Hanoi, Vietnam
© Getty Images

Reisetips: Dette bør du gjøre i Hanoi

Vietnams hovedstad, Hanoi, er en av Asias mest autentiske byer. Vi tipser om hvor du bør spise, bo og shoppe!

Sjarmerende kaos er den perfekte beskrivelsen av stemningen i Vietnams hovedstad, Hanoi. Et virvar av tutende motorsykler, storslåtte boulevarder, fargerike, kronglete gater og små, grønne oaser danner rammen om en av Asias mest autentiske byer. Kanskje Vietnam bør bli neste reisemål?

Les også: Hit drar Costume-redaksjonen på ferie år etter år

Sofitel Legend Metropole

Det mest ekslusive hotellet i byen: Sofitel Legend Metropole

© Privat

Her bør du bo:

En svunnen tid

Byens eldste og mest eksklusive hotell, Sofitel Legend Metropole, ligger i byens franske kvarter. Det oser av historie. Allerede idet du trer inn i lobbyen er det som å befinne seg i en annen tid. Alle fra Dronning Margrethe av Danmark til Brad Pitt har bott på hotellet, og hver dag klokken 17 kan du få en historisk rundtur. Den avsluttes i det gamle, underjordiske bomberommet (her satt blant andre skuespiller Jane Fonda i ly under Vietnamkrigen).

Unn deg også en middag eller drink i hotellets utendørsrestaurant. Bordene vender ut mot en liten plass, der de lokale hver kveld spiller badminton, dyrker tai chi og danser. Hotellet er ikke billig, men heller ikke spesielt dyrt i forhold til europeiske priser. En natt koster fra cirka 3 000 kr.

15 Ngo Quyen Street, Hoan Kiem District, Sofitel.com.

Kaffe på Cong Caphe i og lokal restaurant i Hanoi.
© Privat

Her bør du spise:

Ikke for sarte mager

Det er mange små matboder i byens gamle kvarter. Er du modig, og har du en sterk mage (vietnameserne er absolutt ikke kjent for sin gode hygiene), kan du sette deg på en av de små plaststolene foran «restaurantene» og nyte en suppe eller et par vårruller for under 20 kroner.

Kaffe og kokos

Kjeden Cong Caphe lager den beste kaffen i Hanoi. Prøv deres klassiske vietnamesiske kaffe, eller kast deg ut i en kaffe med kokos-is. Det smaker fantastisk – selv for en som normalt foretrekker kaffen svart. Eneste minuset med stedet er at folk røyker innendørs.

Congcaphe.com

Litt à la Buddha Bar

Hvis du vil ha litt Buddha Bar-stemning, skal du spise på Wild Lotus. Maten er nydelig og autentisk. Prøv for eksempel en set menu med blant annet krabbe og grillet fisk med mango.

55 A Nguyes Du Str., Wildlotus.com.vn.

Cho Dong Xuan, Hanois største marked

Cho Dong Xuan, Hanois største marked

© Privat

Her bør du shoppe:

Delikat silke

Han Gai er silkegaten i Hanoi. Her er det fullt av butikker som selger silke, enten som pyjamas, undertøyskjoler eller bare som metervare du kan ta med hjem.

Fra spisepinner til fuglebur

Cho Dong Xuan er Hanois største marked. Her finner du alt fra spisepinner til fuglebur, og det er lett å la seg rive med. Bare husk at tingene ofte ikke passer like godt inn i din minimalistiske stue som i kulørte Hanoi.

Dong Xuan.

Luksus

Tran Tien Plaza er byens eneste eksklusive kjøpesenter med merker som Cartier, Dior og Louis Vuitton. Senteret er ikke spesielt prangende, og utvalget er lite, men du støter på dørvakter i uniform og ytterst velkledde kvinner.

24 Hai Ba Triang, Trangtienplaza.vn.

Outlet

Made in Vietnam ligger flere steder i byen. Her kan du være heldig å finne merker som North Face og J.Crew til en billig penge. Husk å være tålmodig. Her er kaotisk, og her finnes også mye klær du aldri vil invitere inn i garderoben din.

Pakkeliste: Dette tar du med deg på strandferie

Utenfor litteratur-tempelet Van Mieu i Hanoi

Den frodige, grønne hagen ved litteratur-tempelet.

© Privat

Dette bør du oppleve:

Hoan Kiem

De lokale holder til ved sjøen Hoan Kim, der sagnet om en hundre år gammel skilpadde florerer. Den skulle visstnok berike beskuerne med lykke (de fleste lokale tror imidlertid ikke helt på dette lenger). Nyt en spasertur rundt sjøen, eller sett deg på en av de små kafeene – alt mens du nyter en kald Cola og observerer de lokale danse eller flykte inn i skyggen på en varm dag.

Litteratur-templet

Templet Van Mieu ble bygget i 1070 og er Vietnams første universitet. Det er en fredfull liten oase som er omgitt av små basseng og trær. Universitetet er ikke i bruk den dag i dag, men studentene kommer på besøk for å klappe steinskilpaddene. Det sies å gi hell. Det koster bare seks kroner å komme inn, og har åpent hver dag unntatt mandager.

558 Quóc Tú Giám, Vanmieu.gov.vn.

Litteratur-tempelet Van Mieu i Hanoi.

Byens studenter valfarter til det rolige tempelet Van Mieu for å klappe dets lykkebringende skilpadder i stein.

© Privat

Den gamle bydelen

Det sjarmerende gamle kvarteret ligger vest for sjøen, og her er de små gatene tettpakket med små forretninger, matboder og ikke minst scootere og motorsykler. Det krever sin kvinne å ikke la seg overrumple av alle de tutende motorsyklene som kommer fra alle retninger. Heldigvis veier de mange duftene, lydene og de vennlige smilene opp for dette. I den sørlige delen av kvartalet finner du den franske delen. Her kan du slentre ned gjennom store, beplantede boulevarder og beundre de eldre og imponerende bygningene fra den franske kolonitiden.

Det store idolet

Det er 39 år siden Nord-Vietnams tidligere leder, Ho Chi Minh, som frigjorde landsdelen fra Frankrike, døde. Han er fortsatt en høyt æret person i mange vietnameseres øyne, og som turist er det imponerende å se hvordan vietnameserne i alle aldre gladelig står i lang kø for å se de balsamerte restene av «onkel Ho», som de kaller han. Besøket i mausoleet er gratis, men det har kun åpnet mellom 8 og 11 og har stengt fredag og mandag.

9 Ngoc Ha, Ba Ding Square.

Ha Long Bay, Vietnam

Vakre klipper og solnedganger du sent vil glemme i Ha Long Bay

© Getty Images

To avstikkere fra Hanoi

Trenger du en pause fra byens larm og liv, er det massevis av paradisiske muligheter.

Spektakulært syn

Halong Bay er Vietnams største turistmagnet. 80 meter høye kalksteinsklipper rager opp av det smaragdgrønne vannet. Et spektakulært syn, som best nytes ombord på et av buktens turbåter. Med et areal på mer enn 1 500 kvadratmeter er bukten heldigvis så stor at området ikke virker fullt. De mange kalksteinsøyene er formet av vær og vind gjennom 500 millioner år, men det vietnamesiske sagnet sier noe annet. Halong betyr «der dragen stiger ned i havet», og historien sier at øyene ble skapt av en stor, ildspyende drage fra fjellene. Den hadde kurs mot land, men feilberegnet høyden, og med sin svingende hale skapte den daler og klipper som ble fylt med vann.

Bukten med flytende landsbyer har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1994. For den aktive og eventyrlystne er det utallige muligheter for å gå turer, klatre i klipper, dykke og ro i kajakk, men den største attraksjonen er å sitte på et båtdekk med en kald drink i hånden og se solen gå ned. De fleste besøker Halon Bay på en arrangert tur fra hektiske Hanoi, cirka 300 kilometer unna. En kjøretur på omtrent fire timer, og så er du i paradis.

Nha Trang, Vietnam

Lei kajakk på stranden eller nyt en time morgenyoga for deg selv på terrassen i vakre Nha Trang.

© Privat

Fortryllende bukt

To timer med fly fra Hanoi ligger Nha Trang. Det er en av Vietnams størst voksende turistbyer, og dessverre minner hovedgaten og den lange stranden om en av dem du finner på turistifiserte Phuket i Thailand. Nettopp derfor skal du ta en taxi ut til den lille havnen, der det venter en båt som tar deg til paradiset An Lam Ninh Van Bay Villas. Taxituren tar cirka 45 minutter, og båtturen et kvarter. Når du ankommer bukten, blir du ønsket velkommen av hotellets manager, og omgivelsene og stemningene gjør at du raskt slapper av og nærmest klyper deg selv i armen over at du har landet i et så fantastisk paradis. Book en lagoon bungalow – den har utsikt over en liten sjø og gir deg ekstra privatliv. Du har ditt egen basseng og en butler, som alltid står til rådighet. Resorten tilbyr også gratis guidede turer av forskjellige lengder, morgenyoga med en nydelig utsikt ut over vannet og fjellene, eller du kan låne en kajakk og selv utforske bukten. Stedet har også et lite spa, der du kan nyte en avslappende massasje. Absolutt luksus for en tredjedel av prisen av det du må betale på naboresortet, Six Senses.

An Lam Ninh Van Bay Villas, Anlamnvb.com.