
Teselskap
Den erkebritiske tradisjonen Afternoon Tea har endelig hatt sitt gjennombrudd i Norge. Les hele teens historie, og se hvor du kan få en god te-opplevelse her hjemme.
Av — 03. april 2019Med rett lillefinger har britene i flere hundre år møttes om ettermiddagen til en kopp med friskbrygget te, agurksandwich, lune scones og hjemmelaget sitronkrem for å diskutere livet og ta en pause fra hverdagen. Afternoon Tea får nå bare mer og mer innpass i det kaffedrikkende Skandinavia. Vi har tatt en nærmere titt på ritualet.
I den varme drikkes selskap
Espresso, americano, cortado, caffè latte, cappuccino, café au lait, traktekaffe –og så aller nederst på listen; denne uspesifiserte kategorien: te. Noenlunde sånn har utvalget på de fleste kafeer sett ut de siste årene, og det er for lengst blitt fastslått at en kopp kaffe ikke bare er en kopp kaffe.
Det har sett annerledes ut for kaffens lillesøster teen. Den serveres oftest innpakket i en liten pose med en kopp kokende vann til. Så er det ellers opp til oss selv å bestemme når posen skal i vannet og hvor lenge den skal trekke – mens baristaene er travelt opptatt med å kverne kaffebønner og lage spektakulære mønstre på diverse melkemokkadrikker.
Men de siste par årene har det altså skjedd noe; den erkebritiske tradisjonen Afternoon Tea har funnet veien hit, og med den følger forståelsen av at te ikke bare er te, men den finnes i et vell av farger, former og smaker. Og kanskje er det ikke helt tilfeldig at ettermiddagsritualet har gjort sitt inntog akkurat nå.
For mens vi er vant til å ta med oss en kaffe mens vi er på farten, krever en godt brygget tekanne – i selskap med scones og agurksandwicher – at vi setter oss ned og nyter både den og de gode samtalene som ofte følger med i den varme drikkens selskap.
Inspirasjon til årets sommerferie? Hit vil vi nå - Drømmereiser
Rojale trender
Afternoon Tea som konsept skal hertuginne Anna Maria Russell ha æren for. På midten av 1800-tallet begynte hun å holde te-hoff på ettermiddagene på godset sitt, Woburn Abbey. Blant de mange tilhengerne av konseptet var hertuginnens gode venninne dronning Victoria, som ganske snart innførte Afternoon Tea på Buckingham Palace. Og slik det bruker å være med kongelige trender, så spredte også denne rojale nyheten seg raskt.
I dag serverer alle engelske hoteller med respekt for seg selv det legendariske måltidet. Teen drikkes fra fine porselenskopper og de små fingersandwichene og de nybakte sconesene serveres på vakkert dekorerte fat. Det er også mulig å nyte en ettermiddagste der det hele startet, på ærverdige Woburn Abbey.
Les også: Vårt India
Byens beste
Theatercaféen i Oslo åpnet vis-a-vis Nationaltheatret i desember 1900 og ble modernisert i 1949, noe som førte til at mye av det gamle særpreget forsvant. I 1971 ble restauranten tilbakeført til sin opprinnelige jugendstil og fordums prakt. Inspirasjon til innredningen av Theatercaféen ble hentet på reiser til Paris, København og Stockholm. Restauranten ble fra første stund et fast møtested for personer fra norsk kunst- og kulturliv – samt mange skuespillere fra Nationaltheatret.
I 1924 ble de første portrettene av stamgjestene hengt opp, og samlingen omfatter nå mer enn 80 portretter av forfattere, skribenter, skuespillere, malere, fotografer, musikere og komponister. På Theatercaféen serveres det Afternoon Tea hver dag mellom kl 15 og 18 (må reserveres minst 24 timer i forveien). Den inkluderer et utvalg av fingersandwicher, scones med jordbærsyltetøy og clotted cream, hjemmelagde petit fours og restaurantens sortiment av Newby-te til en pris av 375 kroner pr. person. Ønsker man i tillegg et glass av husets champagne, blir prisen for teseremonien 475 kroner.
Stortingsgaten 24/26, Oslo