Reisetips: Her er 10 vintage-butikker du må besøke
© Lise Ulrich

Reisetips: Her er 10 beste vintage-butikkene i verden

Glem alle kjedebutikkene der ute, her har du oversikt over de ti beste vintage-butikkene fra byer rundt om i verden!

Paris Vintage
© Lise Ulrich

PARIS

Valois Vintage Paris:

Hvis du alltid har hatt en drøm om å gå på jakt i en velkledd frank jente sitt skap, har du muligheten i Valois Vintage Paris. Det er en av den franske hovedstadens ultimate vintagebutikk og en favorittdestinasjon blant moteredaktører. Butikken ligger rett ved det franske presidentpalasset på Rue du Faubourg Saint-Honoré, og her velges sortimentet nøye ut. Du kan finne alt fra Birkin-vesker til Céline-jakker, sko, accessoirer og smykker. Butikken har også en egen nettbutikk.

8 Rue des Saussaies, Valoisvintage-paris.com

Byskatter i Skandinavia: Her må du stikke innom!

C. Madeleine’s
© Lise Ulrich

MIAMI

C. Madeleine’s:

Selv om C. Madeleine’s er blitt nevnt i magasiner som Vogue og W, er den enorme luksusvintagebutikken fortsatt en slags hemmelighet i Miami. Butikken ligger i North Miami Beach, og er et bra alternativ når du vil vekk fra de shoppende hordene på populære Collins Avenue og Ocean Drive. Kjendiser og stylistene deres frekventerer jevnlig butikken, som skjuler merker som Oscar de la Renta, Chanel og Versace. I tillegg har de en egen avdeling med ekstravagante spesialdesignede kreasjoner.

13702 Biscayne Boulevard, Cmadeleines.com

The Way We Wore
© Lise Ulrich

LOS ANGELES

The Way We Wore:

The Way We Wore oser Hollywood-glamour, og har siden 2004 servert både filmstjerner og vanlig dødelige en eklektisk miks av designer-funn (tenk Lanvin-ballerinasko, Chanel boucléjakker og perfekte Alaïa-skjørt fra 90-tallet) og unike kreasjoner fra helt tilbake til 1910. Eieren Doris Raymond – som er minst like kjent i LA som butikken – åpnet opprinnelig en The Way We Wore i San Fransisco i 1981, men da hun fikk jobb som stylist på en rekke filmer og tv-serier, tok hun med seg butikken og flyttet til LA.

334 S. La Brea Avenue, Thewaywewore.com

William Vintage
© Lise Ulrich

LONDON

William Vintage:

Den engelske hovedstadens – og kanskje til og med Nord-Europas – mest prestisjefylte vintagebutikk, William Vintage, er på få år blitt en institusjon. Den har både Victoria Beckham, Kate Upton, Tilda Swinton, Amal Clooney og Rihanna på kundelisten. Butikken åpnet dørene i 2010 i det hippe området Marylebone, og byr på luksusvintage i form av Christian Dior-couturekjoler fra 60-tallet og YSL-paljettkjoler fra 80-tallet. Grunnleggeren, William Banks-Blaney, designet for Liberty London i fjor, og har i tillegg gitt ut boken ‹‹Iconic Dresses: 25 Moments in Twentieth Century Fashion››.

2 Marylebone Street, Williamvintage.com

Das Neue Schwarz
© Lise Ulrich

BERLIN

Das Neue Schwarz:

Delikate skjorter fra Viktor & Rolf, pumps fra Isabel Marant og blazere fra Maison Margiela. Berlin-hippe Das Neue Schwarz, som også har en filial i Wien, har et stort utvalg av vintagedesign til både kvinner og menn, og mye av sortimentet er helt nye klær fra de seneste sesongene. Interiøret i butikken er designet av den tidligere belgiske herreklær-designeren Christophe Charon.

Mulackstrasse 38, Dasneueschwarz.de

Skal du til Paris? Da må du dra innom disse butikkene og restaurantene!

Beyond Retro
© Lise Ulrich

LONDON PÅ BUDSJETT:

Beyond Retro:

Er du på lommebokvennlig vintagejakt i London, er det vanskelig å komme utenom legendariske Beyond Retro. Utvalget av billige kupp er enormt, her kommer du langt med en hundrelapp. Men det krever tålmodighet. 80- og 90-tallet dominerer på stativene, og du kan alltid finne et par utvaskede Levi’s eller en regnbuefarget sommerkjole, frynsejakker i semsket skinn og paljettopper. Den første Beyond Retro åpnet på Brick Lane i Øst-London i 2002, og siden har ytterligere åtte butikker poppet opp – både i England og i Sverige.

110–­112 Cheshire Street, Beyondretro.com

Laura Dols
© Lise Ulrich

AMSTERDAM PÅ BUDSJETT:

Laura Dols:

Fargerike Amsterdam har et utall av både små og store vintagebutikker langs byens stemningsfulle kanaler og smale sidegater. En av de beste er Laura Dols, der du finner kjoler til kveldens og nattens utskeielser i den hollandske hovedstaden. Butikken spesialiserer seg på festlige antrekk og accessoirer fra 20-tallet og frem til 90-tallet. Alt til lave priser. Stilen er superromantisk og feminin (tenk perler, fjær og pels), og de har en ettertraktet avdeling med brudekjoler. Hver søndag åpner Laura Dols et outlet-salg på Niewe Hemweg 7G, der du kan handle vintageklær til rundt 90 kroner kiloen.

Wolvenstraat 7, Lauradols.nl

Cavalli e Nastri
© Lise Ulrich

MILANO PÅ BUSJETT

Cavalli e Nastri:

Å kategorisere vintagebutikken Cavalli e Natri under «budsjett» er kanskje litt frekt, men her kan du være heldig å finne et par skinnstøvletter fra Givenchy til rundt 800 kroner eller et klassisk Hermès-silkeskjerf til samme pris. Cavalli e Nastri har tre butikker i Milano, der den første på Via Brera hovedsakelig selger designervesker og smykker fra 50- til 70-tallet. Butikk nummer to ligger på Via Gan Giamoco Mora, og har utelukkende vintagemote til kvinner fra 30–80-tallet. Den tredje butikken på den andre siden av gaten selger herreklær og så fine antikke møbler at du skulle ønske du kunne ta med deg alt hjem.

Via Brera 2, Via Gian Giacomo Mora 12 og Via Gian Giacomo 3, Cavallienastri.com

The Rabbit Hole
© Lise Ulrich

MIAMI PÅ BUDSJETT

The Rabbit Hole:

Her finner du blant annet festkjoler fra 70-tallet og de helt riktige konsert-t-skjortene fra 80-tallet. Prisene begynner på rundt 200 kroner. The Rabbit Hole flyttet nylig inn i større lokaler i North Miami for å imøtekomme en raskt voksende etterspørsel. Nå holder til den til på den andre siden av gaten av Museum of Modern Art. Ergo er dette en fin mulighet til å slå to fluer i en smekk og tilfredsstille både shoppetrangen og den kulturelle tørsten.

791 NE 125th Street, Shoprabbithole.com

Let Them Eat Cake
© Lise Ulrich

BERLIN PÅ BUDSJETT

Let Them Eat Cake:

Finn en dongerishorts, en fin silkebluse eller kanskje et par YSL-solbriller hos vintagefavoritten Let Them Eat Cake i Berlins ultrahippe Neukölln-kvarter. Butikken har klær og accessoirer til begge kjønn, og utvalget er nøye utvalgt med kvalitet i høysetet. Av samme grunn er ikke prisene fullt så lave som for eksempel hos Beyond Retro i London. Likevel kan du ofte finne strikkegensere og jeansjakker til rundt 100 kroner på tilbudsstativene. Let Them Eat Cake ble grunnlagt i 2010 av den svenske kunstneren Karin Hannedahl, som en kreativ destinasjon «der alt kan skje og alle er velkomne». Og den følelsen får du virkelig, spesielt på sommeren, når venner av butikken og lokale kunstnere sitter og soler seg på stoler på fortauet foran butikken.

Weserstrasse 164, Letthemeatcake-berlin.tumblr.com

SKAL DU TIL TOKYO? Da må du dra innom disse stedene!