. Situasjonen er håpløs, men i et rasende romantisk stunt får Mark likevel erklært sin kjærlighet: Rett før jul tropper han opp på døra til Juliet og uten et ord får fortalt henne alt han har på hjertet - ved hjelp av håndskrevne pappskilt. Love Actually fra 2003 er ikke bare en av de mest romantiske filmene i nyere tid, den er også en visuell kjærlighetserklæring til London, og scenen foran Juliets dør er skutt i en vakker liten brosteinsbelagt sidegate i bydelen Notting Hill.

27 St Lukes Mews.

Ikonisk kjærlighetsfilm: La Dolce Vita
© La Dolce Vita

La Dolce Vita: Trevi-fontenen i Roma

Roma er ubestridt en av verdens mest romantiske hovedsteder og har ikke overraskende lagt scenen for en lang rekke kjærlighetseventyr på film - fra Roman Holiday med Audrey Hepburn til Woody Allens To Rome With Love. Det mest gjenkjennelige filmbildet fra byen forestiller imidlertid den svenske skuespilleren Anita Ekberg, der hun bader i Trevi-fontenen iført en guddommelig kjole i mesterregissøren Federico Fellinis La Dolce Vita fra 1960. Ekberg spiller, morsomt nok, en svensk filmdiva ved navn Sylvia, som i scenen kurtiseres av sladderjournalisten Marcello, spilt av italienernes yndlingsfilmstjerne Marcello Mastroianni. En sen nattetime smelter paret sammen i et hett kyss under fontenens vannfall, og siden den gang har forelskede turister hver dag forsøkt å gjenskape stuntet - til evig irritasjon for det romerske polizias.

Piazza di Trevi.

Ikonisk kjærlighetsfilm: Sleepless in Seattle
© Sleepless in Seattle

Sleepless in Seattle: Empire State Building i New York

I en av de aller søteste kjærlighetsfilmene fra det siste århundrede, Sleepless in Seattle fra 1993, deler hovedrollene Annie (Meg Ryan) og Sam (Tom Hanks) faktisk kun én enkelt scene. Den utspiller seg på toppen av Empire State Building på selve Valentinsdagen, i filmens aller siste minutter. Scenen er en hyllest til filmklassikeren An Affair to Remember, hvor de elskendes møte på det samme stedet spoleres av en tragisk ulykke. Men i denne filmen går ender det heldigvis langt bedre, og amors piler eksploderer når Annie og Sams øyne møtes. Filmen avsluttes med at kameraet suser rundt Empire State Building, hvor alle sidene lyses opp av enorme røde hjerter. Too cute.

350 5th Avenue

Ikonisk kjærlighetsfilm: Slumdog Millionaire

Slumdog Millionaire: Jernbanen i Mumbai

Mumbais imponerende jernbanestasjon Chhatrapati Shivaji Terminus fra 1887 er både beskyttet på UNESCOs verdensarvliste og ikke minst verdens travleste togstasjon med 18 spor og tre millioner reisende daglig. Det var derfor litt av et maskineri som ble satt igang, da regissør Danny Boyle iscenesatte den Oscar-vinnenede Slumdog Millionaires sprudlende sluttscene nettopp her i 2008. Jamal (Dev Patel) og Latika (Freida Pinto) har begge vært igjennom mye, fra en felles barndom i slummen til en tapt millionsjanse på nasjonal tv. Men til slutt får de hverandre endelig, mitt i togstasjonens menneskemylder hvor Latika gir oss filmens siste replikk: "Kyss meg!" Etterpå, mens rulleteksten går, står paret i spissen i et fargerikt, Bollywood-inspirert dansenummer sammen med hundrevis av statister til tonene fra den Oscar-vinnende sangen Jai ho ("La seiren være din" på nepalesisk).

Chhatrapati Shivaji Terminus Area.

© Slumdog Millionaire