Et granateple om dagen er bra for... alt!
Denne rare frukten er proppfull av antioksidanter og all verdens godsaker, og er faktisk en av de aller sunneste fruktene du kan spise!
AvGranateple
Da Eva lot seg friste av eplet i Edens hage, var Helvetet løs. Men skal man tro alt man leser (og det kan jo diskuteres), så er det rett og slett verken Aroma eller Pink Lady som skal ha skylden for Synden – men heller selveste granateplet. Som faktisk ikke er et eple i det hele tatt! Nå skal ikke vi bruke mye tid på å plassere skyld verken her eller der, men denne røde frukten er det uansett verdt å ta en nærmere titt på. Men hvorfor det egentlig, ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius?
– Granateplet er en av de sunneste fruktene du kan spise. Fruktkjøttet er stappfullt av antioksidanter, noe som gjør at det kan virke forebyggende på både kreft og hjerte- og karsykdommer.
Akkurat. Men nå er det nå engang slik at granateplet ikke topper lista over fruktene vi nordmenn velger å innlemme i våre «fem om dagen» – selv om frukt.no kan melde om at salget økte med hele 98,1 prosent fra 2010 til 2011. Og det sier jo noe. Men vi både kan og bør bli enda flinkere til å velge denne fra butikkhylla, jukseeplet er jo rene skattkammeret!
– Åpner du denne spennende frukten, triller det ut en mengde knallrøde perler. Hver lille perle er fylt med en søtlig saft, sier ernæringsfysiologen.
– Til tross for at den i visse perioder på året er ganske dyr, er det lurt å huske på at du får dekket antioksidantbehovet ditt for en lang stund hvis du spiser et helt granateple.

Men så var det dette med å spise det, da. Det er nemlig helt sikkert her mange stopper opp, og heller putter et Pink Lady i kurven. For hvordan i all verden håndterer man det?
– Den enkleste måten å få kjernene ut på, er å kutte frukten i to, og deretter rense de hvite kamrene for kjerner, forteller Cathrine.
Artikkelforfatteren kan for øvrig supplere med dette hjemmeprøvde trikset: Rull granateplet kraftig mot kjøkkenbenken, del det i to og vreng det. Da popper kjernene ut så lett som bare det, og pynter opp enhver salat eller pannekakestabel. De røde fingrene du garantert vil pådra deg, vasker du forresten lett bort med sitronsaft.
Men tilbake til disse antioksidantene som ble nevnt. Lotta Nilsson, produktsjef hos kosmetikkprodusenten Weleda Norge, begynner med å fortelle følgende:
– Når huden aldres, svekkes dens naturlige beskyttelse. Ved å tilføre antioksidanter kan man hindre denne nedbrytingen.
Når det da viser seg at granateplet har nesten 40 ganger mer antioksidanter enn blåbær, rødvin og grønn te, er det ikke rart at Weleda innlemmer frukten i kremene og oljene sine.
– Dermatologiske tester har dokumentert at granateplet aktiverer cellefonyelsen og har oppstrammende effekt på huden. Dette gjør granateplebaserte skjønnhetsvarer til gode antialdringsprodukter. Frukten har også en positiv effekt på arrdannelse og såkalte aldersflekker, sier hun.

Og som om ikke det var nok at granateplet både smaker fortreffelig og holder oss unge og vakre, er det kult av en rekke andre grunner. Det er vakkert å se på, og vil kunne erstatte blomster på ethvert veldekket bord. Det brukes i produksjonen av Campari, som blandet med appelsinjuice gjør seg godt som en aperitiff før sommermiddagen.
Byen Granada er oppkalt etter granateplet. Og for å runde det hele av der vi startet, i Bibelen: I enkelte tradisjoner er frukten blitt sett på som hellig fordi den visstnok inneholder det samme antall frø som det finnes påbud og forbud i Moseloven, altså 613. Så det er bare å sette i gang å telle!
