© Getty Images

Teselskap

Den erkebritiske tradisjonen Afternoon Tea har endelig hatt sitt gjennombrudd i Norge. Les hele teens historie, og se hvor du kan få en god te-opplevelse her hjemme.

Med rett lillefinger har britene i flere hundre år møttes om ettermiddagen til en kopp med friskbrygget te, agurksandwich, lune scones og hjemmelaget sitronkrem for å diskutere livet og ta en pause fra hverdagen. Afternoon Tea får nå bare mer og mer innpass i det kaffedrikkende Skandinavia. Vi har tatt en nærmere titt på ritualet.

I den varme drikkes selskap

Espresso, americano, cortado, caffè latte, cappuccino, café au lait, traktekaffe –og så aller nederst på listen; denne uspesifiserte kategorien: te. Noenlunde sånn har utvalget på de fleste kafeer sett ut de siste årene, og det er for lengst blitt fastslått at en kopp kaffe ikke bare er en kopp kaffe.

Det har sett annerledes ut for kaffens lillesøster teen. Den serveres oftest innpakket i en liten pose med en kopp kokende vann til. Så er det ellers opp til oss selv å bestemme når posen skal i vannet og hvor lenge den skal trekke – mens baristaene er travelt opptatt med å kverne kaffebønner og lage spektakulære mønstre på diverse melkemokkadrikker.

Men de siste par årene har det altså skjedd noe; den erkebritiske tradisjonen Afternoon Tea har funnet veien hit, og med den følger forståelsen av at te ikke bare er te, men den finnes i et vell av farger, former og smaker. Og kanskje er det ikke helt tilfeldig at ettermiddagsritualet har gjort sitt inntog akkurat nå.

For mens vi er vant til å ta med oss en kaffe mens vi er på farten, krever en godt brygget tekanne – i selskap med scones og agurksandwicher – at vi setter oss ned og nyter både den og de gode samtalene som ofte følger med i den varme drikkens selskap.

Inspirasjon til årets sommerferie? Hit vil vi nå - Drømmereiser

© Getty Images

Fra Kina til England

Teen kom til Europa på slutten av 1500-tallet. Det var de portugisiske handelsreisende som hadde vært i Kina, som tok den med seg. Da den britiske kongen på midten av 1600-tallet giftet seg med en portugisisk prinsesse, kom teen til England, der den raskt ble populær blant de engelske forretningsmennene og aristokratene.

De engelske rikmennene møttes til te i Londons te- og kaffehus, og hjemme møttes hustruene deres på samme vis. Både kvinner og menn søtet den varme, eksotiske drikken med massevis av sukker. At tedrikkingen på dette tidspunktet var forbeholdt borgerskapet, skyldtes at både te og sukker var svært kostbart på grunn av den lange reisen fra Kina og, ikke minst, de høye skattene i England.

Dette høres helt sprøtt ut i dag når en pakke te kan kjøpes til under ti kroner, men datidens høye priser førte til at det oppstod et svart marked for teen – så engelskmennene på 1700-tallet drakk noe så rock’n’roll som smuglerte.

I 1785 mente den britiske regjeringen at den høye beskatningen av te nok kostet mer enn den smakte, og skatten ble derfor satt kraftig ned – og drikken ble engelsk allemannseie.

Rojale trender

Afternoon Tea som konsept skal hertuginne Anna Maria Russell ha æren for. På midten av 1800-tallet begynte hun å holde te-hoff på ettermiddagene på godset sitt, Woburn Abbey. Blant de mange tilhengerne av konseptet var hertuginnens gode venninne dronning Victoria, som ganske snart innførte Afternoon Tea på Buckingham Palace. Og slik det bruker å være med kongelige trender, så spredte også denne rojale nyheten seg raskt.

I dag serverer alle engelske hoteller med respekt for seg selv det legendariske måltidet. Teen drikkes fra fine porselenskopper og de små fingersandwichene og de nybakte sconesene serveres på vakkert dekorerte fat. Det er også mulig å nyte en ettermiddagste der det hele startet, på ærverdige Woburn Abbey.

Les også: Vårt India

© Getty Images

Fordypelse og sunnhet

Selv om vi i Skandinavia fortsatt er et kaffefolk, har det de siste årene skjedd noe med menyen når det gjelder te. Drikken har gått fra å stå nederst på tavlen til nå å være hovedattraksjonen på flere kafeer, og spesialbutikker med eksotiske tesorter, som for eksempel japanske matcha, blir det flere og flere av. Den økende interessen skyldes sannsynligvis at vi har fått tilgang på flere typer te, og at den voksende tilhengerskaren hevder te er sunnhetsfremmede og blant annet kan styrke immunforsvaret, øke forbrenningen og forebygge kreft.

I tusenvis av år har kineserne av samme grunn brukt te til å forebygge sykdom, men også til meditasjon, siden noen typer te skal ha en avslappende effekt. Samtidig er te et meditativt alternativ til kaffe, siden sistnevnte ofte nesten slukes fra en to go-kopp. For er det noe vi leter etter i denne høyteknologiske og stressende tiden, er det nettopp muligheten til et lite øyeblikk med ro og fordypning i samtaler – eller å bare sitte og se ut i luften – med rett lillefinger.

«Den erkebritiske tradisjonen Afternoon Tea har funnet veien hit, og med den følger forståelsen av at te ikke bare er te, men den finnes i et vell av farger, former og smaker.»

«Mens vi er vant til å ta en kaffe mens vi er på farten, krever en godt brygget tekanne – i selskap med scones og agurksandwicher – at vi setter av tid til å nyte både den og de samtalene som ofte følger i den varme drikkens selskap.»

Afternoon tea
© Getty Images

Tea o’clock

Frister det med en tradisjonell te-opplevelse? Oslo og København byr også på nydelig Afternoon Tea. Her er våre favoritter:

Byens beste

Theatercaféen i Oslo åpnet vis-a-vis Nationaltheatret i desember 1900 og ble modernisert i 1949, noe som førte til at mye av det gamle særpreget forsvant. I 1971 ble restauranten tilbakeført til sin opprinnelige jugendstil og fordums prakt. Inspirasjon til innredningen av Theatercaféen ble hentet på reiser til Paris, København og Stockholm. Restauranten ble fra første stund et fast møtested for personer fra norsk kunst- og kulturliv – samt mange skuespillere fra Nationaltheatret.

I 1924 ble de første portrettene av stamgjestene hengt opp, og samlingen omfatter nå mer enn 80 portretter av forfattere, skribenter, skuespillere, malere, fotografer, musikere og komponister. På Theatercaféen serveres det Afternoon Tea hver dag mellom kl 15 og 18 (må reserveres minst 24 timer i forveien). Den inkluderer et utvalg av fingersandwicher, scones med jordbærsyltetøy og clotted cream, hjemmelagde petit fours og restaurantens sortiment av Newby-te til en pris av 375 kroner pr. person. Ønsker man i tillegg et glass av husets champagne, blir prisen for teseremonien 475 kroner.

Stortingsgaten 24/26, Oslo

Perchs Tearoom

Tradisjonsrik

A.C. Perchs Thehandel har siden 1835 holdt hus i hjertet av København og solgt kvalitetsteblader i sin lille butikk med sine bugnende hyller. Siden 2006 har den herskapelige tesalongen Perchs Tea Room ligget over butikken i København, og i 2013 åpnet de sin andre butikk og tesalong i det gamle latinerkvarteret i Aarhus og sin tredje i Oslo i 2017. Her er det over 150 ulike typer te å velge mellom, og interiøret er stilfullt og klassisk med lysekroner og hvite duker. Alle de tre tesalongene tilbyr en klassisk seremoni – en overdådig Afternoon Tea, som ikke overraskende består av en valgfri kanne te samt et glass crémant, fingersandwicher, petit fours og scones med syltetøy, hjemmelaget sitronkrem og clotted cream til en pris av 250 danske og 350 norske kroner pr. person.

Kirkegata 5, Oslo og Kronprinsensgade 5, København, Volden 3, Aarhus