Raw food for nybegynnere

Start med å spise litt grønnere! Livsstilsveileder Trine Berge hjelper deg å komme i gang med raw food.

Trine Berge
1 / 6

Trine Berge

Trine Berge er livsstilveileder innen supermat, raw food og sunn livsstil. I 1998 startet hun firmaet som i dag heter Supernature, i fjor solgte hun firmaet. Trine er medforfatter av flere bøker blant annet bestselgerne «Supermat» og «Supersmooties - superhelse på 123», og populær kurs-og foredragsholder. Hun skriver om supermat, raw food og et balansert kosthold på trineberge.com

Bla videre for intervju med Trine der hun gir sine beste raw food- tips!

© Veslemøy Vråskar, Getty
2 / 6

- Hva er raw food?

 • Grønnsaksbasert mat som ikke inneholder fisk, melkeprodukter, kjøtt eller egg. Maten er verken oppvarmet over 45 grader eller bearbeidet på en måte som svekker næringstoffene. Dermed beholder råvarene viktige næringsstoffer og enzymer , og maten brytes lettere ned uten at kroppen bruker egne reserver.

- Hvilke helsemessige fordeler har raw food?

 • En får mer energi og næring fra maten, og kroppen føles bra. De fleste blir mindre trøtte og bedre fordøyelse. Mange opplever at søtsuget dempes, siden blodsukkeret balanseres.

På bildet: Gulrotsuppe med avocado og hvitløk.

Les også:

Sunn og fresh vegetarmat

5 digge glutenfrie blogger

Lynkurs i raw food © Veslemøy Vråskar, Getty
3 / 6

Lynkurs i raw food

- Blir man mett?

 • Mange tror at raw food bare er salat med olje, men det er så mye mer! Bløtlagt villris, deilige nøttedressinger, sunne smoothies eller en grønnsaksbasert lasagne med squash. Raw food er frisk, fargerik, mettende og inspirerende! De fleste opplever at man spiser mindre når en spiser raw food, fordi det er så næringsrikt.

- Hva slags råvarer bør en velge?

 • Økologiske grønnsaker uten gift! Undersøkelser viser også at økologiske mat er mer næringsrik og smaker dessuten mer!

På bildet: Rå sjokolademousse med mango.

Les også:

Dette bør du spise etter trening

Ta energien tilbake

Lynkurs i raw food © Veslemøy Vråskar, Getty
4 / 6

Error in rendering text item widget:

      ### Lynkurs i raw food

 
**- Hvordan kommer en i gang med raw food?** 
- Du trenger ikke mye avansert utstyr, og kommer langt med en blender og en food processor. Du kan begynne gradvis, for eksempel med å alltid ha salat på tallerkenen og la den ta mest plass, eller erstatt noen måltider om dagen.

 
**- Hvilke basisvarer anbefaler du?** 
- Ha alltid grønne ting tilgjengelig! Da gjør du det enklere for deg selv å velge sunt.

På bildet: Stå opp-smoothie.

Les også:

[5 sunne middagstips](%20- Hvordan kommer en i gang med raw food? - Du trenger ikke mye avansert utstyr, og kommer langt med en blender og en food processor. Du kan begynne gradvis, for eksempel med å alltid ha salat på tallerkenen og la den ta mest plass, eller erstatt noen måltider om dagen. - Hvilke basisvarer anbefaler du? - Ha alltid grønne ting tilgjengelig! Da gjør du det enklere for deg selv å velge sunt. {"target":"_blank"})

[Oppskrift på muffins i varianter](http://stellamagasinet.no/article/159825-muffins-oppskrift-pa-muffins-i-varianter {"target":"_blank"})
    
Lynkurs i raw food © Veslemøy Vråskar, Getty
5 / 6

Lynkurs i raw food

- Hva er din matfilosofi?

 • Jeg er verken streng eller religiøs på å spise kun raw food. Det viktigste er at en føler seg vel og får mer energi. Kosthold skal handle om å være balansert. Mitt fokus er å spise mer av det som er bra for en, fremfor å fokusere på alt som er galt.

- Anbefaler du å legge kostholdet fullstendig om til raw food?

 • I kalde Norge kan det være upraktisk å spise 100 prosent raw food, det kan være fint å supplere med varme supper eller gryter. Mitt kosthold består av ca 60-70% prosent av raw food i vinterhalvåret, noe mer i sommerhalvåret. Jeg anbefaler alle å spise et til to raw food-måltider daglig, man vil fort merke forskjellen. Forskning og fagfolk strides om dietter og matfilosofi, men en ting kan alle enes om: Å spise mer grønnsaker er bra for deg og miljøet!

På bildet: Rå spaghetti med squash.

Les også:

Kjendiser med kort hårStor løpeguide

- Dine beste raw food tips? © Veslemøy Vråskar, Getty
6 / 6

- Dine beste raw food tips?

1.Start dagen med en supershake eller supersmoothie. Supermat er raw food! Dette var det jeg startet med og har gjort hver morgen i 17 år.

 1. Oppgrader kostholdet ditt. Bytt ut noen matvarer til sunnere alternativ. Kutt ut så mye hvit/raffinert mat som mulig. Sukker kan erstattes med velsmakende alternative sukkerarter som honning eller kokosblomstsukker. Kjøp gode og ekte råvarer. Unngå hel- og halvfabrikata!

3.Ha alltid et godt utvalg av grønt i kjøleskapet og bær i fryseren. Ikke ha usunne matvarer i huset liggende overalt. Vurder å fjerne dem helt en liten periode mens du er i endring. Det er så lett å ty til gamle vaner når vi er sulten og trenger noe kjapt. Lag deg heller en supersmoothie på under fem minutter! Eller knask på en gulrot.

 1. Lag deg en god Raw food kake eller dessert. Å nyte et godt kakestykke med god samvittighet, og vite at kroppen din får i seg samtidig masse

 2. Gå på raw food kurs, bli inspirert og lær deg hvor enkelt og godt det er med raw food!

På bildet:Rå vegansk lasagne.

Les også:

9 tips til drømmehåret

Seks smarte økonomitips

Mer om Mat? Motta Costumes nyhetsbrev